watchOS 3 preview: aan de slag met de eerste bèta

15 juni 2016, 20:32
4 min leestijd
watchOS 3 preview: aan de slag met de eerste bèta

Reviewscore

8

watchOS 3 werd tijdens WWDC 2016 onthuld, waarna we direct aan de slag zijn gegaan met de eerste ontwikkelaarsbèta van deze grote Apple Watch-update. Naar welke verbeteringen en nieuwe functies kun jij uitkijken? Lees onze eerste ervaringen in deze watchOS 3 preview.

Lees verder na de advertentie.

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

watchOS 3 preview: bèta onder de loep

Omdat het hier om de eerste ontwikkelaarsbèta gaat, zullen we in deze preview niet ingaan op bugs, prestatieproblemen en andere foutjes. watchOS 3 komt pas in de herfst van 2016 voor iedereen beschikbaar, en tot die tijd zullen er nog heel wat verbeteringen worden doorgevoerd.

Toen watchOS 3 tijdens de WWDC 2016-keynote werd onthuld, stak Apple het grootste probleem van de Apple Watch niet onder stoelen of banken: de smartwatch is veel te traag. Om te bewijzen dat watchOS 3 een stuk sneller is dan zijn voorganger, vergeleek Apple het lanceren van een app op watchOS 2 en watchOS 3. Wat blijkt: watchOS 2 is inderdaad pijnlijk traag, maar watchOS 3 opent de app in een oogwenk.

Een Dock voor je favoriete apps

Apple krijgt dit voor elkaar door je favoriete apps op de achtergrond te laten draaien. Deze kun je na het installeren van de update ook een plekje geven in het gloednieuwe Dock, dat je activeert door de zijknop in te drukken. Dit Dock vervangt de Snelle Blik, maar lijkt nu al een stuk logischer en vooral sneller te werken.

Hier kun je de Apple Watch-apps inzetten die je gedurende de dag regelmatig opstart. Berichten bijvoorbeeld, maar ook de Activiteit- en Muziek-apps. Wat ons betreft zijn er nog steeds erg weinig applicaties die het gebruiken waard zijn, dus het Dock is groot genoeg om al je relevante apps in te plaatsen.

watchOS 3 Preview

Bij een nieuwe watchOS-versie horen natuurlijk ook nieuwe wijzerplaten. Deze zijn er in drie verschillende smaken, waarvan de Activiteiten-watchface het meest functioneel is. De drie gekleurde ringen die je aanmoedigen om actief te bewegen, krijgen een centrale plaats op je wijzerplaat, zodat je met een blik op je pols weet of het tijd is om wat vaker te gaan staan. Tijdens het testen was dit dan ook onze favoriete wijzerplaat, met Mickey en Minnie op de tweede en derde plek, dankzij de grappige easter egg waarmee je de twee Disney-figuren (ook in het Nederlands) de tijd laat uitspreken.

Naast de Activiteiten-klok kun je ook een Minnie Mouse- en minimalistische watchface aan je pols toevoegen. Deze selecteren gaat overigens gemakkelijker dan ooit, omdat de Apple Watch-app op je iPhone met iOS 10 een grondige make-over krijgt. In de Apple Watch-app kun je nu handmatig nieuwe wijzerplaten samenstellen, inclusief de kleur en welke complicaties je erop wilt zetten.

Deze stuur je vervolgens met een druk op de knop door naar je smartwatch, wat een stuk handiger is dan een wijzerplaat op het horloge zelf samenstellen. Deze functie is nog steeds aanwezig, maar wij verkiezen nu al de iOS-app boven de watchOS-versie.

Schrijven op je Watch met Scribble

Om het versturen van berichten gemakkelijker te maken, introduceert Apple de Scribble-functie. Zodra je een tekstberichtje ontvangt kun je een antwoord inspreken, uit een standaardantwoord kiezen of met Scribble handmatig een bericht schrijven. Dit doe je door de letters één voor één op je Watch te tekenen, waarna er automatisch woorden van worden gemaakt. Handig als je bijvoorbeeld in de trein zit en het wat gek is om hardop tegen je horloge te praten, en een standaardantwoord de lading niet dekt.

Apple bekommert zich nog steeds om de gezondheid van haar gebruikers, en breidt met watchOS 3 dan ook de manieren uit waarop je gezond bezig kunt zijn met het horloge. Zo kun je de Activiteitenringen van je vrienden vergelijken, wat een competitief element toevoegt aan het behalen van je bewegingsdoelen.

De nieuwe Ademhaling-app heeft ook het beste met je voor. Een paar keer per dag tikt de Apple Watch je op je pols om te vragen of je tijd hebt voor een korte adem-oefening. Hierbij is het de bedoeling dat je even stopt met waar je mee bezig bent, en je een paar keer diep in- en uitademt. De smartwatch geeft met snelle tikjes aan wanneer het tijd is om in te ademen en een mooie animatie laat zien wanneer je weer uit kunt blazen. Na afloop krijg je jouw gemiddelde hartslag te zien en worden de gegevens opgeslagen.

watchOS 3 Preview

Conclusie watchOS 3 preview

De Apple Watch heeft sinds dag één de nodige kritiek over zich heen gekregen, maar watchOS 3 lijkt nu al de update te worden die Apples smartwatch altijd nodig had. Hoewel dit slechts de eerste beta van watchOS 3 is, wordt nu al duidelijk dat er alles op alles wordt gezet om het maximale uit de eerste generatie Apple Watch te trekken. De snelheid gaat merkbaar omhoog, de nieuwe wijzerplaten zijn een leuke toevoeging en ook de Scribble-functie gaan we ongetwijfeld vaker gebruiken.

watchOS 3 komt in de herfst van 2016 voor iedereen beschikbaar, maar in juli verschijnt de eerste publieke bèta waar je je voor kunt inschrijven. Naast deze watchOS 3 preview zullen we de komende tijd de nodige nieuwe functies onder de loep nemen.

Lees ook: iOS 10 preview: ervaringen van de eerste ontwikkelaarsbèta

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu