ResearchKit: het complete overzicht

Wouter Nijsen
1 min leestijd
ResearchKit

ResearchKit is een software framework voor de medische wereld dat nauw samenwerkt met iPhone en HealthKit. Het werd aangekondigd tijdens het Spring Forward-event van Apple op 9 maart 2015.

Lees verder na de advertentie.

Tijdens dezelfde keynote werd er ook meer duidelijk over de Apple Watch en de nieuwe Macbook.

Het laatste nieuws over ResearchKit

ResearchKit: gericht op de medische wereld

Met ResearchKit kunnen medische onderzoekers de iPhone gebruiken voor het uitvoeren van bepaalde onderzoeken of andere tests. Het framework wordt gebruikt om medische applicaties te ontwikkelen, die volgens Apple medische onderzoeken een stuk gemakkelijker maken. Er zijn al diverse apps met ResearchKit ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is een applicatie die specifiek gericht is op de ziekte Parkinson. De Parkinson-app kan gebruikt worden voor het uitvoeren van een tik- (aan de hand van twee touchknoppen) of stemtest.

Voor dat laatste dient de gebruiker in de microfoon van een iPhone ‘aaah’ te zeggen, waarna de applicatie aan de hand van stemtrillingen kan bepalen of en in welke mate de gebruiker Parkinson heeft. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, zijn er ook applicaties ontwikkeld die zijn gericht op diabetes, borstkanker of astma.

ResearchKit

Uiteraard werkt ResearchKit samen met de standaard Gezondheid-app van iOS. In deze applicatie worden alle gegevens uit ResearchKit verzameld, op dezelfde manier als hoe andere apps dat momenteel al doen. Omdat ResearchKit werkt met medische en dus privacygevoelige informatie, wordt tijdens de presentatie benadrukt dat gegevens nergens worden opgeslagen, ook niet bij Apple.

ResearchKit is vanaf april 2015 beschikbaar en hetzelfde geldt voor de apps die Apple tijdens de keynote heeft getoond.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's