VPN: alles wat je moet weten

Colin Baak
8 min leestijd
VPN

Met een VPN-verbinding surf je een stuk anoniemer over het wereldwijde web. VPN staat voor Virtual Private Network en biedt nog meer interessante voordelen. Op deze pagina vind je ook meer informatie over kosten, aanbieders en meer.

Inhoudsopgave VPN-spotlight:

Wat betekent VPN?

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network, waardoor je al je internetverkeer via een andere server loopt. Zo kun je je een stuk anoniemer op het internet begeven, maar ook doen alsof je in een ander land bent. Samengevat kun je met een VPN makkelijk geografische restricties omzeilen en je online-privacy beschermen.

VPN-nieuws op iPhoned

VPN: dit kun je ermee

Ben je een normale internetgebruiker, dan zijn er drie hoofdredenen om toch een VPN-dienst te gebruiken. Hieronder nemen we deze die redenen een voor een met je door. Daarbij ligt de focus op het beschermen van je privacy online, veiligheid op het internet en meer mogelijkheden die je kunt gebruiken via zo’n VPN.

Bescherming online privacy

Op het internet moet je natuurlijk altijd opletten bij het delen van gegevens en met een VPN kun je die online privacy beter beschermen. Als je gebruikmaakt van een Virtual Private Network wordt jouw internetgebruik afgeschermd. Zo wordt het voor bedrijven, die soms louche bedoelingen hebben, lastig om jou internetgebruik bij te houden. Het opslaan of gebruiken van jouw persoonlijke gegevens wordt met een VPN een stuk moeilijker.

Zorgen voor betere veiligheid online

Een tweede reden om een VPN te gebruiken is je online-veiligheid waarborgen. Als je vaak een openbaar wifi-netwerk gebruikt is dat niet altijd even veilig. Even internetten in de trein, café of bibliotheek is natuurlijk handig, maar qua veiligheid een stuk minder. Dankzij een VPN begeef je je een stuk veiliger op het internet. Kwaadwillenden kunnen namelijk een stuk lastiger bij je persoonlijke gegevens.

Omzeilen geo-restricties levert meer mogelijkheden op

Maak je gebruik van een VPN, dan kun je vaak ook kiezen om te doen alsof je internet vanuit een ander land. Gebruik je dan ook een streamingdienst, dan is het mogelijk om een ander aanbod te zien. Zo kun je bepaalde series of films uit andere landen gewoon thuis, of onderweg, bekijken. Dat werkt met onder andere het aanbod van Amazon Prime Video, Netflix of Disney Plus. Via die weg kun je ook aankopen doen bij digitale winkels zoals Amaon of de App Store van Apple en daardoor een ander aanbod zien.

Een VPN kiezen: waar moet je op letten?

Ben je in de onderzoeksfase om een VPN-partij te kiezen? Let er dan op dat je eerst als je eigen wensen op een rijtje zet en dan pas start met de zoektocht. Er zijn namelijk allerlei factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN-dienst. Zo heb je gratis diensten, maar ook betaalde. Die laatste bieden vaak (veel) meer mogelijkheden.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld op wat voor soort apparaat je de VPN-dienst wilt gebruiken en op welk besturingssysteem die draait? Ook de vaag op hoeveel apparaten je een VPN wilt gebruiken is een goede om uit te zoeken. Denk ook aan hoe je de klantenservice kunt bereiken, of ze een geld-terug-garantie hanteren en hoeveel je er per maand aan kwijt wilt zijn.

Let op besturingssysteem

Stel je van te voren de vraag op welke apparaten je de VPN-service wilt draaien. Daarbij is ook het besturingssysteem erg belangrijk. Wil je het alleen gebruiken op je iPhone of iPad of ook op je Macbook, Windows-laptop of Android-telefoon? Bekijk dus welke VPN-dienst welke systemen ondersteunt, zodat je niet van een koude kermis thuiskomt.

Bepaal het aantal apparaten

Wat ook belangrijk is, naast het type besturingssysteem, is het aantal apparaten waarop je de VPN-dienst wilt gebruiken. Is dat alleen op je telefoon, tablet of laptop of wil je ‘t gebruiken op meerdere apparaten? Denk ook aan het huishouden, want een VPN kan ook handig zijn voor andere gezinsleden. Misschien ben je wel op zoek naar een dienst om te gebruiken op het werk, wat ook weer andere eisen met zich meebrengt.

Gratis of betaalde dienst?

Er bestaan tientallen VPN-diensten die hun diensten gratis aanbieden, maar er zijn ook veel betaalde services te verkrijgen. Zo’n gratis dienst is handig om te kijken wat je precies kunt met zo’n VPN, maar is vaak gelimiteerd. Zo kun je het maar gebruiken op een select aantal apparaten of heb je te maken met een datalimiet. Daardoor kun je een VPN misschien niet gebruiken zoals je wenst en dat is iets om rekening mee te houden.

Naast een datalimiet wordt de internetsnelheid vaak gelimiteerd, waardoor je die ook niet volledig kunt benutten. Tot slot kun je denken aan een select aantal servers die je kunt gebruiken. Daardoor kun je je misschien niet overal op het internet begeven of doen alsof je uit elk land komt.

Maand- of jaarabonnement

Op zoek naar een VPN-service, vraag je dan ook af wat je kwijt wilt zijn qua bedrag. Daarbij loont het vaak om een langer lopend abonnement af te sluiten. Kies je voor een abbo dat je per kwartaal, per jaar of zelfs langer afsluit, dan krijg je vaak een flinke korting.

Bekijk ook altijd goed de voorwaarden voor als de dienst je niet bevalt. Hoe is de geld terug-garantie precies, is dus iets om van te voren uit te zoeken. Tot slot is het handig om even te checken hoe je kunt betalen bij zo’n dienst. Gaat dat via PayPal of creditcard, of misschien al via iDeal? Wordt in een keer het hele bedrag afgeschreven of kun je maandelijks betalen?

VPN’s vergelijken

In onderstaande opsomming en tabel vind je wat achtergrondinformatie over verschillende grote VPN-spelers. Daarnaast vergelijken we de vier diensten op verschillende essentiële punten zoals prijs of gemiddelde reviewscore. In random volgorde zijn dat: GooseVPN, Surfshark, ExpressVPN en NordVPN.

CyberGhost

Cyberghost

CyberGhost richt zijn pijlen al meer dan vijftien jaar op de VPN-wereld. Net zoals andere diensten maak je ook bij CyberGhost gebruik van meerdere apparaten en verschillende besturingssystemen. Er zijn regelmatig aanbiedingen, waardoor je de kosten wat lager kunt houden. De klantenservice staat dag en nacht voor je klaar, dus als je vragen hebt kun je ook altijd terecht.

GooseVPN

GooseVPN

Goose VPN is een Nederlandse partij. Dus als jij een Nederlandstalige klantenservice een pré vindt, dan is de keuze snel gemaakt. Er staan 25 severs in Nederland, maar het hele serverpark bestaat uit zo’n 100 servers. Het is uiteraard mogelijk om Goose VPN te gebruiken op allerlei verschillende apparaten, waaronder Macbooks en iPhones. Van plan om maandelijks wat minder te betalen? Kijk dan eens naar een langer lopend abonnement, om zo wat korting te krijgen.

SurfShark

SurfShark

Surfshark is ook een bekende VPN-dienst en biedt allerlei extra diensten aan. Via de Whitelister-mogelijkheid kun je websites toch bezoeken zonder poespas. Dat is onder andere handig voor internetbankieren, wat anders misschien niet kan. De dienst gebruikt zo’n 1700 servers die verspreid zijn over 73 landen. Ook Cleanweb is een handige functie. Daarmee worden pogingen tot phishing, malware, trackers en advertenties namelijk automatisch geblokkeerd.

ExpressVPN

ExpressVPN

ExpressVPN heeft wereldwijd ook overal servers staan. Die staan in meer dan 90 landen op zo’n 160 locaties. De VPN-dienst gebruik je op allerlei soorten apparaten, net zoals bij andere diensten. Door het grote serverpark zijn beveiliging, snelheid en onbeperkte bandbreedte gewaarborgd. De supportpagina is al deels in het Nederlands te gebruiken, maar ook vind je er nog een Engelstalige vraag- en antwoordsectie.

VPN Nederland

VPN Nederland

VPN Nederland is een partij van Hollandse bodem die zich ook specifiek richt een beveiligde en anonieme internetverbinding. Met een serverpark in Nederland wordt er een snelle verbinding geboden, waarmee je alles kunt doen wat je wilt met een VPN. Denk daarbij aan het kijken van buitenlands aanbod van streamingdiensten zoals Netflix. Daarnaast zijn er op regelmatig basis aanbiedingen te vinden bij VPN Nederland, waardoor je voor een paar euro per maand al een abonnement afsluit.

NordVPN

NordVPN

Zoals nagenoeg elke Virtual Private Network-partij werkt NordVPN ook op allerlei besturingssystemen en type apparaten. Zo kun je aan de slag op je iPhone, iPad of Macbook, maar ook op andere apparaten. Over de gehele wereld zijn er meer dan 5500 servers geïnstalleerd. Op zoek naar een goede deal, bekijk dan de regelmatige aanbiedingen van de dienst of sluit een abonement af voor een langere periode.

VPN afsluiten

Score: 8.2*
Prijs: vanaf €2,99 p.m.**
Aantal apparaten: onbeperkt
Score: 9.4*
Prijs:
vanaf €5,92 p.m.**
Aantal apparaten: onbeperkt
Score: 8.6*
Prijs:
vanaf €2,13 p.m.**
Aantal apparaten: onbeperkt
Score: 8.8*
Prijs: vanaf €3,11 p.m.**
Aantal apparaten: 6
Score: 9.6*
Prijs:
vanaf €2,75 p.m.**
Aantal apparaten: 7
Score: X*
Prijs: vanaf €1,99 p.m.**
Aantal apparaten: Onbeperkt

* Gemiddelde score van Trustpilot
** VPN-aanbieders passen vaak hun prijzen aan. De prijs op de website van de aanbieder is altijd leidend.

VPN installeren op iOS

Een VPN installeren op een iOS-toestel of iPad gaat het snelste via een app van de VPN-aanbieder. Downloaden kan in de App Store van Apple, waarna je een account kunt aanmaken en kunt inloggen. Elke VPN-applicatie werkt grotendeels hetzelfde, maar kan wel net wat andere instellingen bieden.

Zo kun je vaak de server kiezen waarmee je wilt verbinden of juist kiezen vanuit welk land je wilt internetten, althans doen alsof. Ook kun je daar apparaten beheren, waarmee je de VPN-dienst gebruikt of contact opnemen met de klantenservice.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's