ARKit - Alles wat je moet weten

Lars Paijmans
2 min leestijd
ARKit

ARKit is het augmented reality-platform van Apple. Na jaren van geruchten stort de techgigant zich op de wereld van AR. Hier lees je alles over de mogelijkheden van deze nieuwe techniek.

Lees verder na de advertentie.

Wat is ARKit

ARKit is net als HealthKit een framework voor app-ontwikkelaars. Hierin vinden ze alles wat ze nodig hebben om augmented reality-apps te maken die speciaal afgestemd zijn voor de iPhone en iPad. “Met ARKit brengen we apps verder dan alleen het scherm”, aldus Apple.

Dit heeft grote gevolgen voor de manier waarop wij met apps omgaan. Ineens kan de wereld om ons heen een rol gaan spelen in de apps die we gebruiken. Dat zagen we in 2016 al met het immense succes van Pokémon GO, het moment dat veel mensen voor het eerst in aanraking kwamen met de kracht van AR.Ook Pokémon GO gaat ARKit ondersteunen.

ARKit 1.5

Apple en AR

Apple zou inmiddels meer dan een miljard uitgegeven hebben om een autoriteit te worden op het gebied van AR. Verschillende startups werden overgenomen en ingelijfd, waarna Apple jarenlang de mogelijkheden van ARKit onderzocht.

Tijdens de keynote van WWDC 2017 werd ARKit voor het eerst getoond. Na een enthousiaste reactie van het publiek uit de zaal demonstreerde Apple hoe ze een digitaal kopje op een tafel konden plaatsen. Zet je er een virtuele lamp naast, dan zie je hoe het licht op het kopje schijnt.

ARKit

Door een combinatie van machine learning, de camera en GPU en CPU van de iPhone en de ingebouwde sensoren weet ARKit precies waar het kopje weggezet moet worden. Zo stijgt er rook op uit het kopje en kun je er ook omheen lopen.

ARKit en iOS 11

In het najaar van 2017 verschijnt ARKit tegelijk met de komst van iOS 11. Vanaf dan kunnen ontwikkelaars apps uitbrengen in de App Store die deze AR-techniek ondersteunen. Onder meer Unreal, Unity en SceneKit hebben al toegezegd de techniek te ondersteunen en er apps en games voor te ontwikkelen.

ARKit archief

Bekijk archief (42 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's