Alles over Project Titan en de Apple Car

Gijs Ettes
3 min leestijd
Project Titan

Project Titan is de naam van het geheime project voor de ontwikkeling van Apples eigen auto, de zogenoemde ‘Apple Car’. Er gaan al geruime tijd geruchten over de komst van een auto van Apple en voorlopig zijn we daar ook nog niet van af. Wat is de stand van zaken en waarom zou Apple het moeten doen? In dit dossier zoeken we de antwoorden.

Het laatste nieuws over Project Titan

De laatste geruchten

Lees verder na de advertentie.

Het barst van de berichten rond een mogelijke ‘Apple Car’. Om de zoveel tijd valt op LinkedIn te lezen dat een (hooggeplaatste) werknemer binnen de auto-industrie de overstap heeft gemaakt naar Apple om bij het bedrijf aan een ‘speciaal project’ te werken. Er zouden inmiddels een paar honderd mensen aan Project Titan werken, zoals het geheime project heet.

In 2014 zou Apple-ceo Tim Cook al groen licht hebben gegeven voor Project Titan. opmensen van Apple gingen sindsdien op zoek naar potentiële producenten en werknemers, voor een team dat uiteindelijk tot zo’n duizend man zou moeten uitgroeien. Apple zou onder meer bij Tesla naar werknemers hebben gezocht (en daar in enkele gevallen in zijn geslaagd) voor zijn eigen auto. Ook werden in Amerika busjes van Apple gespot met sensoren aan boord, maar mogelijk reden die gewoon rond om data voor Apple Kaarten te verzamelen.

project titan problemen

Later dat jaar bleek dat Apple gesprekken had gevoerd met BMW. Het bedrijf uit Cupertino zou interesse hebben gehad om het carrosserie van de BMW i3 te gebruiken voor zijn eigen auto. Apple-ceo Tim Cook is daarvoor hoogstpersoonlijk bij BMW langsgegaan bij het productieteam, maar uiteindelijk zouden beide partijen er niet zijn uitgekomen en ging de deal niet door.

De verwachting is dat Apple inmiddels meer dan 1,000 mensen aan het project heeft werken, zowel binnen als buiten Cupertino. Het team heeft in korte tijd veel werkkrachten aangenomen, onder andere mensen die voorheen aan Teslas elektrische auto’s werkten. In 2015 werden er nog verschillende auto-experts aan het team toegevoegd om Project Titan van de grond te krijgen. Blijkbaar was het niet genoeg.

Wanneer komt de ‘Apple Car’?

Wanneer en of er überhaupt een auto van Apple komt, weten we simpelweg niet. Anonieme bronnen denken dat de productie nog niet eens begonnen is. De eerste modellen van de vermeende Apple Car zouden rond 2020 van de productieband moeten rollen. Waarschijnlijk betreft het een elektrische auto, wellicht zelfs eentje die zelfrijdend is.

apple en bmw
‘Apple wilde dat de BMW i3 de basis voor de Apple auto zou vormen’

Wel lijkt het op dit moment niet helemaal goed te gaan met Project Titan. De Apple-top zou niet blij zijn met de richting waar het project heen gaat en de progressie die er gemaakt is. Daarom zouden er voorlopig geen nieuwe mensen aangenomen mogen worden.

Volgens bronnen zou onder andere Jony Ive zijn ontevredenheid over het werk van het team hebben geuit. Worden de auto’s niet mooi genoeg? Bij het maken van een auto moet er aan veel wetten en regels gedacht worden, wat creativiteit in design in de weg kan zitten. Wellicht is het voor Apple niet mogelijk om de originele visie van de grond te krijgen, waardoor na teveel concessies het resultaat niet meer voelt als een Apple-product?

CarPlay

Project Titan is niet de enige manier waarop Apple met de auto-industrie bezig is. Met CarPlay is Apple nu al in veel auto’s te vinden. Gekoppeld aan je iPhone kan CarPlay op een groter scherm je telefoongesprekken, navigatie, muziek enzovoort laten zien. Siri leest alles hardop voor zodat je niet altijd naar het scherm hoeft te kijken. Wellicht moet Apple zich op CarPlay richten en het auto-maken aan andere bedrijven overlaten.

Project Titan archief

Bekijk archief (56 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's