WWDC - de Worldwide Developers Conference van Apple

Lars Paijmans
1 maart 2020, 8:01
7 min leestijd
WWDC

De Worldwide Developers Conference, afgekort de WWDC, is een grote Apple-conferentie die elk jaar plaatsvindt en zich voornamelijk op ontwikkelaars richt.

Naast nieuwe producten focust het evenement zich dan ook vooral op nieuwe software. Ook biedt het evenement de mogelijkheid de aankomende producten en de software van Apple uitgebreid te testen.

Lees het laatste WWDC nieuws

WWDC 2020: Alles wat je moet weten

WWDC 2020 wordt op maandagavond 22 juni traditiegetrouw geopend met een keynote. Hier zal ceo Tim Cook immers alle belangrijke software-updates presenteren en dit jaar staan er wat mooie verbeteringen op de planning. In verband met het coronavirus zal WWDC 2020 volledig vanuit huis gehouden worden. Alle presentaties voor ontwikkelaars zullen dus door middel van een livestream worden aangeboden.

iOS 14 zal centraal staan, een update die mogelijk aanpassingen aan het homescreen doorvoert en gebruikers zelf hun standaard-apps laat kiezen. Dat zou een grote verandering zijn en iets waar gebruikers al jaren om vragen. Daarnaast krijgt iPadOS zijn eerste grote update met iPadOS 14, wordt de Apple Watch nog gezonder met watchOS 7 en maakt macOS weer een stap vooruit met versie 10.16.

WWDC

WWDC in voorgaande jaren

WWDC 2019: iOS 13, macOS Catalina, watchOS 6 en meer
WWDC 2019 ging de boeken in als een bijzonder jaar, omdat niet iOS 13 de belangrijkste update was maar de introductie van iPadOS. Voortaan heeft de iPad zijn eigen software, zodat Apple de tablet meer kan onderscheiden en dichter naar de Mac toe kan brengen.

macOS, watchOS en tvOS kregen relatief kleine updates, met kleine verbeteringen die vooral beter maken wat er al is. Ook nam Apple de tijd om de nieuwe Mac Pro en het Pro Display XDR te onthullen.

Lees ook: WWDC 2019 round-up: alle aankondigingen op een rij

WWDC 2018: iOS 12, macOS Sierra, watchOS 5 en meer
WWDC 2018 was een relatief rustig jaar voor Apple. Het bedrijf maakte met iOS 12 tijd voor een update die vooral de basis op orde moest krijgen. Niet teveel baanbrekende vernieuwingen dus, maar een update die op alle apparaten draait die ook op iOS 11 draaien.

macOS Sierra brengt eindelijk een donkere modus naar de Mac, een langverwachte functie die voor het nodige gejuich in de zaal zorgde. watchOS 5 is meer dan ooit een sport-update voor de Apple Watch. Je kunt nu vrienden uitdagen voor een wedstrijdje en er zijn tal van nieuwe workouts toegevoegd.

Opvallend was het gebrek aan hardware tijdens deze WWDC, terwijl je hieronder ziet dat we in voorgaande jaren altijd wel iets van een aankondiging kregen op het gebied van nieuwe Macs, accessoires of een ander Apple-product.

Lees ook: WWDC 2018 round-up: alle aankondigingen op een rij

WWDC 2017: iOS 11, de HomePod, iMac Pro en meer
WWDC 2017 ligt inmiddels achter ons. Van 5 tot 9 juni in San Jose vond de conferentie plaats. Ook dit jaar reisden er weer duizenden ontwikkelaars naar de beurs af om daar te spreken met honderden Apple-medewerkers.

Traditiegetrouw trapte Apple WWDC 2017 af met een keynote, die ook voor niet-ontwikkelaars het kijken waard was. Voor het eerst in jaren kregen we hier namelijk nieuwe hardware te zien. Naast nieuwe iPads, bijgewerkte MacBooks, iMacs en de iMac Pro onthulde Apple er de HomePod. Deze slimme speaker komt dit najaar uit in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het is nog niet duidelijk wanneer de slimme speaker naar Nederland komt.

Op de nieuwe hardware na is WWDC op de eerste plaats een bijeenkomst voor ontwikkelaars. Dat zagen we goed terug bij de keynote, die voor het grootste deel gericht was op nieuwe versies van tvOS, watchOS, macOS en iOS. In een paar uur tijd kregen we tvOS 11, watchOS 4, macOS High Sierra en iOS 11 te zien. Veruit het meeste aandacht ging naar iOS 11, die belangrijke stappen zet om de functionaliteit van de iPad te verhogen. Zo krijgt Apples tablet een Mac-achtig Dock voor apps en kun je met Drag & Drop gemakkelijk bestanden tussen apps delen. iOS 11 valt op de iPhone vooral op met het nieuwe Bedieningspaneel en een verbeterde stem voor Siri.

Lees alles over de WWDC 2016

WWDC 2016 vond plaats van 13 tot en met 17 juni. Voor het eerst gebruikte Apple twee verschillende locaties voor de ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Spraakassistent Siri maakte op 18 april de datum van WWDC 2016 bekend.

WWDC 2016: iOS 10, watchOS 3, macOS Sierra en tvOS
Omdat WWDC op de eerste plaats bedoeld is voor ontwikkelaars, staat software centraal. Daarom werden er geen nieuwe producten aangekondigd, maar gaf Apple twee uur lang aandacht aan iOS, watchOS, tvOS en macOS. Verschillende sprekers wisselden elkaar af, om iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan ons en de ontwikkelaars in de zaal voor te stellen. Al deze nieuwe software-updates kwamen in de herfst van 2016 voor iedereen beschikbaar, maar waren op de beurs al direct te testen voor ontwikkelaars.

WWDC 2016 iOS 10

iOS 10 bouwt voort op de basis die iOS 9 gelegd heeft, en breidt onder meer de Berichten-app uit met ondersteuning voor apps van derden en leuke visuele effecten. Ook wordt Siri opengesteld voor ontwikkelaars, zodat de spraakassistent bijvoorbeeld ook berichten via WhatsApp kan versturen. Ook wordt het Spotlight-scherm volledig herzien met widgets, die je ook tegenkomt als je iPhone nog vergrendeld is. Een andere toffe functie is Raise to Wake, dat je display automatisch activeert als je de iPhone oppakt zonder een knop aan te hoeven raken.

Lees ook: iOS 10 preview: ervaringen met de eerste ontwikkelaarsbèta

WWDC 2016 round-up

Apple vervangt OS X dit jaar met macOS, waarvan Sierra de eerste versie zal zijn. macOS Sierra voegt eindelijk Siri toe aan de Mac, zodat je ook achter je desktop met je stem opdrachten kunt geven. Plan een nieuwe agenda-afspraak in, of vraag Siri of er een achtergrondmuziekje opgezet kan worden. watchOS 3 lijkt alles op alles te zetten om het maximale uit de eerste generatie Apple Watch te halen. De snelheid van Apple Watch-apps gaat merkbaar omhoog, een nieuw Dock maakt navigeren gemakkelijker en met Scribble kun je volledige berichten typen op het scherm van Apples smartwatch. tvOS 10 is tot slot de minst indrukwekkende upgrade voor Nederlandse gebruikers, en zal vooral interessant zijn dankzij de Dark Mode waarmee het menu in de avonduren een prettig donker kleurtje krijgt.

Wil je meer weten over alle aankondigingen van WWDC 2016? Neem dan een kijkje in onze handige WWDC 2016 round-up van het evenement, waarin alle aankondigingen handig voor je op een rijtje staan.

WWDC 2015
Zoals verwacht kregen we tijdens WWDC 2015 iOS 9 en OS X El Capitan te zien. OS X El Capitan richt zich voornamelijk op het verbeteren van de stabiliteit, maar voegt ook wat kleine verbeteringen door. Zo kun je tabbladen in Safari voortaan vastzetten. iOS 9 is ook gericht op prestatieverbeteringen. Zo komt er een speciale energiebesparende modus die voor een uur extra batterijduur moet zorgen. Ook worden de mogelijkheden van Siri uitgebreid en is de Notities-app uitgegroeid tot veel meer dan een boodschappenlijstje. De grote verrassing was ongetwijfeld Apple Music. Apple gaat concurreren met populaire streamingdiensten en wil met exclusieve deals en radiozender Beats 1 het onderscheid gaan maken. Nieuwe klanten kunnen Apple Music drie maanden lang vrijblijvend gratis uitproberen.

yosemite continuity

WWDC 2014
De WWDC keynote begon met de onthulling van OS X Yosemite, de nieuwste versie van OS X die is voorzien van platte iconen en een meer iOS-achtige interface. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd voor Mail, Spotlight en Safari. De WWDC 2014 stond ook in het teken van iOS 8. Deze iOS-versie is meer een evolutie dan een revolutie vergeleken met zijn voorganger. Het mobiele besturingssysteem bevat de optie om direct op berichten te reageren door de notificatie naar beneden te vegen. Ook Spotlight is vernieuwd, zodat je kunt zoeken binnen apps en Safari en suggesties krijgt te zien.

→ Lees meer over de vernieuwingen in iOS 8!

De WWDC en Steve Jobs

Steve Jobs gaf tot aan zijn dood in 2011 elk jaar een presentatie van anderhalf uur tijdens de WWDC, waarin hij nieuwe producten onthulde en alle ontwikkelingen bij Apple uit de doeken deed. Na zijn dood werden de presentaties overgenomen door Tim Cook. In 2013 introduceerde Cook onder andere nieuwe versies van iOS, OS X en de iPad (mini).

→ Bezoek ook de officiële website van de WWDC.

WWDC archief

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's