iPadOS 15

Lars Paijmans
3 min leestijd
iPadOS 15

iPadOS 15 is de grote iPad-update die in het najaar van 2021 verschijnt. Op deze pagina bundelen we alles wat je moet weten van geruchten tot ondersteunende iPads.

iPadOS 15 FAQ

Op het moment van schrijven is iPadOS 15 nog niet officieel beschikbaar of onthuld. Op deze pagina verzamelen we alle geruchten en bevestigde informatie.

  • Wanneer wordt iPadOS 15 onthuld? Apple presenteert de update op WWDC 2021 op 7 juni.
  • Wanneer kan ik iPadOS 15 downloaden? De definitieve versie van de update verschijnt in het najaar van 2021.
  • Komt er een bèta van iPadOS 15? Ja. Eerst voor ontwikkelaars in juni, daarna voor iedereen.
  • Welke iPads ondersteunen iPadOS 15? Dit is nog niet bevestigd. Bekijk hieronder onze verwachtingen.
iPadOS 14 review

iPadOS 15 release en onthulling

Nu Apple WWDC officieel bekend heeft gemaakt, weten we ook meer over de onthulling en release van iPadOS 15. Apple zal de update samen met iOS 15 onthullen op 7 juni. Dit gebeurt met een digitale keynote die iedereen kan bekijken.

Na de onthulling op 7 juni zal spoedig een eerste bèta volgen. Deze testversie is enkel voor ontwikkelaars beschikbaar en nog erg instabiel. Een paar weken later volgt de eerste publieke bètaversie, die voor iedereen te downloaden is. Na een paar maanden testen komt in het najaar de definitieve iPadOS 15 download uit voor alle ondersteunende iPads.

iPadOS 15 ondersteuning

Zoals gezegd heeft Apple de definitieve lijst met iPads die iPadOS15 ondersteunen nog niet bekend gemaakt. Maar als we naar voorgaande jaren kijken, kunnen we wel een aardige inschatting maken. We verwachten dat de onderstaande iPads de nieuwste versie van 2021 gaan ondersteunen.

iPadOS 15 functies en wensen

Met WWDC 2021 in zicht, is er nog opvallend weinig uitgelekt over iPadOS 15. In het onderstaande overzicht zetten we de belangrijkste geruchten en onze verwachtingen voor je op een rijtje.

1. Verbeterde widgets

Vorig jaar kwam Apple met widgets naar de iPhone en iPad, maar zeker op de iPad zijn de opties nog erg beperkt. Zo kun je ze nu enkel nog in de linker kolom van het scherm plaatsen, terwijl ze veel beter tot hun recht komen als je het volledige scherm van de iPad kunt gebruiken. We verwachten bovendien nieuwe opties voor widgets om ze extra interactief te maken.

2. Verbeterde ondersteuning voor externe schermen

De iPad Air 2020 en iPad Pro’s sinds 2018 hebben een usb-c-aansluiting, waardoor je ze ook op externe schermen aan kunt sluiten. Heel handig voor mensen die de tablet meer als laptop gebruiken, maar de opties zijn nu nog erg beperkt. Zo kun je nu enkel nog het scherm spiegelen, in plaats van een tweede scherm toevoegen aan de tablet. Laten we hopen dat Apple hier grote stappen mee zet.

3. Vernieuwd design voor app-iconen

macOS Big Sur introduceerde eind vorig jaar een nieuw ontwerp voor app-iconen, maar daardoor lopen de iPhone en iPad nu een beetje achter. Reken er dus maar op dat Apple dit nieuwe design ook doorvoert in de 2021 versies van iOS en iPadOS.

De nieuwe icoontjes hebben een realistischer uiterlijk, met 3D-modellen die uitbeelden op het icoon wat je van de app kunt verwachten. Dit zou er ook op het scherm van de iPad goed uit kunnen zien.

iPadOS 15

4. Losse beveiligingsupdates

Om gebruikers sneller te beschermen tegen gaten in de beveiliging van zijn producten, is Apple van plan om losse beveiligingsupdates uit te brengen. Nu wordt er vaak gewacht op een nieuwe versie van iPadOS, wat extra tijd kost en mensen dus langer vatbaar maakt voor hackers en kwaadwillenden die van het beveiligingslek misbruik maken.

5. Dynamische wallpapers van derden

Apple voegt regelmatig nieuwe wallpapers toe aan de iPad, die nu ook veranderen als je schakelt tussen de donkere en lichte modus. Het is daarom ook zo jammer dat enkel Apple dit soort wallpapers kan maken. We hopen dus dat Apple de optie voor deze dynamische achtergronden voor iedereen beschikbaar maakt.

Lees het laatste nieuws over iPadOS 15

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's