Bluetooth: het complete overzicht

Gijs Ettes
1 min leestijd
Bluetooth

Bluetooth is een open standaard die je in staat stelt om op korte afstand (maximaal 100 meter) draadloze verbindingen te maken tussen apparaten als telefoons, laptops, speakers en andere elektronica. De techniek werd in 1994 ontwikkeld door telefoonmaker Ericsson als alternatief voor RS-232 datakabels. Bluetooth is een radioverbinding voor onder andere geluid en data en werkt ‘point to multipoint’. Dit houdt in dat een enkele bron meer ontvangers kan bedienen.

Functionaliteit bluetooth

In de praktijk functioneert een bluetooth-verbinding binnen een straal van 1 tot 10 meter, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, is een reikwijdte 100 meter haalbaar. Authenticatie en encryptie zorgen ervoor dat een bluetooth-verbinding veilig te gebruiken is.

Inmiddels zijn er dan ook duizenden verschillende soorten apparaten die gebruikmaken van bluetooth en de toepassingsvormen van de techniek zijn zeer divers. Denk bij de iPhone bijvoorbeeld aan het uitwisselen van contactgegevens, foto’s en andere data of het printen van documenten. Sinds 2010 bestaat er een energiezuinige versie van bluetooth (bluetooth low energy) die we in steeds meer producten terugzien. De iPhone ondersteunt bluetooth low energy vanaf de iPhone 4S, iPhone 5C en iPhone 5S.

Lees verder na de advertentie.

Lees meer over bluetooth

Bluetooth archief

Bekijk archief (22 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's