watchOS 4 preview: Apple maakt tijd voor de dingen die er toe doen

Lars Paijmans
6 juli 2017, 20:29
4 min leestijd
watchOS 4 preview: Apple maakt tijd voor de dingen die er toe doen

Vergeleken met iOS 11 en macOS High Sierra is watchOS 4 niet de spannendste update. Toch verandert het de manier waarop je de Apple Watch gebruikt aanzienlijk. We testen de update in deze watchOS 4 preview.

Lees verder na de advertentie.

watchOS 4 preview: een belangrijke stap

Vorig jaar werden er met watchOS 3 al belangrijke stappen gezet om de bediening van Apples slimme klokje te verbeteren. Met het dock bleven je meestgebruikte apps altijd actief, zodat je minder lang naar een laadscherm hoeft te staren. Een jaar later krijgt dit dock een kleine opknapbeurt met watchOS 4. De verschillende apps worden nu niet naast elkaar, maar onder elkaar getoond, zodat je naast het touchscreen ook de digitale kroon kunt gebruiken om te scrollen.

watchOS 4 preview

Hetzelfde geldt voor het scherm waar alle apps op je Watch getoond worden. De bekende honingraat-indeling is er nog steeds, maar in de instellingen kun je nu ook kiezen voor een lijstweergave. Deze zet alle apps netjes onder elkaar. Dat oogt op het relatief kleine scherm van de Apple Watch een stuk overzichtelijker. Zeker als je op je iPhone aangeeft welke apps wel en niet op je Watch worden geïnstalleerd, is dit een fijnere manier om het horloge te bedienen.

Slimmer en gemakkelijker

Ondanks deze verbeteringen blijft de Watch op zijn best als hij de dingen die je nodig hebt zelfstandig doet. Dat snapt Apple ook, wat resulteerde in de – wat ons betreft – beste verbetering in watchOS 4. Zodra je naar muziek of een podcast luistert op je iPhone of Watch, verschijnt automatisch de minispeler in beeld zodra je met je pols draait. Je hoeft dus niet meer het Dock te openen, de minispeler aan te tikken, wachten tot deze geopend is en dan pas van nummer wisselen.

Omdat de speler nu automatisch op je scherm verschijnt, is de Watch eindelijk de snelste manier geworden om je muziek te bedienen. Even het volume wijzigen, pauzeren of een podcast een paar seconden terugspoelen kost nu een fractie van een seconde. Het mooiste is misschien nog wel dat dit niet alleen geldt voor Apples eigen Podcast-app en Apple Music. Ook als je een willekeurige andere dienst gebruikt, kun je de functie benutten.

watchOS 4 preview

Het gemak dat deze kleine verbetering met zich meebrengt, maakt ons enthousiast voor de toekomst. Nu Siri steeds beter weet welke apps we wanneer gebruiken, zou het echt handig zijn als de Apple Watch continu dit soort suggesties doet.

Een echte digitale assistent

Dat is voor watchOS 4 nog net iets teveel gevraagd, al is de nieuwe Siri-wijzerplaat een prima tussenstap. Deze verandert je Apple Watch in een volwaardig Siri-apparaat voor je pols. Met het cirkelvormige Siri-icoon roep je de assistent gemakkelijk op, terwijl de rest van het scherm gevuld is met suggesties. Zo zie je hier welke afspraken je vandaag en morgen hebt staan, wat het laatste nieuws is en wanneer het tijd is om een ademhalingsoefening te doen. Door aan de kroon te draaien, blader je door de lijst met suggesties, die in overzichtelijke paarse rechthoeken voorbij komen vliegen.

watchOS 4 preview

Omdat het hier om een bèta gaat, zijn deze suggesties nog relatief beperkt. We hopen dan ook dat ontwikkelaars deze nieuwe Siri-integratie dit najaar aan hun apps toevoegen. In een ideale situatie zou dat Siri namelijk pas echt veranderen in hetgeen wat Apple al jaren claimt: een digitale assistent.

Van flitsend tot handig

Het enige nadeel van de nieuwe Siri-wijzerplaat is dat je deze niet tegelijk met de nieuwe Toy Story-wijzers kunt gebruiken. Dat is ook gelijk de meest flashy toevoeging. Met deze wijzerplaten lopen Buzz Lightyear en Woody regelmatig langs om even op je scherm te kloppen.

Ook handig is de nieuwe zaklampfunctie die in het Bedieningspaneel zit verstopt. Deze licht het scherm van je horloge even fel op. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s nachts zonder problemen een sleutelgat vinden.

watchOS 4

Tot slot zet Apple met watchOS 4 weer een aantal stappen om de gezondheids- en sportfuncties te verbeteren. De Gezondheid-app geeft nu op basis van je prestaties suggesties. Zo kun je hopelijk vaker de drie gekleurde ringen vullen. Ook zijn er extra animaties toegevoegd voor het behalen van deze dagelijkse doelen. De Workout-app doet ook zijn best om jou minder aan de Watch te laten draaien en tikken. Met watchOS 4 start je een workout een stuk sneller. Ook kun je deze synchroniseren met een groot aantal sporttoestellen.

Conclusie watchOS 4 preview

Apple lijkt met watchOS 4 de juiste stappen te zetten. Het levert misschien niet de meest spectaculaire update op, maar het zorgt er wel voor dat de Apple Watch voor nagenoeg iedereen makkelijker te gebruiken is. Muziek bedienen gaat met sprongen vooruit, de sportfuncties werken logischer en ook de Siri-wijzerplaat zal met de juiste ondersteuning onze favoriete watchface worden. Het is wachten tot dit najaar om te zien of app-ontwikkelaars het de moeite waard vinden om de Watch een nieuwe kans te geven.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu