Tweede indruk: de iPad Pro 9.7 na vier maanden

Lars Paijmans
12 augustus 2016, 14:00
4 min leestijd
Tweede indruk: de iPad Pro 9.7 na vier maanden

Half april publiceerden we onze review van de iPad Pro 9.7, inmiddels zijn we vier maanden verder en hebben we de tablet nog steeds dagelijks in onze handen. Hoe bevalt de nieuwste iPad na vier maanden? En stellen we onze mening bij in deze tweede iPad Pro 9.7 indruk?

Lees verder na de advertentie.

Tweede iPad Pro 9.7 indruk

In onze iPad Pro 9.7 review kon je al lezen hoe we onder de indruk waren van de uitgebreide functies en krachtige specs die Apple na het 12,9 inch-model ook in een 9,7 inch-iPad heeft weten te stoppen. Aan de andere kant is de prijs zo hoog, dat het voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk slimmer is om voor een goedkoper exemplaar te gaan.

iPad Pro 9.7 tweede indruk

Inmiddels zijn we vier maanden verder en is de iPad Pro 9.7 nog steeds onze beste vriend tijdens onze dagelijkse treinreis van en naar het iPhoned-kantoor in Nijmegen. We gebruiken de tablet in de ochtend om nieuwsberichten te lezen en artikelen voor te bereiden, op de terugweg kijken we er series op en spelen we regelmatig een iOS-game als Hearthstone of (recentelijk) Severed.

De iPad Pro 9.7 is en blijf razendsnel

Door de krachtige specs van de iPad Pro 9.7 zijn al deze taken zonder haperingen of andere problemen uit te voeren. Ook de multitask-functie, die we bijvoorbeeld gebruiken om een notitie-app naast een browser te gebruiken, werkt vloeiend en snel.

De combinatie van het True Tone-display en de Night Shift-functie zorgt er bovendien voor dat de iPad Pro ons ’s ochtends niet verblindt en ’s avonds ook een prima apparaat maakt om snel nog iets te lezen. Deze twee functies werken bovendien volledig zelfstandig, zodat het scherm altijd prettig is om naar te kijken, zonder dat jij daarvoor de instellingen in hoeft te duiken.

iPad Pro 9.7 tweede indruk

Zodra we op kantoor aankomen, verdwijnt de tablet echter in de tas. Apple blijft ons ook vier maanden na de release beloven dat de iPad Pro 9.7 je laptop kan vervangen, maar voor dagelijkse werkzaamheden schieten de beperkingen van iOS nog steeds tekort. Sindsdien zijn we ook aan de slag gegaan met iOS 10, de grote update die in september beschikbaar komt. Ook deze update zal die mening niet gaan veranderen. Zo is de multitask-functie fijn om snel twee apps naast elkaar te zetten, maar ben je te beperkt om het formaat van de vensters in te stellen.

Lees ook: De iPad Pro schiet tekort als laptopvervanger

Door de uitstekende accu hoeven we de iPad Pro slechts een paar keer per week op te laden. Daarnaast houdt de tablet het gemakkelijk meerdere dagen achter elkaar vol, zonder dat we ons druk hoeven te maken over een lege accu. Bovendien zorgen de vier speakers van de tablet voor zo’n krachtig geluid, dat de iPad Pro menig speaker overtreft. Dit maakt van deze iPad een prima apparaat om muziek van Spotify af te spelen, of om een concert terug te kijken terwijl je niet in de buurt bent van een tv.

De Apple Pencil is puur voor experts

Ook zijn we aardig genezen van de Apple Pencil. Gebruikten we het witte pennetje de eerste weken nog als leuk accessoire om een tekening te maken en teksten te schrijven, al snel verdween Apples stylus naar een vakje in onze rugzak, waar hij sindsdien niet meer uit is gekomen.

Bovendien was de Apple Pencil de keren dat we hem wilden gebruiken leeg. We willen dan ook nog maar eens benadrukken dat dit prijzige accessoire alleen bedoeld is voor grafische ontwerpers of mensen die dagelijks met tekenen en kleuren in de weer zijn. Voor de rest van de gebruikers zijn de mogelijkheden te beperkt en is de prijs (veel) te hoog.

iPad Pro 9.7 tweede indruk

En dat geldt eigenlijk ook voor de iPad Pro zelf. Het is een prachtige tablet, die alles in huis heeft om indrukwekkende prestaties af te leveren. Het blijft echter de vraag of dit voor jou als gebruiker de moeite waard is. Als je alleen sociale netwerken wilt checken en soms een video wilt kijken, is een oudere iPad nog steeds meer dan genoeg. Je levert dan wel in op camerakwaliteit, maar de afgelopen vier maanden hebben we deze alleen gebruikt om FaceTime-gesprekken te voeren.

Conclusie tweede iPad Pro 9.7 indruk

De iPad Pro 9.7 is zonder twijfel de beste iPad die Apple ooit gemaakt heeft, maar de reden dat de iPads niet meer zo snel verkopen is logisch: als je eenmaal een iPad gekocht hebt, zijn er maar weinig redenen om een nieuw exemplaar aan te schaffen. De krachtigere specs, speakers en camera van de iPad Pro zijn mooi meegenomen en een uitkomst voor professionals die de tablet gebruiken om foto’s en video’s te bewerken, maar niet per se nodig voor doorsnee gebruikers.

Mocht Apple de prijs van het apparaat in de toekomst omlaag doen, dan wordt dit natuurlijk een ander verhaal. De tablet heeft echter wel alles (en meer) in huis wat je van een high end-tablet mag verwachten anno 2016.

iPad Pro 9.7 kopen in Nederland

De iPad Pro 9.7 is op verschillende plekken verkrijgbaar in Nederland. Voor de beste iPad Pro aanbiedingen kun je in het onderstaande overzicht terecht.

Apple iPad Pro

Apple iPad Pro prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu