Pokémon GO: Alles wat je moet weten

Thomas Haenen
4 min leestijd
Pokémon GO

Met Pokémon GO ga je de echte wereld in om Pokémon te vangen, verzamelen en trainen.  Deze iPhone-game van Nintendo en Niantic is populair onder miljoenen spelers wereldwijd. Door middel van augmented reality worden Pikachu, Bulbasaur, Oddish en andere bekende beesten in de echte wereld geplaatst. Zo kun je opeens een Pokémon naast je huisdier of op het strand tegen komen.

Lees het laatste nieuws over Pokémon GO

Geschiedenis van Pokémon GO

Lees verder na de advertentie.

Pokémon is één van de langstlopende series van games. Twintig jaar terug was het spel al op elk schoolplein te vullen, in de vorm van Game Boys of speelkaarten. Lange tijd was alles met Pikachu, Mewtwo of een andere Pokémon voorop direct ongekend populair. Sinds de introductie van de eerste spellen zijn er vele andere games verschenen en honderden nieuwe Pokémon geïntroduceerd. Nog steeds groeien complete generaties op met de figuren, waardoor miljoenen mensen wereldwijd de Pokémon-serie kennen.

In 2015 kondigden Nintendo en The Pokémon Company aan voor het eerst de game naar smartphones te brengen. Met Pokémon GO hoopten de ontwikkelaars een nieuwe markt te veroveren, en de spellen beschikbaar te maken voor een breder publiek. Daarvoor werd Niantic ingeschakeld, een bedrijf dat eerder Ingress ontwikkelde in samenwerking met Google. Ingress is een game waarin spelers de echte wereld in worden gestuurd om plekken in de buurt te veroveren. De game maakte daarbij veelvuldig gebruik van augmented reality, om virtuele voorwerpen in de echte wereld te tonen.

pokemon go google-account

Pokémon GO is sinds juli 2016 beschikbaar voor iOS. De game verscheen oorspronkelijk slechts in een beperkt aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Met een kleine omweg kun je echter ook al in Nederland Pokémon Go installeren op je iPhone. Binnen korte tijd was de app populairder dan Twitter, Tinder en verschillende andere grote apps. Miljoenen spelers wereldwijd zorgden voor flinke drukte op de servers van Niantic, die al gauw overbelast raakten.

Wat is Pokémon GO?

Net als bij andere Pokémon-games is het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk Pokémon te vangen en ze zo krachtig mogelijk te maken. Waar je in eerdere spellen een virtuele wereld verkende, moet je dit keer naar buiten om beesten te vangen. Virtuele wezens zijn op willekeurige plekken in de buurt verstopt. Bij het water zul je echter wel vaker waterwezens vinden, terwijl je voor grastypes het bos in zult moeten. Is er een Pokémon in de buurt, dan begint je iPhone te trillen en moet je met je Pokéballs aan de slag om ze te vangen.

Bij elke Pokémon die je vangt staat hoeveel Combat Points hij heeft. Hoe hoger de ‘CP’, hoe sterker het monster. Dat maakt hem moeilijker om te vangen, maar ook sterker in gevechten bij Gyms. Je kunt gerust met vrienden op pad gaan om Pokémon te vangen: meerdere mensen kunnen de monsters tegelijkertijd in beeld zien én vangen. Je kunt de Clefairy die je tegenkomt dus gewoon delen.

pokemon go release

Daarnaast zijn opvallende plekken in de buurt voorzien van een speciale markering. Kerken, monumenten, grote winkels en andere bezienswaardigheden worden door het spel automatisch veranderd in Pokéstops en Gyms. Heb je nieuwe items nodig om jouw Pokémon krachtiger te maken, of om nieuwe beesten te vangen, dan moet je naar een Pokéstop in de buurt. Daar vindt je Potions, Poké Eggs, Razz Berry’s en andere items.

De Pokémon Gyms kunnen veroverd worden door spelers in de buurt. Sluit je aan bij Team Rood, Blauw of Geel en strijd samen om de gyms om jouw Pokémon beter en krachtiger te maken. Elke Gym die je overneemt levert je namelijk Stardust en PokéCoins op, waar je weer nieuwe items mee kunt kopen. Pas wel op: als je een gevecht verliest zul je een Revive of Potion moeten gebruiken om je Pokémon weer tot leven te wekken.

Pokémon GO updates

In Pokémon GO kun je meer dan 150 Pokémon vangen en trainen. Vervolgens zijn er ook nog tientallen, zo niet honderden punten in de buurt om te vangen of overnemen. Voorlopig is er dus meer dan genoeg te doen om gebruikers zoet te houden. Ontwikkelaar Niantic zegt echter uitgebreide plannen te hebben voor Pokémon GO updates.

Zo kun je in de toekomst met Pokémon GO ruilen met andere spelers. Zo kun je jouw favoriete (of juist minder-geliefde) monsters sturen naar vrienden of wildvreemden die je op straat tegenkomt. Dat maakt het gelijk een stuk makkelijker om je verzameling compleet te maken.

Naar verwachting zal Niantic later ook nieuwe Pokémon toe te voegen. Voorlopig is slechts de eerste set van wezens beschikbaar, uit de eerste paar games. In totaal zijn er echter meer dan 700 Pokémon beschikbaar. De ontwikkelaar kan de komende weken en maanden dus nog honderden nieuwe wezens toevoegen.

Pokémon GO is nu beschikbaar in de Nederlandse en Belgische App Store. De game vraagt om 110MB aan vrije opslagruimte en iOS 8 of hoger. Downloaden maar!

Pokémon GO

Niantic, Inc.

Gratis via App Store

Pokémon GO archief

Bekijk archief (73 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's