watchOS 8: Alles over de Apple Watch-update van 2021

watchOS 8

watchOS 8 wordt dé grote Apple Watch-update van 2021. De nieuwe versie is nog niet verkrijgbaar, maar op deze pagina lees je alles over de geruchten, verwachte release, ondersteunde Watches en meer.

watchOS 8: een compleet overzicht

Heb je weinig tijd? Dit is in het kort wat je moet weten:

  • Onthulling: watchOS 8 wordt op 7 juni 2021 gepresenteerd tijdens WWDC 2021, Apples jaarlijkse softwareconferentie.
  • Release: watchOS 8 komt waarschijnlijk in september 2021 uit, gelijktijdig met de andere nieuwe softwareversies.
  • Ondersteuning: het is nog niet duidelijk welke Apple Watches kunnen updaten. Wellicht vallen oudere exemplaren buiten de boot.
  • Functies: waarschijnlijk introduceert watchOS 8 nieuwe functies gericht op sport en gezondheid.
  • Downloaden: watchOS 8 kun je te zijner tijd gratis downloaden, installeren en gebruiken.
watchos 8 concept uitgelicht

watchOS 8 release en onthulling

Apple kondigt watchOS 8 op 7 juni aan tijdens WWDC 2021. Apples jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars vindt wederom compleet digitaal plaats. De Apple Watch-update wordt samen met iOS 15, iPadOS 15 en macOS 12 onthuld. Iedereen kan deze keynote gratis meekijken via computer of smartphone.

Na de onthulling op 7 juni volgt een testversie van watchOS 8. Deze is nog erg instabiel en daarom alleen te downloaden voor ontwikkelaars. Een paar weken later volgt de eerste publieke bèta. Deze is voor iedereen te downloaden. Na een paar maanden van testversies brengt Apple de definitieve watchOS 8-update uit. Dit gebeurt vermoedelijk in september.

Ondersteuning: kan ik updaten?

Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke Apple Watches straks kunnen updaten naar watchOS 8. Op basis van voorgaande jaren kunnen we echter wel een inschatting maken:

De Apple Watch Series 3 is nog een twijfelgeval. Dit horloge is al weer een paar jaar oud en de update naar watchOS 7 verliep niet bij iedereen soepel. Dit komt omdat het installatiebestand een hoop ruimte in beslag nam.

Verder is het zeker dat de Apple Watch Series 7, die nog niet aangekondigd is, bij uitkomst op de nieuwste softwareversie draait. Wil je meer weten over de nieuwe Apple Watch? In onderstaand artikel zetten we onze verwachtingen op een rij.

Lees verder: 7 verwachtingen voor de nieuwe Apple Watch

Functies en geruchten over watchOS 8

Zoals altijd houdt Apple de lippen stijf op elkaar wat betreft nieuwe functies. Dankzij geruchten en gelekte informatie weten we echter al het een ander over de nieuwe Apple Watch-update.

1. Verbeterde slaaptracker

Het gerucht gaat dat Apple de Slaaptracker flink gaat verbeteren. watchOS 7 voegde deze functie toe, maar het is vooralsnog beperkt in functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld niet checken hoeveel tijd je in iedere slaapfase doorbracht. Ook vertelt de tracker niets over mogelijke verbanden tussen stresslevels en het moment dat je naar bed ging.

apple watch series 7 verwachtingen 2

2. Focus op gezondheid

Apple ziet de Watch als gezondheidsaccessoire. Daarom worden er jaarlijkse nieuwe functies toegevoegd om ons gezonder door het leven te gaan. We verwachten dat watchOS 8 deze lijn doortrekt door bijvoorbeeld meer sporten te gaan ondersteunen. Zijn voorganger voegde bijvoorbeeld allerlei dansstijlen toe.

3. Nieuwe Glucose-app

De Apple Watch Series 7 schijnt een glucosemeter te krijgen. Hiermee kunnen diabetici hun suikerlevels checken zonder bloed te hoeven prikken. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat watchOS 8 hiervoor een app introduceert.

Deze noemen we gemakshalve Glucose. Deze app monitort de suikerlevels van de drager en geeft een seintje op het moment dat de waarden onder of boven een bepaalde waarde uitkomen.

4. Complicaties naar het Bedieningspaneel

Of Apple deze functie gaat toevoegen is nog onduidelijk, maar het lijkt in ieder geval erg tof. Een enthousiaste designer heeft in zijn watchOS 8-concept laten zien hoe complicaties naar het Bedieningspaneel kunnen verhuizen.

Op die manier kun je vanaf je Wijzerplaat omhoog vegen en direct de belangrijkste info van complicaties bekijken, zoals het weer en de activiteitenringen. Het concept lost het probleem op waarbij je niet genoeg ruimte hebt voor alle wijzerplaten.

5. Widgets in Bedieningspaneel

Over het Bedieningspaneel gesproken, app-designer Parker Ortolani laat in zijn watchOS 8-concept zien hoe de Apple Watch betere widgets kan krijgen. Dankzij deze voorvertoningen kun je vanaf je pols de muziek bedienen, de weersvoorspelling checken en kijken hoe laat je wekker gaat.

Het laatste nieuws over watchOS 8:

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's