Apple Pay: het complete overzicht

Apple Pay start in Duitsland, maar blijft (nog) te klein voor toezicht EU

Apple Pay is een door Apple ontwikkelde manier om contactloos te betalen met je iPhone of Apple Watch. De betaaldienst wordt geleidelijk over de wereld uitgerold. Maar een Apple Pay Nederland release laat nog steeds op zich wachten. Op deze pagina lees je er alles over.

Apple Pay: zo werkt het

Apple Pay werkt samen met Touch ID en de Secure-Element chip. Deze chip zit vanaf de iPhone 6 (Plus) en Apple Watch in ieder toestel en beveiligt alle informatie die gebruikt wordt wanneer je met een Apple-device betaalt. Apple werkt samen met bedrijven als MasterCard, Visa en American Express om een goede ondersteuning te garanderen. Creditcards die je koppelt aan Apple Pay worden opgeslagen in de Wallet-app die standaard geïnstalleerd staat op je iPhone.

Apple Pay Nederland

Apple Pay Nederland

Al jaren wachten we op de komst van Apple Pay Nederland, maar tot op heden laat de dienst op zich wachten. Al meerdere malen hebben we contact gezocht met Nederlandse banken. Uit deze rondvraag blijkt dat ook ING Apple Pay graag wil ondersteunen, maar op groen licht van Apple wacht om de dienst te activeren. Hetzelfde geldt voor banken als ABN AMRO en Rabobank, die wachten op het moment dat Apple de betaaldienst ook naar Nederland brengt.

Meerdere malen zijn er duidelijke aanwijzingen geweest dat Apple in ieder geval bezig was met de Apple Pay Nederland uitrol. Zo verschenen er tijdelijk Apple Pay-icoontjes bij verschillende Nederlandse winkelketens in Apple Maps. Dat Apple de betaaldienst vroeg of laat naar Nederland brengt, lijkt dus zo goed als zeker. Vooral nu Apple steeds minder op iPhone-verkopen rekent en meer op diensten als Apple Pay en Apple Music inzet, is het logisch dat het bedrijf zijn diensten in zoveel mogelijk landen aanbiedt.

Apple Pay online

Apple Pay online betalingen nu ook mogelijk

In 2016 zette Apple een belangrijke stap voor Apple Pay. Voortaan kun je de dienst niet alleen gebruiken om in winkels contactloos te betalen, maar ook voor online betalingen. Als je in een land woont dat Apple Pay ondersteunt, kun je via je iPhone, iPad en Mac via de Safari-browser online afrekenen met de betaaldienst. Omdat Touch ID-ondersteuning op deze apparaten aanwezig is (inclusief de nieuwe MacBook Pro) kun je zo snel en gemakkelijk online afrekenen als je iets bij een webshop bestelt.

Meer over Apple Pay

Gebruikers die hun creditcard al eerder aan een iTunes-account gekoppeld hebben, kunnen gelijk aan de slag met Apple Pay. Betalingsgegevens- en informatie worden volgens Apple nergens opgeslagen en kunnen door niemand worden bekeken. Om een betaling succesvol te laten verlopen, moeten iPhone gebruikers hun toestel bij de NFC-automaat houden en tegelijk hun vingerafdruk door Touch ID laten scannen. Voor mensen die liever met hun smartwatch willen betalen, werkt dit op eenzelfde manier. Apple Watch-gebruikers kunnen door de smartwatch bij het betaalapparaat te houden en tegelijk het knopje onder de draaiknop tweemaal in te drukken, een betaling veilig laten verlopen.

Apple Pay is vooralsnog alleen in de VS, Groot-Brittannië en verschillende andere landen beschikbaar. Het is nog niet duidelijk wanneer Apple Pay ook in andere landen te gebruiken is. Zodra hierover meer informatie beschikbaar is, wordt deze pagina direct bijgewerkt. Houd deze pagina dus in de gaten om up-to-date te blijven over Apple Pay.

Lees het laatste nieuws over Apple Pay

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned.nl

Techredacteur uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Nieuws

Apple Pay nieuws

Apps

Apple Pay apps

Tips

Apple Pay tips

Download onze app

Download onze app