HomeKit: het complete overzicht

Lars Paijmans
2 min leestijd
HomeKit

Apple heeft HomeKit tijdens de WWDC van 2014 aangekondigd. HomeKit (ook wel bekend als simpelweg ‘Home’ of ‘Thuis’) is een ecosysteem voor het centraal besturen van alle smart devices in je huis met je Apple-toestel. Hierbij kun je denken aan je lampen, sloten, camera’s, deuren en schakelaars. De Woning-app van Apple staat hierbij centraal. Hier lees je alles over HomeKit.

Lees verder na de advertentie.

HomeKit en de Woning-app

Sinds Apple HomeKit tijdens WWDC 2014 aankondigde, is er veel veranderd. Steeds meer fabrikanten zijn het HomeKit-platform gaan ondersteunen, waardoor het aanbod met producten ook steeds verder toeneemt. Niet zo gek natuurlijk, want een huis met slimme lampen, deuren en camera’s wordt steeds populairder.

HomeKit

Apple zette eind 2016 een belangrijke stap voor HomeKit. Toen werd de Woning (of Home) app standaard toegevoegd aan iedere iPhone en iPad die op iOS 10 draait. Deze app is de centrale plaats waarin jij al je HomeKit-apparaat aanstuurt, installeert en groepeert. De app is erg toegankelijk, maar heeft ook tal van geavanceerde opties voor gebruikers die meer willen dan alleen de lampen aan en uitzetten vanaf een iPhone.

HomeKit producten

Het koppelen en groeperen van slimme apparaten gaat veilig en simpel. Je hebt de optie om dankzij HomeKit zowel groepjes als individuele apparaten te bedienen. Ook handig is dat HomeKit Siri-integratie kent. Als voorbeeld wordt het stemcommando ‘Ik ga slapen’ gegeven, waarna gekoppelde smart devices worden in- of uitgeschakeld. Denk aan deuren die worden afgesloten en lichten die worden gedimd. Je hoeft dus niet meer zelf je huis af te sluiten en individuele lichten uit te schakelen. Handig!

HomeKit producten

Homekit release

HomeKit verscheen gelijktijdig met iOS 8. Het duurde echter een lange tijd voor de eerste producten op de markt kwamen die officieel van Apple’s ‘HomeKit’-predikaat gebruik mochten maken. Een jaar na introductie, vlak voor de WWDC 2015, kondigden enkele fabrikanten de eerste HomeKit-producten aan. Vervolgens onthulde Apple in 2016 de Woning-app voor iOS.

De HomeKit-apparaten bestuur je met een iPhone, iPad of iPod touch via het thuisnetwerk. Als je van huis bent (en dus niet op hetzelfde wifi-netwerk zit als je HomeKit-apparaten) en je wil de producten toch bedienen, dan heb je een Apple TV van derde generatie of nieuwer nodig. Deze werkt dan als hub om de apparaten te bedienen.

Apple HomeKit vs Google Home: de beste optie voor jouw smart home

HomeKit archief

Bekijk archief (72 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's