iBeacon: het complete overzicht

Gijs Ettes
1 min leestijd
iBeacon

iBeacon is de verzamelnaam voor apparaten die een bluetooth low-energy-signaal (BLE) uitzenden. Dit signaal kunnen smartphones gebruiken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar de uitzendende iBeacon. iBeacons hebben het door wanneer je binnen het bereik komt en vallen dan ook onder de zogenoemde indoor positioning systems: een netwerk dat draadloos objecten (iPhones, maar ook Android-telefoons) kan lokaliseren én herkennen.

iBeacons kunnen in combinatie met een app gebruikt worden om jouw positie te bepalen. In winkels kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of je bij de ingang staat of juist bij de kassa. Vervolgens worden er relevante berichten of aanbiedingen naar je toestel gepusht. De iBeacon zelf neemt nauwelijks ruimte in beslag, zoals te zien op de afbeelding hiernaast: dat apparaatje is niet langer dan 5 centimeter.

Het laatste iBeacon nieuws

iBeacons en Apple

Apple gebruikt iBeacons nu al in de fysieke Apple Stores in de VS, om klanten via hun iPhone meer informatie over bepaalde producten te vertellen. Stel dat je een mooie iPad ziet, dan hoef je alleen maar je iPhone tevoorschijn te halen om meer informatie over de tablet te weten te komen, want de iBeacon heeft deze informatie dan al draadloos naar je telefoon gestuurd.

Dit heb je nodig om iBeacons te gebruiken

Wil je gebruikmaken van de functionaliteit van iBeacons, dan heb je iOS 7 of nieuwer nodig en een werkende bluetooth-verbinding. Onderstaande apparaten werken samen met iBeacons:

  • iPhone 4S of nieuwer
  • iPad 3 of nieuwer
  • iPad mini (Retina)
  • iPad touch (5e generatie of nieuwer)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday