Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

3D Touch: het complete overzicht

Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch
Lars Paymans

Met de komst van de iPhone 6S en 6S Plus in september 2015 werd ook de nieuwe besturingstechniek 3D Touch geïntroduceerd. Met 3D Touch is het mogelijk om functies en apps op je iPhone te bedienen door gebruik te maken van het drukgevoelige scherm. Zo kun je snel previews van links en berichten krijgen of via snelmenu’s een functie binnen een app openen.

3D Touch is een nieuwe manier om je iPhone te bedienen en is een aanvulling op de bekende multitouch-bewegingen. 3D Touch staat voor drie verschillende drukniveaus: quick actions, Peek en Pop. Quick actions kun je vergelijken met een klik van de rechtermuis op je desktop. Peek en Pop maken onderscheid tussen een harde en zachte drukbeweging op het scherm en de daaraan gekoppelde actie. Hiermee opent zich een menu met verschillende opties.

Het laatste 3D Touch nieuws op een rijtje

Zo werkt 3D Touch

Om 3D Touch te gebruiken hoef je niets in te stellen. Wel heb je de iPhone 6S of hoger nodig en moet minimaal iOS 9 geïnstalleerd staan op de telefoon. De iPhone SE uit 2015 ondersteunt 3D Touch niet. De technologie van 3D bevindt zich in een extra laag onder je iPhone-scherm. In deze laag zijn 96 extra sensoren geplaatst die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Met deze data weet je iPhone waar je vinger is geplaatst en hoeveel druk deze uitvoert.

https://www.youtube.com/watch?v=oU-_O9gslgo

Quick actions

Met Quick actions kun je wat de naam al zegt: snelle handelingen uitvoeren. Met de functie zijn net weer iets minder handelingen vereist om een actie uit te voeren en kost de besturing van je iPhone dus minder tijd. Druk je in het startscherm op een app-icoontje waarvan de ontwikkelaars 3D Touch-ondersteuning hebben toegevoegd, dan ontvouwt zich een snelmenu met maximaal vier opties.

3d touch

Zo krijg je als je op de Camera drukt verschillende opties te zien voor het maken van een video, selfie of foto. Ook is er een extra optie voor de videocamera toegevoegd, je kunt hier namelijk ook voor de slowmotion-modus kiezen. Voorheen moest je de app openen om gebruik te maken van deze functies. Nu kan dit dus gewoon vanuit het startscherm.

Naast Apples native-apps kunnen ook apps van andere ontwikkelaars de optie voor Quick actions toevoegen aan hun app. Zo werken populaire apps als Dropbox, Twitter, Instagram en Evernote all met een snelmenu. Helaas kun je het aanbod van opties in het snelmenu (nog) niet bewerken naar eigen voorkeur.

Quick actions betekent echter niet alleen de introductie van een nieuw snelmenu. Zo heeft Apple ook andere drukgevoelige functies toegevoegd aan de iPhone 6S. Door het scherm omhoog te swipen, open je een menu met de meest gebruikte opties. In Safari is dit het kopiëren van de url, het openen van een tabblad op een nieuwe pagina of het toevoegen van de site aan je leeslijst. Druk je op iemands profielfoto, dan komen meteen alle contactgegevens van deze persoon tevoorschijn zodat je op de gewenste manier contact kunt opnemen.

Peek en Pop

De drukgevoelige opties Peek en Pop bieden verschillende nieuwe besturingsmogelijkheden voor je iPhone. Zo kun je binnen een app een preview bekijken zonder het gehele bestand te openen. Door middel van een lichte vibratie genaamd Taptic Engine geeft je iPhone feedback bij het gebruik van Peek en Pop.

Als je zachtjes drukt (Peek) wordt eerst het mailtje uitgelicht, waarna een klein venster zich opent met de inhoud van de mail. Laat je los, dan ga je terug naar je inbox. Wil je meer zien, dan opent de gehele mail zich door harder te drukken (Pop). Behalve Mail worden ook apps als Foto’s, Kaarten en Camera ondersteund door Peek en Pop. Net als bij de Quick actions kunnen app-ontwikkelaars de functionaliteit ook gebruiken voor de besturing van hun app.

Extra 3D Touch sinds iOS 10

Met de komst van iOS 10 introduceerde Apple meerdere nieuwe 3D Touch-functies. Zo kun je een app die 3D Touch eigenlijk niet ondersteunt nu makkelijk delen door het app-icoon stevig in te drukken. Daarnaast zijn er verschillende apps van Apple die voortaan ook de drukgevoelige techniek ondersteunen. Sinds de introductie van de techniek zijn steeds meer iPhone-apps de functie gaan ondersteunen. Dit maakt het makkelijker om er gewend aan te raken, aangezien het stevig indrukken van je display op steeds meer momenten van pas komt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Geschreven door Lars Paymans | Auteur bij iPhoned

Techredacteur uit Breda. Schrijft sinds 2014 over tech, maar interesseert zich vooral in Apple. Heeft sinds de iPhone 5S iedere iPhone uitgebreid getest, is groot fan van de Apple Watch ondanks dat hij lang niet alle sportfuncties ervan gebruikt en test iedere koptelefoon met muziek van Radiohead. Koestert zijn iPod Classic en is regelmatig in een concertzaal te vinden. Begint zijn dag het liefst met een audioclip van Tim Cook die 'Good Morning' roept. Bekijk mijn profiel

Nieuws

3D Touch nieuws

Apps

3D Touch apps

Tips

3D Touch tips

Reviews

3D Touch reviews

Video's

3D Touch video's