macOS 12: Alles over de Mac-update van 2021

macOS 12

macOS 12 wordt dé grote Mac-update van 2021. De nieuwste softwareversie is nog niet verkrijgbaar, maar op deze pagina praten we je bij over de geruchten, releasedatum, ondersteunde Macs en meer.

Lees verder na de advertentie.

macOS 12: het complete overzicht

Heb je haast? Dit is in het kort wat je moet weten:

  • Onthulling: Apple presenteert de update tijdens WWDC 2021 op 7 juni
  • Downloaden: De nieuwe macOS-versie rolt in het najaar van 2021 voor iedereen uit
  • Bèta: Eerst kunnen ontwikkelaars van apps de software downloaden, daarna kunnen alle gebruikers de versie testen
  • Ondersteuning: We weten nog niet welke Macs macOS 12 kunnen downloaden straks.
  • Functies: Hier is nog weinig over bekend.
iMac Apple Silicon concept

macOS 12 release en onthulling

Apple kondigt macOS 12 op 7 juni 2021 aan tijdens WWDC 2021. Apples jaarlijkse conferentie voor app-bouwers vindt net als in 2020 geheel online plaats. De Mac-update wordt samen met iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15 en watchOS 8 onthuld. Iedereen kan deze keynote gratis meekijken.

Na de onthulling op 7 juni vindt de release van macOS 12 plaats in het najaar. Voor het zo ver is brengt Apple eerst een testversie uit. Deze kan erg instabiel en is alleen bedoeld voor ontwikkelaars om hun programma’s te testen. Na een paar maanden van testen volgt de definitieve release van macOS 12 voor alle Mac-gebruikers. Iedereen kan deze update gratis installeren, mits je apparaat ondersteund wordt.

Ondersteuning: kan ik updaten?

Kun jij macOS 12 straks downloaden? Dat is momenteel dé vraag. Apple zelf houdt de kaken stijf op elkaar qua ondersteuning. Pas tijdens de presentatie maakt het bedrijf bekend welke Macs de overstap kunnen maken.

We verwachten echter dat onderstaande Apple-computers kunnen updaten naar macOS 12, omdat ze momenteel al op macOS 11 (Big Sur) draaien:

macbook air met m1-chip review

Kenmerken van macOS 12

Heel veel is er nog niet bekend over macOS 12. De geruchtenmolen moet nog op gang komen, maar dankzij gelekte stukjes informatie hier en daar weten we enigszins wat we kunnen verwachten.

1. Vertrouwd design

Het uiterlijk van de Mac-software blijft in 2021 waarschijnlijk onveranderd. Heel vreemd is dat niet, want met macOS 11 ging het complete design al op de schop. We verwachten daarom dat Apple het dit jaar wat rustiger aandoet en hoogstens wat puntjes op de i zet.

2. Volgende stap voor Silicon

macOS 11 (Big Sur) werd ontworpen met Silicon in het achterhoofd, Apples eigen processortechniek. Na een lang huwelijk met Intel besloot de iPhone-maker in 2020 geheel op eigen benen te staan.

macos big sur review

We verwachten daarom dat de opvolger hierop voortborduurt, bijvoorbeeld in de vorm van exclusieve functies voor mensen met een M1 Mac, zoals de nieuwste MacBook Air of MacBook Pro. Het gerucht gaat bijvoorbeeld dat de nieuwe iMac (2021) een Face ID-scanner krijgt. Zo kun je de computer ontgrendelen met een scan van je gezicht.

3. Snelkoppelingen op de Mac

Via een omweg kun je al snelkoppelingen maken op de Mac, maar de Opdrachten-app van de iPhone bewijst dat dit makkelijker kan. Lange tijd ging het gerucht dat macOS 11 een Opdrachten-functie zou krijgen, maar niets bleek minder waar. Mogelijk komt de app wel op tijd voor de Mac-update van 2021.

4. Time Machine in de cloud

Nog zo’n iPhone-functie die we graag naar de Mac zien komen: back-ups in de cloud. Momenteel worden via Time Machine gemaakte back-ups lokaal opgeslagen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, want mocht er onverhoopt iets met je Apple-computer gebeuren ben je zo niet al je persoonlijke gegevens kwijt.

Maar, in noodgevallen (zoals bij een brand) is het een een fijne gedachte dat je Mac back-up ook in de cloud staat. Je kunt dan namelijk altijd je persoonlijke gegevens herstellen op een andere computer, zelfs wanneer je vorige exemplaar fysiek verwoest is.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's