macOS 10.15 (2019)

WWDC 2019 keynote officieel: Apple onthult iOS 13 en meer op 3 juni

macOS 10.15 is de grote jaarlijkse update die in 2019 op de planning staat. De update belooft vooral de Mac weer een stapje dichter bij de iPhone en de iPad te brengen.

macOS 10.15 wordt onthuld tijdens WWDC 2019

De onthulling van macOS 10.15 zal net als voorgaande Mac-updates weer plaatsvinden tijdens WWDC. Dit is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie die dit jaar plaatsvindt tussen 3 en 7 juli. Traditiegetrouw houdt Apple op de eerste avond zijn keynote, wat zou betekenen dat de macOS 10.15 onthulling op 3 juni 2019 is.

macOS 10.15 release en ondersteunende apparaten

Na de onthulling tijdens WWDC zal de eerste ontwikkelaarsbèta snel volgen, gevolgd door de eerste publieke bèta van 10.15. Apple brengt zijn grote updates ieder jaar in september uit en alles wijst erop dat dit in 2019 wederom het geval zal zijn. De update zal dan tegelijk uitkomen met iOS 13, watchOS 6 en een nieuwe versie van tvOS.

USB 3.2

De macOS 10.15 functies en geruchten op een rijtje

Vorig jaar bracht macOS Mojave veel zichtbare veranderingen met zich mee door een donkere modus te introduceren. Daarnaast bevatte de grote update een waslijst aan nieuwe functies, een vernieuwde Mac App Store en betere Finder. Dit jaar lijkt de update vooral een voorschot te zijn op een grotere macOS-update die nog iets langer op zich laat wachten.

1. iOS-apps op de Mac

Apple maakt er namelijk werk van om de apps van iOS en macOS dichter bij elkaar te brengen. Niet om de Mac te veranderen in een iPad, maar om het voor ontwikkelaars heel gemakkelijk te maken om apps van iOS over te zetten naar de Mac. Dit zorgt ervoor dat jouw Apple-apparaten straks veel beter kunnen samenwerken, en moet ook voor meer keuzemogelijkheden in de Mac App Store zorgen.

MacBook Pro 2019 concept

Overigens is Apple vorig jaar al begonnen met deze operatie, door de Woning-app voor HomeKit, Aandelen en de Dictafoon naar macOS over te zetten. Nu zou de volgende stap zijn om de apps Vind mijn iPhone en Vind mijn Vrienden te combineren en als één app op zowel iOS als macOS uit te brengen. Ook de Podcasts-app en een speciale applicatie voor Apple Music verschijnen op je Mac.

2. iTunes wordt (eindelijk) opgesplitst in aparte apps: Muziek, Podcasts, Boeken en TV

Mensen vragen er al jaren om, maar dit jaar lijkt het eindelijk te gaan gebeuren. Apple zou van plan zijn om iTunes op te splitsen in afzonderlijke apps voor de Mac. Een belangrijk moment, want door de jaren heen is iTunes uitgegroeid tot een combinatie van functies die maar weinig met elkaar te maken hebben.

Naast een aparte Podcasts- en Muziek-app, staan er straks ook een vernieuwde Boeken-app en gloednieuwe TV-app op je Mac. Met die laatste heb je toegang tot Apple TV Plus, dat eveneens in de herfst van dit jaar wordt gelanceerd.

iTunes opgesplitst

De opsplitsing moet er ook voor zorgen dat deze afzonderlijke apps vaker bijgewerkt kunnen worden met nieuwe functies. Fijn is dat de Muziek-app volgens geruchten minstens zo uitgebreid wordt als iTunes. Functies als slimme afspeellijsten, nieuwe manieren om je muziekbibliotheek te ordenen, het synchroniseren van je muziek met iOS-apparaten en zelfs het lezen en branden van cd’s blijven hierdoor gewoon behouden.

Het is nog wel afwachten hoe Apple de mogelijkheid om via iTunes een reservekopie van je iPhone of iPad te maken, gaat opvangen. Totdat Apple hier een nieuwe manier voor heeft gevonden, blijft iTunes mogelijk nog eventjes bestaan.

3. Schermtijd voor je pc

Verder maakt ook de Schermtijd-functie de overstap van iOS naar macOS. Sinds iOS 12 geeft deze functie je inzicht in je telefoongebruik en biedt het mogelijkheden om app-limieten in te stellen, om zo je gebruik te verminderen. Dit zou vanaf macOS 10.15 ook mogelijk zijn op je Mac, waar je zo nauwkeurig ziet hoeveel uren op een dag, in de week of maand je op Mac zit.

macOS Schermtijd concept

Een handig zandloper-icoontje in de menubalk geeft je snel toegang tot dit overzicht. Dit overzicht is opgedeeld in verschillende categorieën, zoals productiviteit, games, social media en lezen. Zo wordt het pijnlijk duidelijk als je je afvraagt waarom je scriptie niet opschiet, terwijl je vooral door je Twitter- en Facebook-tijdlijn blijkt te scrollen.

Lees ook: Concept: Zo kan macOS Schermtijd jouw Mac-gebruik in kaart brengen

4. Maak routines met Siri Shortcuts

We hebben ze al een tijdje op de iPhone kunnen proberen: Siri Shortcuts. Met deze spraakopdrachten maak je routines voor veelvoorkomende taken, die Siri een stuk slimmer maken.

Door ‘Goedemorgen’ te zeggen, start je bijvoorbeeld een routine waarin je schermhelderheid omhoog gaat, je favoriete nieuws-app wordt geopend en Apple Music wordt gestart. Deze routines kun je zelf bouwen, maar er staan ook allerlei kant-en-klare voorbeelden in de Opdrachten-app. Deze applicatie komt eveneens naar de Mac.

5. Draadloos externe schermen koppelen

Apple probeert iOS en macOS duidelijk softwarematig dichter bij elkaar te brengen, maar dit gebeurt mogelijk ook letterlijk. Er gaan hardnekkige geruchten dat het bedrijf aan een manier werkt om een iPad of andere monitor gemakkelijk als extern tweede scherm voor je Mac te gebruiken. Het ene gerucht heeft het hierbij over een enkel kabeltje tussen je Mac en het andere scherm. Andere bronnen stellen weer dat dit draadloos zou kunnen.

Apple zou namelijk aan een manier werken om dit softwarematig te integreren, zodat je bijvoorbeeld je iPad net zo gemakkelijk koppelt als een bluetooth-accessoire. Vervolgens heb je razendsnel extra schermruimte. Dit is zeker voor mensen die veel onderweg zijn een ideale functie. Zodra je ergens de ruimte hebt, klap je je MacBook open en zet je de iPad ernaast.

iPad scherm voor mac

6. Authenticatie met Apple Watch

Op de meeste recent Macs is het al mogelijk om met je Apple Watch te ontgrendelen in plaats van met een wachtwoord. In macOS 10.15 zou Apple deze functie verder willen uitbreiden, door de Apple Watch voor meer acties als authenticatie-optie aan te bieden. De geruchten maken nog niet duidelijk hoe dat eruit gaat zien.

Het zou kunnen dat je met je Apple Watch vergelijkbare acties kunt uitvoeren als nu al kan op een MacBook met Touch ID. Hier bevestig je bijvoorbeeld een aankoop in de App Store mee, of ontgrendel je instellingen in Systeemvoorkeuren.

7. iMessage-effecten

iMessage op de Mac wordt met een simpele functie uitgebreid. In macOS 10.15 is het mogelijk om je iMessage-berichten op te fleuren met effecten, zoals ballonnen en confetti. Met deze toevoeging zorgt Apple ervoor dat je nog minder vaak je iPhone erbij hoeft te pakken, want ook deze effecten zijn al langer een functie in iOS.

Deze pagina over macOS 10.15 wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven over alles wat met Apple te maken heeft.

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned.nl

Techredacteur uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Nieuws

macOS 10.15 (2019) nieuws

Download onze app

Download onze app