5G

Lars Paijmans
3 min leestijd
5G

De opvolger van 4G komt er aan! 5G doet alles wat zijn voorganger doet, maar dan beter, stabieler en een heel stuk sneller. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe standaard voor mobiel internet.

Lees het laatste nieuws over 5G

Wat is 5G? En waarom hebben we het nodig?

Lees verder na de advertentie.

Na 3G kwam 4G en nu is het tijd voor 4G om het stokje door te geven aan 5G. Dat is voor jou als gebruiker goed nieuws, want de snelheid schiet daarmee fors omhoog. Zo kun je straks apps en films downloaden in een paar seconden en hoef je niet meer te wachten tot je YouTube-video klaar is met laden.

Bovendien is 5G een stuk stabieler dan we van 4G gewend zijn. Dat heeft alles te maken met de bandbreedte die vele malen hoger is. Hoe breder de bandbreedte, hoe meer apparaten er tegelijk verbinding mee kunnen maken.

iPhone 11 Deep Fusion

Omdat 5G de breedte flink uitbreidt, kun je straks ook op drukbezochte plekken zonder verbindingsproblemen gebruik blijven maken van mobiel internet op een hoge snelheid. Dat is geen overbodige luxe, want ieder jaar zijn er meer en meer apparaten die een internetverbinding nodig hebben. Van smartphones tot slimme lampen, thermostaten en meer. Tot slot moet 5G een sleutelrol gaan spelen in de opkomst en werking van zelfrijdende auto’s.

Wanneer wordt 5G in Nederland beschikbaar?

Wanneer kunnen we in Nederland aan de slag met 5G? Dat hangt van een aantal dingen af. Zo moet je provider de nieuwe internetstandaard eerst gaan ondersteunen en moet er 5G dekking aanwezig zijn in jouw gebied.

Bovendien moet ook je smartphone klaar zijn om 5G te ondersteunen, wat in het geval van de iPhone een verhaal apart is. Terwijl smartphones van merken als Samsung en Huawei langzaam maar zeker klaar zijn voor 5G, is er nog steeds geen iPhone die ‘5G Ready’ is. Apple zou pas in het najaar van 2020 zijn eerste 5G-iPhone op de markt brengen, waarbij het slechts om een enkel model zou gaan.

Dat betekent dat veel mensen die nu een iPhone kopen voorlopig geen 5G kunnen gebruiken, omdat je er eerst een nieuw toestel voor moet aanschaffen. De meeste mensen gebruiken hun iPhone minstens twee jaar, waardoor het nog jaren kan duren tot het gros van de iPhone-bezitters ook op 5G zit.

Vodafone stelde in april 2020 haar 5G-netwerk beschikbaar voor ongeveer de helft van het Nederlands grondgebied. Het gaat echter nog niet om een volwaardig 5G-netwerk: vooralsnog merken klanten er daarom weinig van. Dit komt omdat Vodafone in feite een soort ‘5G light’ aanbiedt. Hoe dat precies zit leggen we uit in onderstaand artikel.

Lees ook: Uitleg: Zo gaat 5G werken

iPhone Coronavirus

Hoe zit het met 5G en gezondheid?

Zo nu en dan verschijnen er online klachten over de gezondheidsrisico’s die gepaard zouden gaan met 5G. Door de hogere frequentie van 5G zou er meer straling vrijkomen, omdat er meer antennes nodig zijn om het signaal stabiel te houden.

Uit onderzoek van het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden valt dit gelukkig wel mee. Deze organisatie informeert de overheid hierover en stelt dat de straling die 5G genereert te vergelijken valt met die van 2G, 3G en 4G. In een verklaring op de website wuift de organisatie geruchten over eventuele risico’s weg. Over het algemeen is er dan ook weinig reden tot onrust. Wil je meer weten? Check dan onderstaand artikel.

Ook interessant: Is 5G schadelijk voor onze gezondheid? 4 vragen en antwoorden

Betekent dit dat 4G binnenkort niet meer werkt?

Nee. Omdat heel veel smartphones nog gewoon op 4G draaien zal het nog jaren duren voordat de stekker uit 4G wordt getrokken. Net zoals ook 3G nu nog steeds beschikbaar is voor het geval ergens de 4G-verbinding eruit ligt. Bovendien zijn de netwerken weer onderling opgebouwd uit frequenties waardoor eventuele storingen opgevangen kunnen worden. Het is dus niet zo dat je over een paar jaar ineens compleet afhankelijk bent van 5G.

5G archief

Bekijk archief (24 artikelen)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's