De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

3D Touch uitgelegd: dit heb je er aan, zo werkt het en alles wat je moet weten

30 januari 2019, 14:37
4 min leestijd
3D Touch uitgelegd: dit heb je er aan, zo werkt het en alles wat je moet weten

3D Touch is al vanaf 2015 te vinden op iPhones, en maakt de bediening van iOS een stukje makkelijker. In deze gids lees je alles wat moet je weten over de drukgevoelige bediening.

Lees verder na de advertentie.

3D Touch: de rechtermuisklik van je iPhone

Apple heeft 3D Touch geĂŻntroduceerd op de iPhone 6S, en bijna alle iPhones daarna beschikken standaard over de functie. De iPhone SE uit 2015 ondersteunt 3D Touch niet, en de iPhone XR beschikt over een soortgelijke technologie: Haptic Touch.

→ Lees ook: Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

De technologie zit in een extra laag onder het scherm, waarin 96 sensoren zitten die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Hierdoor weet je iPhone waar je je vinger plaatst, en hoeveel druk deze uitvoert. Inmiddels heeft Apple 3D Touch aardig uitgebreid en zijn er behoorlijk wat mogelijkheden. Dit moet je allemaal weten over 3D Touch.

  1. Op welke manieren kun je 3D Touch gebruiken?
  2. Zo gebruik je 3D Touch op je thuisscherm
  3. 3D Touch gebruiken in apps
  4. Het Bedieningspaneel met 3D Touch gebruiken

1. Op welke manieren kun je 3D Touch gebruiken?

Er zijn drie manieren van druk uitoefenen waardoor je 3D Touch kunt gebruiken: zogeheten Quick actions, Peek en Pop. Quick actions staan – zoals de naam al zegt – voor snelle handelingen. Dankzij 3D Touch hoef je voor bepaalde acties dan minder stappen uit te voeren.

Zo kun je door een app-icoontje harder in te drukken snel een berichtje sturen, een notitie maken of een bepaald menu openen via een snelmenu dat verschijnt. Als je bijvoorbeeld 3D Touch gebruikt bij de Camera-app, kun je vlot kiezen of je een selfie, video of foto wil maken of een qr-code wil scannen. Quick actions werken echter ook bij contactpersonen of in apps zelf zoals Safari.

3d touch

De opties Peek en Pop hebben veel met elkaar te maken, maar ieder een eigen effect. Door zacht te drukken gebruik je Peek, en kun je in verschillende apps een preview bekijken zonder het gehele bestand te openen. Dit is onder meer handig in Safari, Berichten of Mail. Als je loslaat, sluit de preview automatisch weer.

Druk je juist harder, dan activeert je iPhone de Pop-functie. Hierdoor opent het mailtje, de website of het berichtje dat je als preview ziet zich volledig. Door deze functies dus te combineren, kun je snel door al je berichten of mails heen gaan, en door middel van Pop alleen dingen openen die de moeite waard zijn.

2. Zo gebruik je 3D Touch op je thuisscherm

Op je thuisscherm kun je met name met quick actions aan de slag. Alle standaard-apps van Apple ondersteunen 3D Touch, maar inmiddels werkt de functie ook bij een grote hoeveelheid apps van derden.

Zo kun je naast Notities, ook apps als WhatsApp, Netflix of Flitsmeister op deze manier bedienen. Gebruik jij mapjes om je apps in te categoriseren? Door een mapje hard in te drukken kun je snel de naam ervan wijzigen.

Verder handig is dat je snel de inhoud van meldingen kunt bekijken door ze in te drukken. Dit werkt inmiddels ook bij notificaties van WhatsApp, waardoor je bijvoorbeeld afbeeldingen die je gestuurd krijgt vlot kan checken.

3. 3D Touch gebruiken in apps

De Peek en Pop-opties bieden vooral uitkomst in apps zelf. De snelmenu’s die uitvouwen vind je in apps vrijwel niet terug. Check daarentegen wel mails, WhatsApp-chats, berichten, websites, foto’s en meer via een preview. Blijf daarbij wel drukken op het scherm om de preview open te laten. Doordat je deze vervolgens volledig kunt openen door simpelweg nog net iets harder op het scherm te drukken, is het een verslavende functie.

Als je het een tijdje gebruikt, merk je dat het een snelle manier is om meldingen door te lopen. Ook deze functies werken in steeds meer apps van externe ontwikkelaars. Om erachter te komen welke apps op jouw iPhone dat allemaal zijn, is het een kwestie van proberen. Als er niks gebeurt, weet je dat die app of actie geen 3D Touch ondersteunt.

4. Het Bedieningspaneel met 3D Touch gebruiken

Het Bedieningspaneel is al een handige verzameling van functies die je snel in of uit kunt schakelen, maar 3D Touch brengt hier nog wat extra verfijning in. Want in plaats van je zaklamp aan of uit zetten, kun je door deze in het Bedieningspaneel hard in te drukken, ook de felheid ervan bepalen.

Op die manier kun je ook de helderheid van je scherm preciezer bepalen, of functies als True Tone en Night Shift selecteren. Daarnaast kun je zo het menu uitbreiden waarin je zaken als wifi, bluetooth en internetverbinding regelt. Door dit in te drukken kun je ook snel AirDrop instellen, of je persoonlijke hotspot aan of uit zetten.

Lees meer praktische tips voor beginners

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu