Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Safari: lees alles over Apples eigen internetbrowser

Tip: Zo stel je een andere standaard zoekmachine in op je iPhone
Lars Paymans

Safari is een internetbrowser ontwikkeld door Apple en die wordt meegeleverd met de besturingssystemen macOS en iOS. Safari is standaard te vinden op mobiele apparaten als de iPhone en iPad en werd voor het eerst uitgebracht in 2003.

De mogelijkheden van Safari

Onder de functies van Safari vallen onder andere de mogelijkheid om bladwijzers aan te maken en te managen, de integratie van e-mail, het blokkeren van pop-ups en de optie om incognito te browsen. Ook bevat Safari geavanceerde mogelijkheden om te zoeken, spellingcorrectie en tabbladen om je internetervaring zo optimaal mogelijk te maken.

Safari bevat een zwarte lijst voor plug-ins die op afstand kan worden bijgewerkt om potentieel gevaarlijke software voor gebruikers te blokkeren. Zo blokkeert Apple bijvoorbeeld oudere versies van Adobe Flash in Safari.

Safari

De grote concurrent van Safari is Googles Chrome-browser. Deze heeft meer extensies, maar verbruikt wel veel meer van het werkgeheugen op je Mac. Welke browser voor jou het beste is, hangt ook af van de diensten die je gebruikt. Ben je volledig geïntegreerd in diensten als Google Foto’s, Gmail, Google Calendar en meer Google-diensten, dan is Chrome de logische keus. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je in Apples ecosysteem zit.

Plat design

Sinds iOS 7 is Safari een snelle browser met plat design op iPhone en iPad. Met de komst van OSX Yosemite kwam deze vormgeving ook voor Mac-gebruikers beschikbaar. Sindsdien is er relatief weinig aan het design veranderd. Het is een van de meest minimalistisch-ogende browsers, die veel ruimte op je scherm overlaat voor de websites die je bezoekt.

In 2016 introduceerde Apple de optie om websites in Safari vast te zetten. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je altijd je mailbox en Facebook open hebt staan en zo niet per ongeluk weg klikt. macOS High Sierra gaat cookies blokkeren die stiekem je locatie bijhouden en websites die automatisch een video afspelen worden ook stopgezet. Dit moet Safari nog sneller maken en het gebruikersgemak verhogen.

Lees meer over Safari

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

Safari nieuws

Apps

Safari apps

Tips

Safari tips

Video's

Safari video's