TikTok

TikTok

Op TikTok vind je korte, grappige filmpjes waarin gezongen, geacteerd en geplaybackt wordt. De app heeft in korte tijd meer dan een miljard gebruikers gekregen en is een regelrechte uitdager voor andere sociale media. Dit is alles wat je moet weten over de opvolger van Musical.ly.

Lees verder na de advertentie.

TikTok: dit moet je weten

Met meer dan 1 miljard downloads is het een van de populairste apps ooit, maar veel mensen hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: TikTok. De humoristische video-app is het best te omschrijven als een soort kruising tussen Instagram en Vine, dat inmiddels niet meer bestaat.

Het idee is simpel. Op TikTok maak of kijk je naar korte video’s die minimaal vijftien seconden duren en waarin gedanst, gezongen of geplaybackt wordt. Uniek aan de app is dat je niet per se je eigen geluid hoeft te maken, maar bijvoorbeeld grappige audiofragmenten of snippets uit bekende nummers en internetsensaties kunt gebruiken.

tiktok

Verder kun je filmeffecten en filters toevoegen, zoals je kent van apps als Instagram. Veel video’s hebben een komische ondertoon en dankzij de korte tijdsduur ontzettend adrem en to-the-point. TikTok heeft net als andere social media-apps ook de mogelijkheid om filmpjes te liken, delen en je reactie achter te laten.

Het laatste nieuws over TikTok

Unieke, jonge doelgroep

Uniek aan TikTok is de jonge doelgroep. We hebben geen concrete cijfers paraat, maar het publiek is gemiddeld jonger dan op Instagram en andere sociale media. Vroeger stond de video-app bekend onder de naam Musical.ly, waarmee je kon lipsyncen op bekende nummers. Deze spirituele voorganger van TikTok heeft meerdere kindsterren voortgebracht, dus dat verklaart wellicht de jonge gebruikersbasis van de video-app.

tiktok 2

Sociale media draaien om het makkelijk kunnen delen van leuke content, en de makers van TikTok weten dit als geen ander. Andermans filmpjes delen is dan ook zo gepiept. En vind je het gebruikte geluidsfragmentje van een video leuk? Dan kun je direct een collectie van video’s opvragen die hetzelfde audiostukje bevatten. Urenlang plezier gegarandeerd.

Ook interessant: TikTok-beginnersgids: tips voor kijkers en makers

Leuk voor makers en kijkers

De eerste mensen die hun hele hebben en houwen aan TikTok hebben te danken zijn inmiddels realiteit, maar ook wanneer je geen entertainment-ambities hebt heeft de app genoeg om het lijf. De populaire video-app staat namelijk tot de nok toe gevuld met creatieve video’s, bizarre filmpjes die je niet direct kunt plaatsen en memes. Heel veel memes. Als je iets van internethumor anno nu wil begrijpen, is TikTok je startpunt.

Ook wanneer je op zoek bent naar creativiteit is de video-app het proberen waard. Daar waar Instagram steeds meer de kant van het perfecte plaatje is opgegaan, staat TikTok vol met bizarre, inspirerende en kunstzinnige video’s, en alles daartussenin. Van simpele slapstick-humor tot creatieve mini-films gevuld met effecten en slimme trucjes: er is altijd een TikTok-maker die precies produceert wat jij leuk vindt.

Verdienmodel van TikTok

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. TikTok kreeg, en krijgt, namelijk regelmatig kritiek over zich heen. De app heeft bijvoorbeeld een megaboete in Amerika moeten betalen omdat de privacyvoorwaarden van kinderen geschonden werden. Ook werd het op de vingers getikt omdat het namen, e-mailadressen en andere privégegevens minderjarige gebruikers verzamelde, zonder toestemming van de ouders.

TikTok verdient geld door het verkopen van advertentieruimte. Adverteerders komen via de Video-app in contact met jonge gebruikers, die traditioneel moeilijk te bereiken zijn, en trekken hier graag de portemonnee voor. Ook verdient TikTok aan het verkopen van digitale muntjes. Deze kunnen gebruikers in de app uitdelen aan hun favoriete makers. Uiteraard ontvangt de video-app hierbij een gedeelte van de omzet.

De toekomst

Het succes van TikTok is ook Facebook niet ontgaan. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is er daarom als de kippen bij om de werking van de video-app te kopiëren naar Instagram. Dit is niet de eerste keer dat een Facebook-dochterbedrijf goed oplet bij de concurrentie. De inspiratie van Instagram Stories is zonder twijfel opgedaan bij concurrent Snapchat.

De toekomst van TikTok laat zich dus moeilijk raden. Misschien blijft de app, die inmiddels 1.5 miljard maandelijkse gebruikers heeft, in rap tempo uitbreiden. Het kan echter ook zomaar voorbij zijn met het succes: het zou immers niet de eerste keer zijn dat een sociale media-app net zo snel verdwijnt als dat ‘ie opkwam.

TikTok

TikTok Ltd.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?

TikTok archief

Bekijk archief (27 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu