Google: het complete overzicht

Rutger Otto
1 min leestijd
Google

Google werd in 1997 opgericht door Larry Page en Sergey Brin, twee promovendi aan de universiteit van Stanford. Het aanvankelijke doel van het bedrijf was om het internet doorzoekbaar te maken en dankzij de kracht van de software duurde het niet lang voordat Google de populairste zoekmachine ter wereld werd. Google is een verbastering van het woord ‘googol’, oftwel een 1 met honderd nullen. Sinds 2002 bestaat er een Nederlandse versie van Google, dat een van de populairste websites is in ons land.

Voor het rangschikken van websites in de zoekmachine gebruikt Google het zogenoemde PageRank-algoritme. De waarde van websites wordt bepaald aan de hand van het aantal citaten en verwijzingen er naartoe. Hiervoor ontvangt de betreffende website stemmen. Tevens speelt de waarde van de pagina die doorverwijst een rol. Des te waardevoller de doorverwijzing en het aantal verwijzingen, des te hoger een website scoort in Google. Echter, een hoge PageRank betekent niet dat de pagina bij alle zoekopdrachten hoog scoort.

Andere services van Google

Naast de zoekmachine heeft Google nog tientallen andere services, die hebben bijgedragen aan het succes en de huidige waarde van het bedrijf. Onder de producten vallen onder andere Gmail, de populaire e-maildienst, Google Docs, dat een groot aantal tools biedt voor productiviteit en Google Drive, dat de mogelijkheid biedt om allerhande bestanden in de cloud op te slaan.

Lees verder na de advertentie.

De belangrijkste inkomstenbron van Google zijn advertenties. Deze worden zowel op de desktopversie als mobiel weergegeven en vooral laatstgenoemde kent de afgelopen jaren grote groei. Omdat Google gepersonaliseerde advertenties biedt op basis van je gedrag in bijvoorbeeld Google Zoeken of Gmail, is het bedrijf regelmatig onderwerp van privacydiscussies. Bezoek ook de officiële website van Google.

Lees meer over Google

Google archief

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's