Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

WhatsApp: het complete overzicht

Tip: Zo zet je de donkere modus aan in WhatsApp op je Mac
Lars Paymans

WhatsApp is de populairste berichten-app ter wereld. Je kunt de dienst niet alleen op iPhones, maar ook op Android, BlackBerry, Windows Mobile en sommige andere toestellen installeren. Dit maakt het makkelijk om met WhatsApp in contact te blijven met al je vrienden. De applicatie is gratis te downloaden vanuit de App Store en blijft altijd gratis te gebruiken. Op deze pagina lees je alles over WhatsApp, WhatsApp Web en de handigste WhatsApp tips.

Lees het laatste WhatsApp nieuws

Voor het versturen en ontvangen van berichten maakt WhatsApp gebruik van je mobiele netwerk of je wifi-verbinding. Het is via WhatsApp ook mogelijk foto’s, video’s en je huidige locatie te delen. WhatsApp ondersteunt daarnaast het voeren van groepsgesprekken, wat erg handig kan zijn als je afspraken met vrienden of familie wilt maken.

WhatsApp bellen en videochatten

WhatsApp wordt continu doorontwikkeld, dus is het iedere keer weer de moeite waard om de nieuwste versie uit de App Store te plukken. Zo kun je sinds een tijdje audio- en videobellen, wat het een geduchte concurrent maakt voor Apples FaceTime. WhatsApp heeft immers als grote voordeel dat je er ook Android-gebruikers mee kunt bellen. Het datagebruik is relatief laag; 4 minuten bellen kost je ongeveer 1MB aan data. Voor videogesprekken moet je rekeninghouden met een dataverbruik van 20MB per minuut. Dat kun je dus beter via wifi doen.

WhatsApp datagebruik beperken, kan via de instellingen van de app en ‘Data- en opslaggebruik > Beperk datagebruik’. In hetzelfde menu kun je ook het gebruik van de afgelopen tijd raadplegen. Zo weet je precies hoeveel MB’s al je chatgesprekken en WhatsApp-oproepen hebben gekost.

Verder kun je vanuit de app geanimeerde gifs versturen, leuk om een saai tekstberichtje wat spectaculairder te maken. Een WhatsApp gif kun je snel bewerken, zodat je er een tekening op kunt maken of er tekst overheen kunt zetten. Lees meer over het versturen van gifs in WhatsApp.


  kooptip  
iPhone 11 KPNDe iPhone 11 met €9 korting per maand!

Unlimited data nu tijdelijk met extra korting
En heb je al internet van KPN of Telfort?
Dan krijg je tot €7,50 extra korting p/m

iPhone 11 aanbieding bekijken

Laatst gezien-status en blauwe vinkjes verbergen

Het is mogelijk om in de app de laatst gezien-status aan te passen. Je kunt hiervoor naar Instellingen > Account > Privacy gaan, waar je de mogelijkheid hebt om de laatst gezien-status aan iedereen, jouw contacten of niemand te laten zien.

In deze sectie heb je ook de mogelijkheid om aan te passen wie jouw profielfoto en WhatsApp-status kan zien. Onderaan kun je ook de blauwe vinkjes uitschakelen.

Alternatieven voor WhatsApp

De afgelopen jaren heeft WhatsApp steeds meer concurrentie gekregen, onder meer van diensten als Telegram en Snapchat. Toch kan WhatsApp nog steeds rekenen op het hoogste aantal actieve gebruikers. Met het relatief hoge tempo waarin er nieuwe functies worden toegevoegd, zal dat waarschijnlijk nog wel even zo blijven. De app werkt ook op de Apple Watch, zodat je gemakkelijk en snel op chats kunt antwoorden.

Bovendien heeft WhatsApp zogenoemde end-to-end-encryptie. Dat houdt in dat berichten die je verzendt en ontvangt onderweg versleuteld zijn, zodat ze niet door andere partijen onderschept en gelezen kunnen worden. Houd er wel rekening mee dat WhatsApp onderdeel is van Facebook. De diensten wisselen onderling gegevens uit, wat ten koste van jouw privacy gaat.

Wil je dat voorkomen, dan kun je een WhatsApp concurrent als Signal (aanbevolen door klokkenluider Edward Snowden) of het eerder genoemde Telegram gebruiken. De basisfunctionaliteiten van beide apps zijn vergelijkbaar met die van WhatsApp.

WhatsApp Web gebruiken

Naast WhatsApp op je iPhone kunnen Apple-gebruikers sinds 2016 de dienst ook op hun MacBook en iMac gebruiken. Met WhatsApp Web maakt je iPhone verbinding met een webversie van WhatsApp, die je vervolgens op je computer of laptop kunt bekijken. Handig als je gedurende de dag een berichtje wilt sturen, zonder je iPhone erbij te hoeven pakken. Bovendien tikt een toetsenbord een stuk sneller dan het touchscreen.

WhatsAppweb

WhatsApp Web is nu extra toegankelijk omdat de dienst een eigen Mac-app heeft gekregen die je via de Mac App Store gratis kunt downloaden. Dankzij WhatsApp Web kun je berichtendienst ook op de iPad gebruiken, in onderstaande tip laten we zien hoe.

 1. Open Safari op je iPad en ga naar https://web.whatsapp.com/;
 2. Tik op het deelicoon (het vierkantje met het pijltje) in de bovenste balk en kies ‘Vraag om desktopsite’ om de volledige website te laden;
 3. Vervolgens verschijnt een qr-code in beeld. Druk in de WhatsApp-app op je iPhone op ‘Instellingen > WhatsApp Web ‘ en scan de code in;
 4. Je wordt ingelogd en kunt WhatsApp nu op je iPad gebruiken;
 5. Tik opnieuw op het deelicoon en kies voor ‘Zet in beginscherm’ om WhatsApp Web op je homescherm van je iPad te zetten.

Handige tips & tricks

WhatsApp blijft zichzelf in hoog tempo vernieuwen, wat het soms lastig maakt om precies te weten wat je allemaal kunt doen met de populaire berichtendienst. Om dit wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder een lijst gemaakt met de belangrijkste WhatsApp tips. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt, zodat je zeker weet dat je het maximale uit WhatsApp voor iOS haalt.

 1. WhatsApp emoji instellen: zo doe je dat
 2. Zo zet je een Live Foto over naar WhatsApp gif
 3. Een WhatsApp-bericht met Siri versturen, zo werkt het
 4. Zo stel je WhatsApp voicemail op de iPhone in
 5. Zo werkt de Antwoord-functie van WhatsApp
 6. Uitgelicht: 17 minder bekende WhatsApp-functies
 7. In 6 stappen Microsoft Office-bestanden delen met WhatsApp
 8. Zo bescherm je jouw WhatsApp-account met tweestapsverificatie

WhatsApp downloaden voor iOS en Mac

Via onderstaande link kun je WhatsApp downloaden voor de iPhone en Mac. De app heeft geen hoge systeemeisen, wat ervoor zorgt dat je niet de nieuwste iPhone of Mac nodig hebt om de chat-app te kunnen gebruiken. Door onderstaande links te gebruiken weet je zeker dat je de juiste apps installeert. In de App Store op de Mac en iPhone zijn namelijk tientallen WhatsApp nep-apps die zich voordoen als de berichtendienst om een graantje mee te pikken van het succes.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

9,2 (492747 reviews)
Gratis via App Store

WhatsApp Desktop

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

WhatsApp nieuws

Apps

WhatsApp apps

Tips

WhatsApp tips

Video's

WhatsApp video's