Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

tvOS

WWDC 2020 round-up: Alle aankondigingen op een rij
Michel van 't Klaphek

tvOS is Apples softwareplatform voor de Apple TV. Je kunt met tvOS apps op je Apple TV installeren, films kijken en games spelen. tvOS 14 is de meest recente softwareversie en op deze pagina lees je er alles over.

tvOS: het hart van de Apple TV

tvOS is het besturingssysteem van de Apple TV. De eerste generaties moesten het nog zonder eigen platform doen, waardoor de mogelijkheden beperkt waren. Sinds enkele jaren schenkt Apple echter steeds meer aandacht aan het platform.

Het bedrijf wil namelijk de huiskamer van consumenten veroveren ten koste van concurrenten als Amazon en Google en daarin neemt Apple TV de rol van hub in, oftewel een centraal besturingspunt. Ook heeft tvOS 14 een focus op entertainment: je gebruikt je tv immers vooral voor het kijken naar films, series en het spelen van games.

tvos 14 officieel picture in picture

De App Store van tvOS

De App Store heeft dan ook een belangrijke rol binnen tvOS. Deze maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf apps te ontwikkelen voor het apparaat. Door de jaren heen hebben zo’n beetje alle grote streamingdiensten een eigen app voor de Apple TV uitgebracht, zoals Netflix, Plex, de NOS en YouTube.

Daarnaast zijn er ook genoeg games te vinden in de tvOS App Store, al zijn dit vaak dezelfde spellen die ook op de iPhone en iPad te spelen zijn, maar dan op een groter scherm. Het voordeel hiervan is wel dat alle games die je op iOS hebt gekocht, gratis te downloaden zijn op tvOS.

tvOS 14: dé tvOS-update van 2020

We zijn inmiddels aanbeland bij tvOS 14, welke in het najaar van 2020 verschijnt. De grootse update staat vooral in het teken van de verbeterde Home-app. Apple wil dat je slimme tv als centraal aansturingspunt voor je slimme huishouden gaat dienen. Zodoende kun je bijvoorbeeld beelden van je beveiligingscamera’s terugkijken op je tv.

Verder wordt er een beeld-in-beeld-modus toegevoegd. Wanneer je tijdens het kijken van video’s overschakelt naar een andere app, wordt het venster van het filmpje verkleind en hervat. Dat is fijn, want op die manier kun je bijvoorbeeld Apple TV Plus kijken terwijl je iets anders doet.

Ook ondersteunt tvOS 14 meerdere gebruikers tegelijk. Schakelen tussen profielen wordt hierdoor simpeler. Je kunt bijvoorbeeld verdergaan in een Apple Arcade-game, zonder dat je aan een enkel profiel bent gebonden. Vooral voor gezinnen is dit een welkome toevoeging, omdat iedereen zo zijn eigen games kan spelen.

Wanneer verschijnt tvOS 14?

tvOS 14 komt gelijktijdig met iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur en watchOS 7 uit. Normaliter rolt Apple haar software-updates in september uit. Je hebt een Apple TV HD (ook wel Apple TV 4 genoemd) of Apple TV 4K nodig om de update te kunnen installeren. tvOS 13 downloaden doe je zo:

  1. Ga naar de Instellingen-app op het thuisscherm van je Apple TV;
  2. Selecteer ‘Systeem’ en klik op ‘Software-updates’;
  3. Kies ‘Update Software’ en bevestig je keuze met ‘Downloaden en installeren’;
  4. Selecteer ‘Nu updaten’ en wacht totdat je Apple TV klaar is met bijwerken. Tijdens het updaten start je Apple TV een keer opnieuw op.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Michel van 't Klaphek | Auteur bij iPhoned

Techjournalist (24) met focus op privacy, de zakelijke kant van de smartphone-industrie en nieuwe telecomontwikkelingen. Is afgestudeerd op de privacyvraagstukken die gepaard gaan met de stadswijk die Google voornemens is te bouwen en sinds 2015 actief in de online journalistiek. Daarnaast fanatiek kickbokser en best grappig. Soms dan. Bekijk mijn profiel

Nieuws

tvOS nieuws

Apps

tvOS apps

Tips

tvOS tips