Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPadOS 14

Concept: zo gaat de app-lijst van iOS 14 eruit zien
Lars Paymans

iPadOS 14 wordt de eerste grote jaarlijkse update voor iPadOS. Op deze pagina lees je alles over de release, ondersteunende apparaten en de belangrijkste geruchten.

iPadOS 14 FAQ

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over iPadOS 14. Heb je geen zin om te scrollen, dan geven we in deze korte FAQ antwoord op de vier belangrijkste vragen die nu spelen.

  • Wanneer wordt iPadOS 14 onthuld? Apple onthult iPadOS 14 tijdens WWDC 2020 in juni.
  • Wanneer verschijnt de iPadOS 14 bèta? Vlak na de onthulling in juni volgt een bèta voor ontwikkelaars. Een publieke bèta volgt daarna meestal in juli.
  • Wanneer komt iPadOS 14 uit? De release is altijd in het najaar, waarschijnlijk in september of oktober.
  • Welke iPads ondersteunen iPadOS 14? Dat is nog niet bekend, maar mogelijk alle iPads die ook op iPadOS 13 draaien.
  • Is iPadOS 14 gratis te downloaden? Ja. De software-updates van Apple zijn altijd gratis.

iPadOS ondersteuning

Tijdens WWDC 2020 zal Apple deze nieuwe software-update onthullen. Dan horen we ook welke iPads de versie dit najaar gaan draaien. Afgaand op de geruchten waarover je hieronder meer leest, verwachten we dat alle iPads die iPadOS 13 ondersteunen ook op versie 14 zullen draaien. Dat zou het volgende betekenen:

De belangrijkste iPadOS 14 geruchten en functies

Nu iPadOS 14 steeds dichterbij komt, komen we langzaam maar zeker ook meer te weten over welke nieuwe functies deze versie met zich meebrengt. Op basis van geruchten en gelekte informatie kunnen we hier al flink over speculeren.

iPad Muis

1. Nieuwe opties voor muizen en trackpads

Met iPadOS 13.4 introduceerde Apple muis- en trackpadondersteuning voor de iPad. Reken er dus maar op dat het bedrijf vanaf iPadOS 14 nog meer gaat doen om deze accessoires beter te laten werken op de tablet. Denk aan uitgebreidere opties, of functies die speciaal ontworpen zijn om met een cursor gebruikt te worden.

2. Een nieuw homescreen met een applijst

iOS 14 zou het homescreen hier en daar aanpassen door onder meer een applijst te introduceren. Deze lijst van al je apps wordt op een slimme manier samengesteld, zodat de apps die jij op dat moment wil gebruiken ook direct in beeld staan. Denk aan de Siri-suggesties widget, maar dan verder uitgedacht en uitgebreid.

3. Focus op stabiliteit

Net zoals iOS 13 was ook iPadOS 13 een update die met heel wat problemen uitkwam. Daardoor moest Apple maandenlang noodgedwongen nieuwe versies uitbrengen om bugs en andere fouten op te lossen. Apple zou om die reden dit jaar een nieuw testsysteem introduceren die voor een stabielere update moet zorgen. Ook zouden enkele grote functies opgeschoven zijn naar 2021, zodat het bedrijf zich meer kan richten op het verbeteren van de basis.

4. Zelf je standaard-apps kiezen

Met heel wat rechtszaken en boze bedrijven zwicht Apple dit jaar eindelijk: vanaf iOS 14 en iPadOS 14 zouden gebruikers te keuze krijgen om zelf hun standaard-apps in te stellen. Hierdoor is Safari niet meer automatisch de browser die opent als je op een linkje klikt, maar kun je bijvoorbeeld ook voor Chrome of Firefox kiezen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mail-apps.

5. ARKit maakt grote stappen

De iPad Pro 2020 heeft een nieuwe LiDAR-scanner aan boord, een sensor die speciaal gemaakt is om augmented reality-apps beter te laten werken. Ook de iPhone 12 Pro zou een dergelijke sensor krijgen, wat het een uitstekend moment maakt om dit jaar nog meer op AR in te zetten dan ooit. Apple biedt met ARKit al een aantal jaar een platform voor AR aan, maar zal dit de komende tijd vermoedelijk flink gaan uitbouwen.

Lees ook: Dit kun je met de LiDAR-dieptesensor van de nieuwe iPad Pro

6. Nog meer Mac-functies op de iPad?

Met de introductie van een cursor is de iPad ineens een stuk dichter bij de Mac gekomen. We vragen ons dan ook af wat Apples plannen zijn om de iPad op het gebied van productiviteit nog meer te verbeteren. Het zou ons niet verbazen als iPadOS 14 nog meer functies introduceert die de lijn tussen de iPad en MacBook verder vervagen.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

iPadOS 14 nieuws