Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Pay: het complete overzicht

Overname: Apple heeft nu zijn eigen ‘pin-app’
Lars Paymans

Apple Pay is een door Apple ontwikkelde manier om contactloos te betalen met je iPhone of Apple Watch. Online reken je af met je MacBook. De betaaldienst is sinds 2019 in Nederland beschikbaar. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Apple Pay.

Apple Pay in Nederland: eindelijk bevestigd

Nederland heeft er jaren op moeten wachten, maar op 11 juni 2019 was het zover. Apple Pay werd eindelijk gelanceerd. Eerst konden alleen ING-klanten met Apples draadloze betaaldienst aan de slag, maar al snel volgden meer banken. Sinds 3 september 2019 kun je ook met Bunq, ABN Amro en Rabobank via Apple Pay betalen. Andere banken hebben nog niet naar buiten gebracht wanneer ze de dienst gaan ondersteunen. Dit is de actuele stand van zaken:

  • Apple Pay ING: nu beschikbaar
  • Apple Pay ABN AMRO: nu beschikbaar
  • Apple Pay Rabobank: Beschikbaar
  • Apple Pay Bunq: nu beschikbaar
  • Apple Pay SNS/Regiobank: Nog niets bekend
  • Apple Pay Triodos: Nog niets bekend
  • Apple Pay Knab: Nog niets bekend

Instellen en gebruiken

De meest gangbare manier om met Apple Pay te betalen is natuurlijk met een iPhone. Tijdens het afrekenen hoef je hierdoor alleen even twee keer op de zijknop van je iPhone te tikken en de bovenkant bij het pinapparaat te houden. Gebruik vervolgens Face ID of Touch ID om te bevestigen dat jij het bent, en je betaling is gelukt!

Ook kun je natuurlijk met je Apple Watch draadloos afreken. Dit werkt ongeveer hetzelfde. Je hoeft alleen niet je identiteit te bevestigen met Face ID of Touch ID, want het horloge is al ontgrendeld. Tot slot kun je ook offline via Apple Pay afrekenen met je MacBook Air of MacBook Pro (met Touch ID).

Apple Pay: zo werkt het

Apple Pay werkt samen met Face ID/Touch ID en de Secure-Element-chip. Deze chip zit vanaf de iPhone 6 (Plus) en Apple Watch in ieder Apple-toestel en beveiligt alle informatie die gebruikt wordt wanneer je met een Apple-device betaalt. Apple werkt samen met bedrijven als MasterCard, Visa en American Express om een goede ondersteuning te garanderen.

Creditcards die je koppelt aan Apple Pay worden opgeslagen in de Wallet-app die standaard geïnstalleerd staat op je iPhone. Naast creditcards is het ook mogelijk om een Maestrokaart te koppelen met de dienst. Aan de basis van al deze betalingen staat nfc, een techniek om op korte afstand bestanden uit te wisselen. In onderstaand artikel lees je alles over hoe Apple Pay werkt.

Lees ook
De techniek achter Apple Pay: zo werkt draadloos betalen

De techniek achter Apple Pay: zo werkt draadloos betalen

Nieuws Michel van ‘t Klaphek · 13 mei 2020
Apple Pay Nederland

Apple Pay Nederland

Op 1 mei 2019 werd officieel naar buiten gebracht dat Apple Pay naar Nederland kwam. De definitieve release liet nog een maand op zich wachten en vond plaats op 11 juni 2019. Een grote verrassing was deze onthulling overigens niet. In aanloop naar de release kwam namelijk meermaals naar buiten dat Apple de betaaldienst in Nederland zou uitbrengen.

Er verschenen bijvoorbeeld Apple Pay-icoontjes bij verschillende winkelketens in Apple Maps. Ook online verspraken medewerkers van banken zich weleens en in diverse testversies van bankieren-apps werd duidelijk dat zij zich klaarmaakten voor de komst van Apple Pay.

Het is overigens ook niet meer dan logisch dat Apple zo fors inzet op haar betaaldienst. Het bedrijf uit Cupertino haalt steeds minder winst uit het verkopen van iPhones, iPads en Macs en juist meer uit de opbrengst van diensten, zoals Apple Pay en Apple Music.

Online betalen met Apple Pay

In 2016 zette Apple een belangrijke stap voor Apple Pay. Voortaan kun je de dienst niet alleen gebruiken om in winkels contactloos te betalen, maar ook voor online betalingen. Op die manier is Apples betaaldienst dus overal bruikbaar, of je nu een flesje water in de supermarkt afrekent, of online kleren bestelt.

Lees ook

Meer over Apple Pay

Gebruikers die hun creditcard al eerder aan een iTunes-account gekoppeld hebben, kunnen gelijk aan de slag met Apple Pay. Betalingsgegevens- en informatie worden volgens Apple nergens opgeslagen en kunnen door niemand worden bekeken.

Om een betaling succesvol te laten verlopen, moeten iPhone gebruikers hun toestel bij de nfc-automaat houden en tegelijk hun vingerafdruk door Touch ID of gezicht met Face ID laten scannen.

Voor mensen die liever met hun smartwatch willen betalen, werkt dit op eenzelfde manier. Apple Watch-gebruikers kunnen door de smartwatch bij het betaalapparaat te houden en tegelijk het knopje onder de draaiknop tweemaal in te drukken, een betaling veilig laten verlopen.

Het laatste nieuws over Apple Pay

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

Apple Pay nieuws

Apps

Apple Pay apps

Tips

Apple Pay tips

Video's

Apple Pay video's