Sonos Play 1 review: compacte speaker met indrukwekkend geluid

Gijs Ettes
30 januari 2014, 19:30
4 min leestijd
Sonos Play 1 review: compacte speaker met indrukwekkend geluid

Reviewscore

8,5

In deze Sonos Play 1 review bespreken we de compacte nieuwe wifi-speaker van Sonos en wat de voor- en nadelen van het apparaat zijn. Ondanks de kleinere afmetingen wekt het apparaat indruk dankzij het krachtige geluid en een zeer aantrekkelijk prijskaartje.

Sonos Play 1 video

In onderstaande video zie je in iets meer dan een minuut alle mogelijkheden van de Sonos Play 1. De adviesprijs van de draadloze speaker bedraagt 199 euro, waarmee het de goedkoopste Sonos-speaker tot nu toe is.
https://www.youtube.com/watch?v=hlmFy0oO1bs

Design en aansluitmogelijkheden

Sonos heeft design altijd hoog in het vaandel staan en dat is bij de Sonos Play 1 niet anders. In tegenstelling tot zijn iets duurdere broertje (dat we in de Sonos Play 3 review bespreken), heeft deze draadloze speaker een cilindervormig ontwerp. Hij is compacter en lichter dan de Play 3, maar het nieuwe design spreekt direct aan. De speaker heeft een bescheiden en strakke uitstraling die in elke inrichting past. Daarnaast is hij beschikbaar in het zwart-grijs en wit-grijs.

De Sonos Play 1 heeft een afspeel- en pauzeknop aan de bovenzijde, waar ook de volumetoetsen te vinden zijn. Met de pauzeknop kun je een track stopzetten en als je snel tweemaal drukt, wordt doorgespoeld naar het volgende nummer – handig! Aan de achterzijde bevindt zich de ingang voor de ethernetkabel en een schroefgat om de speaker te monteren. In tegenstelling tot de Play 5, Connect en Connect:Amp is er helaas geen line-in aanwezig; het is de bedoeling dat je de Play 1 via de ethernetaansluiting of draadloos middels de Sonos Bridge (apart verkrijgbaar) met je wifi-netwerk verbindt.

Sonos Play 1 review

De Sonos Play 1 instellen

Net als bij andere Sonos-apparaten is het instellen van de speaker zo gepiept. Nadat je de bijgeleverde software op je pc en Mac hebt geïnstalleerd, maak je de connectie met de speaker door een tweetal knoppen in te houden. Vervolgens kun je met de Sonos Controller-software je muziekbibliotheek importeren en beginnen met het maken van afspeellijsten.

Sonos controller

De Play 1 heeft dezelfde streamingopties als de andere Sonos-speakers, waardoor je zonder kwaliteitsverlies lokale muziekbestanden kunt afspelen, maar ook internetradiostations. Daarnaast ondersteunt de speaker een groot aantal populaire steamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Pandora en Qobuz. Het afspelen gaat probleemloos en de connectie is zo gemaakt. Daarna is het genieten geblazen van je favoriete platen!

Momenteel ondersteunt de Play 1 nog geen iTunes Radio, al zullen we daar als Nederlandse gebruikers weinig last van hebben; de muziekdienst van Apple is in Nederland en België nog niet beschikbaar. Wel jammer is de afwezigheid van bluetooth; deze draadloze verbindingsoptie zorgt weliswaar voor een mindere geluidskwaliteit, maar we hadden hem – met het oog op gebruiksgemak – graag terug willen zien.

Sonos Controller-app nader bekeken

Sonos Controller is er als programma voor de pc en Mac, maar er is natuurlijk ook een mobiele versie voor gebruik op je iPhone en iPad. De app is nog steeds niet perfect, maar redelijk gemakkelijk in gebruik. Je kunt er zones bepalen mee waar je Sonos speakers hebt staan (bijvoorbeeld je slaap- en woonkamer) en de gewenste muziekbron hier afspelen. Uiteraard kun je ook je Apple-toestel zelf als muziekbron selecteren, afspeellijsten kiezen en het volume regelen.

De Sonos Controller-app is gratis te downloaden, 23,1MB groot en werkt met elke iPhone, iPad en iPod touch die beschikt over iOS 4.0 of hoger. Je downloadt hem via deze link.

Geluidskwaliteit

De Play 1 is de goedkoopste speaker in het portfolio van Sonos, maar daar merk je in de praktijk weinig van. De speaker heeft weliswaar maar één woofer en tweeter, maar bij een apparaat van deze omvang is het sowieso lastig om stereogeluid te behalen. Maar hoe anders is dat wanneer je de speaker met een andere Play 1 koppelt! In zijn eentje kan de Sonos-speaker al prima een ruimte vullen met geluid, maar in een huiskamer komt hij nóg beter tot zijn recht als hij wordt vergezeld door een tweede Play 1 op een andere plek in de ruimte.

In dat geval is het ook minder noodzakelijk om het volume op te krikken, en dat is wel zo fijn aangezien het geluid iets lijkt te vervormen als je het volume op maximaal zet. Heel storend is dit echter niet en het zal slechts incidenteel voorkomen. Het belangrijkste is dat de Play 1 een krachtig en rijk geluid produceert, of je nu naar rock, pop, house of jazz luistert. De bas is niet overweldigend, maar dat hadden we ook niet verwacht van deze compacte Sonos-speaker. De weergave van hoge en midden tonen is goed en waarheidsgetrouw.

Conclusie Sonos Play 1 review

Sonos Play 1 review

Met de Play 1 bewijst Sonos dat het ook prima betaalbare speakers kan produceren. De Play 1 komt het beste tot zijn recht als je hem koppelt met een andere Sonos-speaker, maar produceert op zichzelf ook een uitstekend en rijk geluid.

Het design van de speaker is bescheiden en de afwerking is – zoals we van Sonos gewend zijn – uitstekend. En heb je al Sonos-apparatuur in huis, dan is dit een prima aanvulling voor bijvoorbeeld je slaapkamer of keuken. Aanrader!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu