OS X Yosemite: alles wat je moet weten

Rutger Otto
3 min leestijd
Yosemite

OS X Yosemite (ofwel versie 10.10) is het elfde besturingssysteem van Apple voor de Mac. OS X Yosemite is de nieuwste versie van het systeem en is op 16 oktober 2014 verschenen. Het is de opvolger van OS X Mavericks, wat 10.9 was.

Met Yosemite voorzag Apple het besturingssysteem van een complete make-over, waardoor het meer in lijn ligt met het mobiele besturingssysteem dat vanaf iOS 7 door Apple werd ingevoerd op iPhone, iPad en iPod touch. Een andere belangrijke vernieuwing is dat mobiel en desktop dankzij iOS 8 en OS X Yosemite veel beter met elkaar kunnen samenwerken.

Lees verder na de advertentie.

Lees het laatste nieuws over OS X Yosemite

Nieuwe interface

De meest in het oog springende vernieuwing van Yosemite is natuurlijk het compleet nieuwe design. Het besturingssysteem heeft veel minder diepte in de vormgeving dan zijn voorganger en gaat juist het platte design van iOS achterna. Dat is voornamelijk te zien aan de strakke vensters van de apps en de volledig hernieuwde app-iconen in het dock, dat sindsdien een rechthoekige vorm heeft.

Verder zijn veel van de standaard Mac-vensters ook zacht doorzichtig, waardoor ze de achterliggende kleur aannemen. Ook is het standaardlettertype van OS X Yosemite inmiddels Helvetica. Dat lijkt misschien wat onbenullig, maar geeft het besturingssysteem toch net weer een andere look.

Nieuwe functies in Yosemite

OS X Yosemite heeft een aantal nieuwe functies, die vooral te maken hebben met de integratie van iOS met de Mac. Alle belangrijke vernieuwingen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Bellen en sms’en

Eén van de handigste functies van OS X Yosemite is Continuïteit. Hiermee werkt de Mac beter dan ooit samen met iOS 8. Word je bijvoorbeeld gebeld op je iPhone, dan komt dat gesprek ook binnen op je Mac. Je kunt de telefoon dan gewoon opnemen door in beeld op het groene telefoon-icoon te klikken. Je kunt dankzij de ingebouwde microfoon en luidsprekers gewoon via de Mac praten. Ook is het mogelijk om via de Mac op sms’jes te antwoorden.

yosemite continuity

Handoff

Dankzij Handoff, onderdeel van Continuïteit, is het mogelijk om apps op je iPhone te openen en er daarna op de Mac aan verder te werken. Zo kun je een pagina openen in Safari op de iPhone en schakel je moeiteloos naar dezelfde pagina op de Mac. Hetzelfde geldt voor apps als Mail, Pages, Numbers, Agenda en Herinneringen. Ontwikkelaars kunnen zelf ook Handoff in hun apps integreren.

Instant Hotspot

Zit je even zonder wifi, dan is het met Instant Hotspot mogelijk om je iPhone als hotspot voor internetten te gebruiken. Is de iPhone vlakbij je Mac, dan herkent de computer jouw smartphone en kun je die via het wifi-menu kiezen om als hotspot te verbinden.

hotspot

iCloud Drive

Sinds OS X Yosemite is het mogelijk om gebruik te maken van de iCloud Drive. Daarmee kunnen gebruikers bestanden als presentaties, spreadsheets en andere documenten bewaren in de clouddienst van Apple. Het is vervolgens mogelijk om deze te openen op verschillende apparaten, zoals iPad, iPhone, iPod touch of pc.

Yosemite archief

Bekijk archief (30 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's