Tweede indruk: de iPhone SE na drie maanden

8 juli 2016, 21:30
5 min leestijd
Tweede indruk: de iPhone SE na drie maanden

Reviewscore

8,5

De iPhone SE ligt alweer een paar maanden in de winkels en wordt al net zo lang door ons gebruikt. Hoe kijken we tegen dit kleine maar fijne toestel aan na drie maanden?

Lees verder na de advertentie.

Tweede iPhone SE indruk

In onze uitgebreide iPhone SE review kon je al lezen hoe dit relatief kleine toestel niet onderdoet voor de iPhone 6S. Apple heeft voor een kleinere behuizing gekozen, maar dezelfde krachtige specs van zijn grotere broer erin verwerkt. Voor de review hebben we het toestel een week lang uitgebreid getest, maar nu we de iPhone SE drie maanden gebruiken, zijn we weer een aantal nieuwe dingen tegen het lijf gelopen.

iPhone SE

Als we kijken naar de manier waarop we de iPhone SE gebruiken, is dit vooral om onderweg te communiceren, sociale netwerken in de gaten te houden en soms eens een spelletje te spelen. Deze rol past perfect bij de SE, die je door het handzame formaat zo met je meeneemt. Zelfs na een week was het al wennen om een grotere en zwaardere iPhone 6S op te pakken, en dat is het zeker als je het toestel een langere periode gebruikt.

Ideaal voor snelle handelingen

De iPhone SE is bij ons dan ook echt uitgegroeid voor alle snelle handelingen die we onderweg en thuis uit willen voeren. We luisteren er muziek op, streamen video’s naar een Chromecast, gebruiken de Remote-app om de Apple TV te bedienen en gebruiken er allerlei chat-apps en sociale netwerken op. Voor het typen van langere mails en teksten gebruiken we echter liever een iPad of MacBook, evenals voor het kijken van films of series onderweg.

Vooral de accuduur is een belangrijk pluspunt van de SE

Vooral de accuduur is in deze langdurige testperiode uitgegroeid tot één van de belangrijkste redenen waarom we iPhone SE zo goed bevalt. De accu gaat gemakkelijk een volle dag mee, terwijl onze iPhone 6S vaak tegen het einde van de middag al aan de oplader moest. Zeker als je de energiebesparende modus hiermee combineert, kun je gemakkelijk een volle dag vullen met de iPhone SE, zonder je druk te hoeven maken over de accuduur.

iPhone SE tweede indruk

Daarnaast blijkt het kleinere scherm anno 2016 nog steeds prima geschikt om nagenoeg alle dingen uit te voeren. Een foto aan je vrienden of familieleden laten zien, snel door je Twitter-tijdlijn scrollen terwijl je in de trein zit en zelfs een potje Hearthstone spelen in de lunchpauze. Het scherm is voor de fanatieke iPhone-gamer misschien een afknapper, maar voor korte speelsessies is het prima geschikt.

Ook komen er iedere dag meerdere momenten voorbij waarop we een iPhone met één hand willen bedienen, en op dat moment merk je pas echt hoe goed de iPhone SE goed van pas komt. Zonder het toestel krampachtig vast te houden kun je het volledige toetsenbord bereiken, en ook het maken van een foto is fijner als je maar een hand tot je beschikking hebt.

Geen 3D Touch, jammer met iOS 10

Toen bleek dat de iPhone SE 3D Touch niet zou ondersteunen, maakte dit ons nog weinig uit. De ‘grote’ vernieuwing van de iPhone 6S bleek nog maar weinig toegevoegde waarde te hebben, maar met iOS 10 lijkt Apple een inhaalslag te willen maken. Zo worden er uitgebreide Snelle Acties toegevoegd, en krijgen ook mapjes en app-updates een handige 3D Touch-functie. Hierdoor is het met terugwerkende kracht jammer dat de SE geen 3D Touch ondersteunt, aangezien deze functie in de toekomst waarschijnlijk alleen maar verder uitgebreid wordt.

iPhone SE tweede indruk

Wel is de ondersteuning van Live Foto’s een belangrijke gebleken, zeker sinds Google met de Motion Stills-app de geanimeerde foto’s voor je oppoetst en gemakkelijker deelbaar maakt. De afgelopen weken hebben we meer Live Foto’s gemaakt dan ooit en ook de kwaliteit van de iPhone SE-foto’s is uitstekend.

Nu de iPhone SE nagenoeg net zo duur is als een iPhone 6, is wat ons betreft de keuze heel gemakkelijk. In een uitgebreide vergelijking hebben we hier al aandacht aan geschonken, maar de boodschap blijft ook nu nog hetzelfde: de iPhone SE streeft de iPhone 6 op vrijwel ieder vlak voorbij. Je moet alleen bij jezelf nagaan hoe belangrijk het schermformaat voor je is.

De iPhone SE ziet er helaas niet nieuw uit

Het design van de iPhone SE blijft ook een punt van discussie. Hoewel het toestel fijn in de hand ligt en er ook in 2016 nog mooi uitziet, blijft het een uiterlijk dat we al jarenlang kennen. Hierdoor voelt de smartphone pas nieuw als je merkt hoe snel hij werkt, en dat is jammer. Apple heeft er ongetwijfeld baat bij gehad om dit klassieke design aan te houden, maar het doet wel af aan het gevoel dat je een nieuwe iPhone aanschaft. Als je overstapt van een iPhone 6 naar iPhone SE lijkt het misschien alsof je een stap terug doet, terwijl het tegendeel waar is.

De dagen van de 4 inch-smartphone zijn nog lang niet geteld

De iPhone SE blijkt ook na drie maanden nog steeds een geweldig toestel, waar meer mensen achter gekomen lijken te zijn. Apple heeft aangegeven dat de 4 inch-iPhone boven verwachting presteert, wat in het begin zelfs voor een beperkte voorraad zorgde. Daarnaast bracht het toestel het er wereldwijd bij critici er goed vanaf. De meeste gebruikers lijken dan ook erg tevreden te zijn met hun aankoop.

iphone se tweede indruk

Conclusie tweede iPhone SE indruk

Als we na drie maanden terugkijken op de kennismaking met de iPhone SE, dan kunnen we niet anders dan erg positief zijn. Het kleinere formaat heeft zichzelf opnieuw bewezen en zorgde er zelfs voor dat we het liever gebruiken dan de grotere iPhone 6S. Je iPhone is voornamelijk bedoeld om onderweg verbonden te blijven, en door het extra gebruikersgemak als je het toestel met één hand bedient, blinkt de SE hierin uit.

De camera maakt daarnaast fantastische foto’s en dankzij de accuduur nemen we de iPhone SE dagelijks zonder oplader met ons mee. De dagen van de 4 inch-smartphone zijn dus zeker nog niet geteld, wat ons dan ook nu al benieuwd maakt naar het moment dat Apple met de opvolger van dit fijne toestel komt. Eerst is de iPhone 7 aan de beurt, al vragen we ons af of de relatief kleine verbeteringen genoeg zullen zijn om ons te laten overstappen op een groter toestel. Dit kleine formaat bevalt ons namelijk wel.

iPhone SE kopen in Nederland

De beste aanbiedingen voor een iPhone SE met abonnement en iPhone SE los vind je in het overzicht hieronder.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 229,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 87,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu