Chromecast Audio: wat je moet weten

Wouter Nijsen
3 min leestijd
Chromecast Audio

Google bracht de Chromecast Audio in 2015 uit en staakte de verkoop begin 2019. Het kleine apparaatje is net als de gewone Chromecast een manier om ‘domme’ apparaten slim te maken. Je kunt op die manier heel simpel nieuw leven in je versterker of speaker blazen. Qua formaat is hij vergelijkbaar met een ijshockeypuck. De Chromecast Audio wordt dus niet meer verkocht. Ben je op zoek naar een alternatief? Check dan ons artikel over de beste Chromecast Audio-alternatieven.

→ Dit zijn de beste Chromecast Audio-alternatieven

Chromecast Audio in vogelvlucht

Muziekliefhebbers hebben een aantal mogelijkheden met de Chromecast Audio. Dit zijn de belangrijkste functionaliteiten:

Lees verder na de advertentie.

  • Dankzij de 3,5mm analoge stereo-audiokabel is de Chromecast Audio te verbinden met elke speaker in je huis;
  • Het ondersteunt RCA of optische ingangen (deze kabels worden niet meegeleverd);
  • Heeft een wifi-verbinding nodig en kan overweg met Google Play Music en Spotify;
  • Je gebruikt je smartphone, tablet of computer als afstandsbediening.

Dit moet je weten over Chromecast Audio

De Chromecast Audio werkt simpel. Wanneer je de stroomkabel in het apparaatje steekt, zendt het gelijk een wifi-verbinding uit. Hier dien je iOS-toestel mee te verbinden om de Chromecast Audio in te stellen. Download de Chromecast-app, selecteer een wifi-netwerk en doorloop de stappen op het scherm. De installatie is zo gepiept, waarna je gelijk kunt beginnen met casten.

chromecast audio

De afgelopen tijd zijn veel apps bijgewerkt om de nieuwe Chromecast (Audio) te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, TuneInRadio en Deezer, maar je kunt ook vanaf je Mac muziek streamen als je de Chrome-browser gebruikt. Handig is dat de Chromecast-app een overzicht geeft van welke applicaties de gadget ondersteunen. Ga hiervoor naar ‘Apps downloaden’ in het hoofdmenu en veeg naar beneden om alle apps rustig door te lopen.

Goede geluidskwaliteit

Hoewel de Chromecast Audio enorm fijn in gebruik is, heeft het apparaatje geen hoogwaardige DAC (Digital-to-Analog Converter), waardoor het verschil in geluidskwaliteit merkbaar is. Wel is er dankzij de update van afgelopen december ondersteuning voor hoge resolutie audio, zodat je lossless muziek (maximaal 24bit met een samplerate van 96KHz) kunt streamen. Een belangrijke verbetering.

chromecastaudio5

Diezelfde update zorgt er ook voor dat de Chromecast Audio multi-room-streaming ondersteunt, zodat je meerdere dongles kunt koppelen om hetzelfde nummer in verschillende kamers af te spelen. Zo vul je je hele huis met dezelfde muziek. Het instellen is eenvoudig, al heb je logischerwijs meerdere Chromecast Audio’s nodig. Na het koppelen kun je ze eenvoudig in een groep plaatsen met behulp van de Chromecast-app, die gratis in de App Store is te vinden. Het streamen van muziek naar de groep gaat exact hetzelfde als het streamen naar één Chromecast Audio.

Afspeellijsten op de Chromecast Audio

Wat de Chromecast Audio vooral zo tof maakt, is de optie om met meerdere mensen afspeellijsten te maken. Omdat iedereen zijn smartphone met het apparaatje kan verbinden, is het mogelijk om direct muziek te casten of een nummer uit Spotify aan de wachtrij toe te voegen. Zo hoef je op feestjes nooit meer naar nieuwe nummers te zoeken en kun je je gasten het werk laten doen. Ook scheelt het dat je niet via bluetooth hoeft te verbinden, een verbinding die meer energie verbruikt en de notificatiegeluiden van de iPhone laat horen.

Laat je gasten de afspeellijst tijdens feestjes bepalen

Het enige minpunt van de Chromecast Audio is dat je weer een stekker en twee kabels nodig hebt om de gadget met het internet te verbinden. Dat is niet zo’n ramp, maar wanneer je je speaker bijvoorbeeld midden in de huiskamer hebt staan, oogt het niet zo fraai. Hierbij zou het handiger zijn als de Audio ook draadloos werkt, al is dat voor de adviesprijs van 39 euro misschien teveel gevraagd. Gebruik je de Audio met een versterker, dan valt het apparaatje veel minder op en kun je ‘m makkelijker wegwerken.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's