Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

tvOS

Apple brengt iOS 13.4 uit: trackpad-ondersteuning, nieuwe Memoji, CarKey en meer
Lars Paymans

tvOS is Apples softwareplatform voor de Apple TV. Je kunt met tvOS apps op je Apple TV installeren en zelfs games spelen. tvOS 13 is de meest recente softwareversie en op deze pagina lees je er alles over.

tvOS: het hart van de Apple TV

De eerste generaties van de Apple TV moesten het nog zonder tvOS doen. Hierdoor waren de apparaten relatief beperkt, aangezien je als gebruiker zelf geen apps kon installeren. Dit veranderde allemaal met de komst van de Apple TV vierde generatie. Met de Apple TV 4 introduceerde Apple tegelijk tvOS, de nieuwe software waar alle Apple TV’s vanaf dat moment op zouden draaien.

tvOS 13 officeel

tvOS is een afgeleide versie van iOS waar ook een homescreen centraal staat. Hier staan alle apps bij elkaar die je geïnstalleerd hebt, met daarboven een grote ruimte voor een preview van deze app. Hier krijgen apps de ruimte om alvast wat opties neer te zetten, zodat je niet steeds een app hoeft te selecteren om er gebruik van te maken. Op deze manier zet Netflix bijvoorbeeld de series waar je naar kijkt op je homescreen en laat iTunes de populairste nieuwe films zien die nu te huur zijn.

Omdat de Apple TV het zonder touchscreen moet doen is een belangrijke rol weggelegd voor spraakassistent Siri en de meegeleverde Siri Remote. Met een druk op de knop vraag je Siri om een app te starten, een paar seconden vooruit of terug te spoelen of iets anders te doen. Praat je liever niet, dan gebruik je het touchpad op de Siri Remote om door tvOS te bladeren.

De App Store van tvOS

De belangrijkste toevoeging van tvOS is de App Store. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om zelf apps te ontwikkelen voor het apparaat. Door de jaren heen hebben zo’n beetje alle grote streamingdiensten een eigen app voor de Apple TV uitgebracht, zoals Netflix, Plex, de NOS en YouTube. Daarnaast zijn er ook genoeg games te vinden in de tvOS App Store, al zijn dit vaak dezelfde spellen die ook op de iPhone en iPad te spelen zijn, maar dan op een groter scherm. Het voordeel hiervan is wel dat alle games die je op iOS hebt gekocht, gratis te downloaden zijn op tvOS.

tvOS 13 officieel

tvOS 13: deze herfst beschikbaar

De nieuwste versie is tvOS 13 dat verschijnt in de herfst van 2019. De nieuwe update voegt een dock toe aan het thuisscherm. Hierin vind je aanbevolen apps, films en series. Ook krijgt voortaan ieder gezinslid zijn of haar eigen account met persoonlijke aanbevelingen. Op die manier krijg jij hele andere shows en series aanbevolen dan bijvoorbeeld je partner, moeder, zus of huisgenoot.

Een andere grote toevoeging aan tvOS 13 is de ondersteuning van Xbox One- en PlayStation 4 DualShock-controllers. Dit is fijn, want zo hoef je geen aparte controller aan te schaffen wanneer je straks games gaat spelen op Apple Arcade. Apples game-abonnement komt in de herfst van 2019 uit in Nederland.

tvOS 13 officieel

Ook voegt Apple met tvOS 13 onderwater wallpapers in 4K-kwaliteit toe aan het thuisscherm. Je kunt er ook voor kiezen om een preview van een film of show op de achtergrond te laten spelen, net zoals Netflix je zo een ‘sneak peek’ geeft. Tot slot voegt iOS 13 enkele kleine verbeteringen toe, zoals het zien van lyrics in Apple Music. Dit is ideaal voor een avondje karaoke, of de fanatieke meezingers onder ons.

tvOS 13 komt gelijktijdig met iOS 13, macOS Catalina en watchOS 6 uit. Je hebt een Apple TV HD (ook wel Apple TV 4 genoemd) of Apple TV 4K nodig om de update te kunnen installeren. tvOS 13 downloaden doe je zo:

  1. Ga naar de Instellingen-app op het thuisscherm van je Apple TV;
  2. Selecteer ‘Systeem’ en klik op ‘Software-updates’;
  3. Kies ‘Update Software’ en bevestig je keuze met ‘Downloaden en installeren’;
  4. Selecteer ‘Nu updaten’ en wacht totdat je Apple TV klaar is met bijwerken. Tijdens het updaten start je Apple TV een keer opnieuw op.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

tvOS nieuws

Apps

tvOS apps

Tips

tvOS tips