Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Pay: het complete overzicht

De techniek achter Apple Pay: zo werkt draadloos betalen
Lars Paymans

Apple Pay is een door Apple ontwikkelde manier om contactloos te betalen met je iPhone of Apple Watch. De betaaldienst wordt geleidelijk over de wereld uitgerold en is inmiddels ook in Nederland beschikbaar. De Apple Pay Nederland release vond plaats op 11 juni 2019 voor klanten van ING. Op deze pagina lees je er alles over.

Apple Pay in Nederland: eindelijk bevestigd

We hebben er jaren op moeten wachten, maar op 11 juni 2019 was het eindelijk zover: Apple Pay in Nederland werd gelanceerd voor klanten van ING. De bank ondersteunt nu de betaaldienst via de Mobiel Bankieren-app. Op 3 september kondigden Bunq, ABN AMRO en Rabobank ondersteuning voor Apple Pay aan.

iPhoned heeft contact gezocht met de andere grote banken in Nederland. In onderstaande lijst kun je de actuele situatie zien over jouw bank.

  • Apple Pay ING: nu beschikbaar
  • Apple Pay ABN AMRO: nu beschikbaar
  • Apple Pay Rabobank: Beschikbaar
  • Apple Pay Bunq: nu beschikbaar
  • Apple Pay SNS/Regiobank: Nog niets bekend
  • Apple Pay Triodos: Nog niets bekend
  • Apple Pay Knab: Nog niets bekend

Apple Pay: zo werkt het

Apple Pay werkt samen met Touch ID en de Secure-Element chip. Deze chip zit vanaf de iPhone 6 (Plus) en Apple Watch in ieder toestel en beveiligt alle informatie die gebruikt wordt wanneer je met een Apple-device betaalt. Apple werkt samen met bedrijven als MasterCard, Visa en American Express om een goede ondersteuning te garanderen. Creditcards die je koppelt aan Apple Pay worden opgeslagen in de Wallet-app die standaard geïnstalleerd staat op je iPhone. Naast creditcards is het ook mogelijk om een Maestrokaart te koppelen met de dienst.

Apple Pay Nederland

Apple Pay Nederland

Al jaren wachten we op de komst van Apple Pay Nederland, die op 1 mei 2019 werd aangekondigd en vervolgens op 11 juni 2019 plaatsvond. Meerdere malen zijn er duidelijke aanwijzingen geweest dat Apple in ieder geval bezig was met de Apple Pay Nederland uitrol. Zo verschenen er tijdelijk Apple Pay-icoontjes bij verschillende Nederlandse winkelketens in Apple Maps.

Dat Apple de betaaldienst vroeg of laat naar Nederland brengt, leek dus al zo goed als zeker. Vooral nu Apple steeds minder op iPhone-verkopen rekent en meer op diensten als Apple Pay en Apple Music inzet, is het logisch dat het bedrijf zijn diensten in zoveel mogelijk landen aanbiedt. Dat de dienst nu eindelijk naar Nederland komt is dan ook geen grote verrassing, al heeft het wel erg lang geduurd.

Apple Pay online betalingen nu ook mogelijk

In 2016 zette Apple een belangrijke stap voor Apple Pay. Voortaan kun je de dienst niet alleen gebruiken om in winkels contactloos te betalen, maar ook voor online betalingen. Als je in een land woont dat Apple Pay ondersteunt, kun je via je iPhone, iPad en Mac via de Safari-browser online afrekenen met de betaaldienst. Omdat Touch ID-ondersteuning op deze apparaten aanwezig is (inclusief de MacBook Pro en Air) kun je zo snel en gemakkelijk online afrekenen als je iets bij een webshop bestelt.

Meer over Apple Pay

Gebruikers die hun creditcard al eerder aan een iTunes-account gekoppeld hebben, kunnen gelijk aan de slag met Apple Pay. Betalingsgegevens- en informatie worden volgens Apple nergens opgeslagen en kunnen door niemand worden bekeken. Om een betaling succesvol te laten verlopen, moeten iPhone gebruikers hun toestel bij de NFC-automaat houden en tegelijk hun vingerafdruk door Touch ID of gezicht met Face ID laten scannen. Voor mensen die liever met hun smartwatch willen betalen, werkt dit op eenzelfde manier. Apple Watch-gebruikers kunnen door de smartwatch bij het betaalapparaat te houden en tegelijk het knopje onder de draaiknop tweemaal in te drukken, een betaling veilig laten verlopen.

Zodra we meer weten over andere Nederlandse banken die Apple Pay ondersteunen en wanneer er een concrete datum is, lees je het hier. Houd deze pagina dus in de gaten om up-to-date te blijven over Apple Pay.

Lees het laatste nieuws over Apple Pay

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

Apple Pay nieuws

Apps

Apple Pay apps

Tips

Apple Pay tips

Video's

Apple Pay video's