macOS High Sierra: alles wat je moet weten

Zo maakt HEVC het maken en bekijken van 4K-video’s een stuk beter

macOS High Sierra is de nieuwste versie van Apples besturingssysteem voor de Mac. Het is de eerste grote update sinds de naamswijziging van OS X naar macOS. High Sierra werd op 5 juni 2017 tijdens WWDC aangekondigd en is later dit jaar te downloaden.

Dit is nieuw in macOS High Sierra

De tweede versie van macOS (10.13) heet High Sierra en brengt diverse vernieuwingen met zich mee. Op deze pagina lees je alles over de update en hoe je deze kunt downloaden.

Apple File System

Het Apple File System was een belangrijke vernieuwing van iOS 10 en komt met High Sierra ook naar de Mac. Het bestandssysteem zorgt dat bestanden veel sneller overgezet en gekopieerd worden. Het Apple File System is ook geoptimaliseerd voor ssd- en flash-opslag, zodat het bestandssysteem helemaal klaar is voor de toekomst. Apple geeft aan dat het File System bovendien een stuk veiliger is.

Verbeteringen voor Safari

Apples eigen webbrowser krijgt meer functie in High Sierra en voorkomt bijvoorbeeld dat video’s met geluid automatisch worden afgespeeld. Handig, omdat steeds meer websites een filmpje afspelen met (hard) geluid, waar je vaak niet op zit te wachten. Is het geen probleem dat op een bepaalde website video’s automatisch afspelen, dan kun je dit gewoon instellen.

Safari gaat ook na wanneer adverteerders je volgen. Heb je bijvoorbeeld gezocht naar een nieuwe iPhone, dan krijg je op andere pagina’s automatisch advertenties van de smartphone te zien. Dit wordt tracking genoemd en macOS High Sierra zorgt ervoor dat niemand meer met je meekijkt.

Foto’s-app en Live Foto’s

High Sierra voert ook diverse wijzigingen door in de Foto’s-app, die standaard op elke Mac geïnstalleerd staat. Zo kun je afbeeldingen nu makkelijker orderen en is er een nieuwe navigatiekolom om snel tussen mappen te schakelen. Ook zijn de verschillende bewerkingstools uitgebreid met meer opties.

De Live Foto’s, die kiekjes tot leven laten komen door er een korte video van te maken, krijgen een herhaal-effect om het filmpje continu te herhalen.

Meer grafische kracht door Metal 2

macOS High Sierra bouwt de Metal-techniek, die we kennen van iOS, in voor betere graphics. Metal 2 zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook dat Macs voortaan overweg kunnen met virtual reality. Tijdens de WWDC-keynote werd onthuld dat er een samenwerking is met SteamVR, en de bekende ontwikkelprogramma’s Unreal en Unity ook met het systeem gaan werken.

Mail

Verder krijgt de Mail-app een opfrisbeurt. Vooral het zoeken naar mailtjes gaat makkelijker en slimmer. De zogeheten ‘Beste resultaten’-functie is toegevoegd en zorgt dat de meest relevante resultaten bovenaan komen te staan. Hierbij rekening houdend met de mails die je mogelijk al hebt gelezen en welke berichten extra belangrijk zijn.

De Mail-app kun je bovendien in splitview gebruiken, wat betekent dat je bijvoorbeeld een bericht kunt opstellen wanneer je een mailtje leest.

Conclusie macOS High Sierra preview

We hebben de publieke bèta geïnstalleerd en hieronder lees je de conclusie van onze preview.

De hamvraag is of het nu al de moeite is om over te stappen op de publieke bèta, als die binnenkort uitkomt. Het antwoord is simpel: nee. MacOS High Sierra krijgt enkele grote verbeteringen die de Mac vooral op de achtergrond een stuk beter maken, maar niet direct je ervaring verandert.

Daarnaast worden eigen apps van Apple onder handen genomen, maar het is niet zo wereldschokkend dat je daarvoor het stabiele macOS Sierra nu al moet inruilen. Wil je dat wel, zorg er dan voor dat je een back-up maakt, zodat niet al je bestanden weg zijn, mocht de bèta nare fouten en crashes veroorzaken.

→ Lees meer in de macOS High Sierra preview

macOS High Sierra release

De nieuwe versie van macOS wordt in het najaar van 2017 beschikbaar. Tot die tijd kunnen zowel ontwikkelaars als publieke testers aan de slag met verschillende bèta’s. Wil je het nieuwe besturingssysteem proberen, dan dien je je aan te melden voor het bètaprogramma van Apple. De onderstaande apparaten krijgen een update naar macOS High Sierra.

Geschreven door Wouter Nijsen | Auteur bij iPhoned.nl

Student Communicatie aan de HAN. Vindt het leuk om zich met tech, mobile, films en series bezig te houden en alles daar omheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Nieuws

macOS High Sierra nieuws

Tips

macOS High Sierra tips

Reviews

macOS High Sierra reviews

Download onze app

Download onze app