tvOS

WWDC 2019 officieel: Apple onthult iOS 13 en meer op 3 juni

tvOS is Apples softwareplatform voor de Apple TV. Dankzij tvOS kunnen er apps op de Apple TV worden geïnstalleerd en geeft het ontwikkelaars de kans om nieuwe apps voor het tv-kastje te ontwikkelen. Op deze pagina lees je alles over tvOS.

tvOS: het hart van de Apple TV

De eerste generaties van de Apple TV moesten het nog zonder tvOS doen. Hierdoor waren de apparaten relatief beperkt, aangezien je als gebruiker zelf geen apps kon installeren. Dit veranderde allemaal met de komst van de Apple TV vierde generatie. Met dit vierde model introduceerde Apple tegelijk tvOS, de nieuwe software waar alle Apple TV’s vanaf dat moment op zouden draaien.

tvOS

tvOS is een afgeleide versie van iOS waar ook een homescreen centraal staat. Hier staan alle apps bij elkaar die je geïnstalleerd hebt, met daarboven een grote ruimte voor een preview van deze app. Hier krijgen apps de ruimte om alvast wat opties neer te zetten, zodat je niet steeds een app hoeft te selecteren om er gebruik van te maken. Op deze manier zet Netflix bijvoorbeeld de series waar je naar kijkt op je homescreen en laat iTunes de populairste nieuwe films zien die nu te huur zijn.

Omdat de Apple TV het zonder touchscreen moet doen is een belangrijke rol weggelegd voor spraakassistent Siri en de meegeleverde Siri Remote. Met een druk op de knop vraag je Siri om een app te starten, een paar seconden vooruit of terug te spoelen of iets anders te doen. Praat je liever niet, dan gebruik je het touchpad op de Siri Remote om door tvOS te bladeren.

De App Store van tvOS

De belangrijkste toevoeging van tvOS is de App Store. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf apps te ontwikkelen voor het apparaat. Door de jaren heen hebben zo’n beetje alle grote streamingdiensten een eigen app voor de Apple TV uitgebracht, zoals Netflix, Plex, de NOS en YouTube. Daarnaast zijn er ook genoeg games te vinden in de tvOS App Store, al zijn dit vaak dezelfde spellen die ook op de iPhone en iPad te spelen zijn, maar dan op een groter scherm. Het voordeel hiervan is wel dat alle games die je op iOS hebt gekocht, gratis te downloaden zijn op tvOS.

tvOS

tvOS 12: vanaf 17 september beschikbaar

Op 17 september introduceert Apple tvOS 12, een relatief kleine software-update. De belangrijkste vernieuwing is de komst van Dolby Atmos-ondersteuning, heb jij speakers die deze techniek ondersteunen, dan krijgt je geluidservaring een flinke upgrade. Ook zal het aanbod 4K hdr-films nog verder toenemen, nu steeds meer mensen een dergelijke tv in huis halen.

Een andere leuke toevoeging van tvOS 12 zijn nieuwe live wallpapers, die Apple in samenwerking met NASA heeft gemaakt. Als je de Apple TV een tijdje niet aanraakt, schotelt het apparaat je een haarscherp beeld van onze planeet voor. tvOS 12 komt dit najaar tegelijk beschikbaar met iOS 12, macOS Mojave en watchOS 5. Je hebt een Apple TV 4 of nieuwer nodig om de update te installeren.

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned.nl

Techredacteur uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Nieuws

tvOS nieuws

Apps

tvOS apps

Download onze app

Download onze app