De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Sengled Pulse review: ledlamp met ingebouwde speaker

Rutger Otto
7 september 2014, 15:04
4 min leestijd
Sengled Pulse review: ledlamp met ingebouwde speaker

Reviewscore

7

De Sengled Pulse is een nieuwe lamp van Chinese fabrikant Sengled die je met je iPhone kunt bedienen. De ingebouwde speakers zijn van fabrikant JBL. Maar werkt alles goed genoeg om de prijs van 180 euro eer aan te doen?

Lees verder na de advertentie.

De naam Sengled zegt je waarschijnlijk niet zoveel. Toch is het Chinese bedrijf al een tijdje actief als fabrikant van lampen. Het zou zelfs kunnen dat je al een lamp van Sengled in huis hebt hangen, want het bedrijf produceerde tot nu toe voornamelijk voor Philips en huismerken die je bijvoorbeeld in de supermarkten vindt. Volgens Sengled is de tijd nu echter rijp om lampen onder eigen naam uit te geven. Een nieuwe stap van het bedrijf.

sengled pulse

De Chinese fabrikant betreedt de verlichtingsmarkt met een interessant product: de Sengled Pulse is namelijk een ledlamp en bluetooth-speaker ineen. Dankzij een speciale iPhone-app kun je het licht dimmen of feller zetten en audio naar de lamp streamen. Helemaal klaar voor het ‘internet of things’ dus, waarbij apparaten in je huis op het internet of je smartphone zijn aangesloten.

Sengled Pulse lampen en installatie

sengled pulse

De Senled Pulse heeft een gangbare E27 fitting, waarmee hij probleemloos in de meeste lampen gedraaid kan worden. In de basisset vind je twee lampen: een zogeheten ‘master’ en ‘satellite’. De master is de hoofdlamp; deze zorgt voor verbinding met de smartphone en moet dus altijd aan staan als je de satellite wil gebruiken. In totaal kan de master met zeven satellite-lampen worden verbonden. Later zullen deze los verkocht worden, nu zijn alleen nog setjes met één master en één satellite te koop via de website van Sengled.

Wat opvalt aan de lampen, is dat ze behoorlijk fors zijn. Ze meten een diameter van 98 millimeter en een lengte van 138,7 millimeter. Ook wegen ze behoorlijk wat. Van oorsprong zijn de Sengled Pulse lampen dan ook gemaakt voor Amerikaanse fittingen in het plafond. Die schijnen nogal groot te zijn, waardoor de lamp precies tot aan het plastic kapje van de lamp in het plafond verdwijnt. Die afwerking missen we een beetje in Nederland.

iPhone app van Sengled Pulse

Heb je de lampen in de fitting geschroefd, dan hoor je een geluidje wanneer je de lichtschakelaar omzet en gaat het licht branden. Als je nu bluetooth aanzet op je iPhone en naar apparaten zoekt, kun je verbinding maken met de master. Met de gratis app van Sengled Pulse is het vervolgens meteen mogelijk om de lamp te bedienen.

sengled pulse

Een grote cirkel in de app met een cijfer in het midden geeft aan hoe fel de lamp brandt. Door met je vinger langs de cirkel te vegen, kun je de Sengled Pulse feller zette, te dimmen of uit te zetten (zodat de audio-output nog wel werkt). Met pijltjes kun je het preciezer instellen. Staan zowel de master als de satellite aan, dan kun je de lampen afzonderlijk van elkaar bedienen. Daarvoor tik je op het tandwieltje rechtsonder de cirkel.

Het geluid

Helemaal onderin de app vind je naast ‘lights’ ook een tabje met ‘sounds’. Tik je daarop, dan stel je het volume van het geluid wat je afspeelt in, op dezelfde manier als bij het licht. In de instellingen (die je vindt door op het tandwiel te tikken), kun je het geluid aanpassen. Zo is het mogelijk de equalizer op onder meer rock-, movie- en jazz-setting te krijgen. Daarnaast kun je de twee lampen in stereo-formatie zetten.

Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: het geluid is niet fantastisch. Sengled heeft zelf al gezegd geen vervanger te willen zijn van je Sonos-systeem, maar om juist van geluid te kunnen voorzien op plekken waar je het niet hebt. Als je het op die manier gebruikt, bijvoorbeeld voor een muziekje tijdens de afwas of voor het overdekte terras, dan is het ideaal.

Hang je de lamp in een kap, zorg dan dat het geluid goed weg kan, in een metalen kap wordt de kwaliteit er namelijk niet beter op. Ook moet je er rekening mee houden dat het licht alleen omlaag schijnt en niet naar opzij, zoals een standaard peertje dat wel doet.

sengled pulse

Conclusie

De Sengled Pulse is beschikbaar voor 180 euro op de website van Sengled. Daarvoor krijg je twee lampen: een master en een satellite. Het is een hoop geld, maar je hebt er wel 10 tot 15 jaar plezier van. Het licht is prima, de dimfunctie handig en de app is gemakkelijk te bedienen. Verwacht geen fantastisch geluid (ondanks dat de speakers van JBL afkomstig zijn) en zorg dat je ruimte hebt voor de vrij lompe lampen. Blijft echter wel een feit dat 180 euro een behoorlijk bedrag is voor witte ledlampen met speakers die je misschien niet eens zo vaak zult gebruiken. Later zal Sengled nog lampen op de markt brengen die van kleur kunnen veranderen. Dat maakt het merk weer een stukje interessanter. Voor nu is de Pulse een leuke lamp voor de liefhebber van gadgets in het huis. Te bedienen met onder meer de iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 5, iPhone 4S en verschillende iPads.

De Sengled Pulse is te koop voor 179,95 euro via de Sengled-website (+ zo’n 15 euro verzendkosten).

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu