Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

watchOS 7: Alles over de Apple Watch-update van 2020

Lars Paijmans
4 min leestijd
watchOS 7

watchOS 7 is de grote Apple Watch-update van 2020. De software maakt je slimme Apple-horloge nog gezonder, praktischer en helpt je aan een betere nachtrust. Dit moet je weten over watchOS 7.

Alles over watchOS 7

Ieder jaar brengt Apple een grote software-update voor de Watch uit. In 2020 zijn we bij watchOS 7 aanbeland. De update werd in juni onthuld tijdens WWDC en verscheen op 16 september.

watchOS 7 ondersteuning en release

Voor het eerst verscheen er voorafgaand aan de watchOS 7 release een publieke bèta. Hierdoor kon de update vroegtijdig al getest worden. De definitieve release verscheen op 16 september 2020 en staat standaard geïnstalleerd op de in 2020 aangekondigde Apple Watch Series 6 en SE. De volgende modellen ondersteunen watchOS 7:

Dit betekent dat de Series 1 en Series 2 buiten de boot vallen; deze horloges blijven op watchOS 6 steken.

watchOS 7 review: eindelijk geen ver-van-mijn-bedshow meer

Hoewel watchOS 7 niet de grootste Watch-update in jaren is, is de Slaap-app een functie waar gebruikers al sinds de eerste Apple Watch om vragen. Dat deze zo fijn en gebruiksvriendelijk is, is dan ook de grootste prestatie die watchOS dit jaar doet. Nu de Apple Watch al jaren bestaat zullen updates minder ingrijpend worden, maar als ze allemaal zo waardevol als watchOS 7 zijn, hoeven we daar ons de komende jaren geen zorgen om te maken.

Lees verder in onze volledige watchOS 7 review

watchOS 7 functies: alle verbeteringen op een rij

De nieuwe software voor slimme horloges voegt enkele in het oog springende verbeteringen toe. Deze vernieuwingen focussen zich vooral op gezondheid.

1. Fitness-app

De Activiteiten-app wordt omgedoopt tot Fitness. Niet alleen de naam is nieuw, ook het jasje heeft een make-over gekregen. De Fitness-app ziet er zodoende weer helemaal bijtijds en fris uit. Ook zijn er nieuwe workouts toegevoegd voor mensen met soepele heupen.

Dankzij de nieuwe Dansen-workout kun je namelijk lekker met de heupen schudden. Er zijn in totaal vier stijlen beschikbaar: Bollywood, cardiodansen, hiphop en Latin. Aan de mogelijkheden van de Activiteiten-app, die nu dus Fitness heet, is niet getoornd. De applicatie dient nog steeds als startpunt voor het bijhouden van je lichamelijke activiteiten. De ringen moeten dan ook nog steeds gevuld worden!

2. Beter slapen

Een tweede peiler van watchOS 7 is slapen. De grootse software-update voegt namelijk een slaaptracker toe. In deze app kun je bijhouden hoe goed je die nacht bent uitgerust. Ook krijg je tips aangereikt die je helpen bij slaapproblemen. Door een slaapdoel in te stellen motiveert de Apple Watch je bijvoorbeeld om op tijd naar bed te gaan.

Wind down is hier een goed voorbeeld van. Deze watchOS 7-functie dempt op een gegeven moment alle binnenkomende meldingen, zodat je hoofd tot rust komt voordat je naar bed gaat. Verder zorgt de slaaptracker van watchOS 7 ervoor dat ontwaken soepeler gaat.

De wekker gaat namelijk niet langer af met een geluidje, maar via haptische feedback. Dat is fijn voor mensen die samen met hun partner slapen. De Apple Watch-drager wordt zo namelijk gewekt aan de hand kleine schokjes.

3. Meerdere complicaties en nieuwe wijzerplaten

watchOS 7 zorgt ervoor dat app-ontwikkelaars meerdere complicaties kunnen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat ze gebruiksvriendelijker worden, omdat er bijvoorbeeld meer informatie in een oogopslag getoond wordt. Ook voegt de watchOS-update nieuwe wijzerplaten toe, zoals gebruikelijk.

4. Wijzerplaten delen

Over wijzerplaten gesproken: je kunt vanaf watchOS 7 veel gemakkelijk wijzerplaten delen met anderen. Door je vinger eventjes op een wijzerplaat te houden opent het instellingenmenu, waarna je de Delen-optie ziet. Op eenzelfde manier kun je dankzij watchOS 7 wijzerplaten downloaden vanuit apps, op websites en via sociale media. Wijzerplaten worden dus eindelijk sociaal.

5. Beter handenwassen

Te midden van de wereldwijde coronacrisis lanceert Apple een toepasselijke functie. De Apple Watch gaat je namelijk helpen bij het handen wassen. Dit werkt simpel. watchOS 7 kan ‘horen’ dat je de kraan aanzet, en begint vervolgens met een timer. Aan jou de taak om deze timer helemaal af te maken. Stop je vroegtijdig met het wassen van je handen, dan motiveert het horloge je om het rondje toch af te maken.

6. Gehoorschade voorkomen

Tot slot bouwt watchOS 7 voort op het fundament van zijn voorganger. watchOS 6 introduceerde meerdere manieren om gehoorschade te voorkomen en zijn opvolger gaat op dezelfde voet verder. Wie voortaan te hard naar muziek luistert via AirPods krijgt namelijk automatisch een waarschuwing.

In deze notificatie staat dat het aantal decibels over de grens gaat, en dat je hierdoor het risico op gehoorschade onnodig vergroot. Ook gaan je iPhone en Apple Watch uit zichzelf het volume naar beneden schroeven. De apparaten gebruiken hiervoor jouw muziekgegevens van de afgelopen dagen.

WatchOS 7: de 6 belangrijkste functies en verbeteringen
Heeft dit artikel je geholpen?

watchOS 7 archief

Bekijk archief (54 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu