OS X El Capitan: alles wat je moet weten

Gijs Ettes
5 min leestijd
OS X El Capitan

OS X El Capitan is de opvolger van OS X Yosemite en werd op 8 juni 2015 gepresenteerd. De naam van de nieuwe OS X-versie is gebaseerd op een rotsformatie in het Yosemite National Park. De vernieuwingen die El Capitan met zich meebrengt, hebben vooral te maken met de snelheid en het gebruiksgemak van het besturingssysteem. Hieronder zetten we op een rijtje wat er allemaal nieuw is.

Lees verder na de advertentie.

Dit is er allemaal nieuw in OS X El Capitan

El Capitan (OS X 10.11) staat in het teken van enkele grote vernieuwingen met betrekking tot Spotlight, Mission Control, multitasking, ingebouwde apps en Metal. Ook zijn er diverse vernieuwingen voor Safari aanwezig, zoals de mogelijkheid om sites vast te pinnen.

Slimmer en verfijnder

Vanaf El Capitan wordt Spotlight een stuk slimmer. Sinds Yosemite is het al mogelijk om op keywords en zinnen te zoeken binnen bestanden. In de nieuwe versie van OS X is de zoekfunctionaliteit van Siri geïntegreerd, waardoor je gerichter kunt zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht ‘mails van Jeff die ik afgelopen maand heb verwijderd’. Spotlight kan daarnaast nog veel meer opzoeken, zoals het weer, de aandelenkoers en gamescores.

os x 10.11 spotlight

Mission Control, waarmee het mogelijk is om applicaties weer te geven op toegewezen bureaubladen, is ook verbeterd. Er zijn een aantal wijzigingen in de interface. Zo wordt het vervagingseffect niet meer toegepast op de bureaubladachtergrond, wordt de balk aan de bovenkant niet meer uitgebreid als je met één bureaublad werkt en heb je de optie om vensters naar de bovenbalk te slepen om ze direct fullscreen weer te geven.

Verbeteringen voor apps

Verder kun je vanaf El Capitan een stuk gemakkelijker met meerdere apps tegelijkertijd werken. Deze zijn beter en slimmer te verkleinen en vergroten, en ook met elkaar te gebruiken. Als voorbeeld toont Apple de mogelijkheid om een link uit Safari direct naar de Mail-app te slepen. Multitasken is in de nieuwe OS X-versie dus flink verbeterd.

De ingebouwde apps werken ditmaal beter. Safari heeft nu Pinned Sites, een functie waarmee je je favoriete websites open en actief houdt, en een nieuwe knop waarmee je snel het geluid van elk browsertabblad kunt uitzetten. Nieuw in Mail is Smart Suggestions, een functie die namen of activiteiten in een Mail-bericht herkent en voorstelt om de naam of de activiteit met één klik aan je contacten of agenda toe te voegen.

OS X El Capitan foto's

Je kunt nu net als in iOS berichten verwijderen met een swipe-beweging, en je kunt met meerdere e-mails werken met Mail in schermvullende weergave. In Foto’s kun je vanaf nu de locatie bewerken, de omschrijving van een groep foto’s wijzigen en albums sorteren op datum of titel. Daarnaast kun je naar hartenlust bewerkingen uitvoeren met fotobewerkingsextensies van je favoriete externe ontwikkelaars.

In El Capitan vind je ook een geheel vernieuwde Notities-app. Hiermee kun je foto’s, pdf-bestanden, video’s en andere bestanden slepen en neerzetten in een notitie. Vanuit andere apps kan direct inhoud worden toegevoegd met behulp van het Deel-menu. Denk bijvoorbeeld aan weblinks uit Safari of locaties uit Kaarten. Ook kun je eenvoudig checklists aanmaken om je belangrijke taken in de gaten te houden.

Op de Mac kun je met vensters werken, maar voor een betere focus is Split View nog beter. Daarmee zet je (net als op de iPad) twee apps naast elkaar open in schermvullende weergave. Zo kun je een verslag schrijven in je tekstverwerker, terwijl je browser ernaast open staat voor informatie. Tot slot heeft Apple Maps een update gekregen waardoor de app nu ov-informatie voor diverse wereldsteden als New York, Londen en Berlijn toont. In Nederland en België is deze functie nog niet beschikbaar.

os x el capitan mail

Sneller en stabieler

El Capitan is ook een stuk sneller. De nieuwe OS X-versie zou tot tot 1,4 keer sneller apps opstarten, wat een flinke vooruitgang is ten opzichte van Yosemite. Verder zit El Capitan vol met kleine features. Denk hierbij aan de manier waarop je de cursor van je muis zoekt. Dat doe je door kort met de muis te vegen, waarna de cursor automatisch wat groter wordt. Zo zie je ‘m sneller.

os x el capitan apps

Nieuw in OS X El Capitan: Metal

Een grote vernieuwing van El Capitan is de integratie van Metal. Metal is een ontwikkeltool waarmee games mooier en efficiënter kunnen draaien op OS X. Vooral op grafisch gebied is Metal belangrijk, zowel voor ontwikkelaars als voor gebruikers. Metal werd met iOS 8 geïntroduceerd en komt met het nieuwe El Capitan dus ook naar de Mac.

OS X 10.11 El Capitan release

OS X El Capitan is helemaal gratis en is sinds 30 september 2015 beschikbaar voor alle gebruikers. De onderstaande apparaten kunnen de OS X El Capitan update verwachten:

  • iMac (medio 2007 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio/eind 2007 en nieuwer)
  • Mac Pro (begin 2008 en nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2008 en nieuwer
  • MacBook (eind 2008/begin 2009 en nieuwer)
  • Mac mini (begin 2009 en nieuwer)
  • Xserve (begin 2009)

Conclusie OS X El Capitan review

Met El Capitan haal je vooral een stabielere en snellere versie van het Mac OS in huis. Het is een gratis update van ongeveer 6GB in de App Store en je doet er ongeveer een half uur over om te installeren. Met het besturingssysteem is de software flink gepolijst en zijn apps verbeterd. Geinig is bijvoorbeeld ook de optie dat je muis enorm vergroot wordt als je hem even niet op je scherm kunt vinden en je er hard mee veegt. Het zijn van die kleine tweaks die Apple heeft doorgevoerd. Het voelt niet als een grote nieuwe versie van OS X, maar het maakt de ervaring net dat stukje beter waardoor upgraden de moeite waard is.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de OS X El Capitan review.

OS X El Capitan archief

Bekijk archief (27 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's