De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Review: SanDisk iXpand voor iPhone-backups

Rutger Otto
9 augustus 2016, 20:33
4 min leestijd
Review: SanDisk iXpand voor iPhone-backups

Reviewscore

7,5

Heb je een iPhone met 16GB opslag of kom je gewoon ruimte tekort op je toestel? Dan is de SanDisk iXpand mogelijk iets voor jou. In deze review bespreken we of het usb-apparaatje met Lightning-aansluiting de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Sandisk iXpand

Bij aankoop van de iPhone is niet alleen de kleur en het formaat van het scherm belangrijk, maar vooral ook de opslagruimte die je hebt. Die opslag is namelijk niet uitbreidbaar op de iPhone, waardoor je eraan vast zit, totdat je een nieuw toestel koopt. Nu foto’s, filmpjes en apps steeds groter worden, gaat de 16GB-versie van de iPhone wel erg snel vol. En dan kun je een extra opslagplaats goed gebruiken.

De iXpand Flash Drive van SanDisk biedt uitkomst. Het apparaatje wisselt bestanden uit tussen je iPhone en de computer, omdat er aan de ene kant een usb-aansluiting zit en aan de andere kant plug je hem in een iPhone via de Lightning-poort. De Flash Drive, gemaakt van metaal en rubber, is vrij klein en als je hem in de telefoon hebt zitten, krult hij langs de achterkant van je iPhone omhoog.

ixpand review 2

App noodzakelijk

Doe je dat voor de eerste keer, dan dien je de SanDisk iXpand Drive-app te installeren. Je kunt dan een tour door de app volgen en vervolgens stel je in hoe de backupfunctie van de Drive moet werken. Zo kies je bijvoorbeeld voor het automatisch opslaan van je fotobibliotheek als je de iXpand in je iPhone steekt, maar dat kun je ook handmatig blijven doen.

De app is noodzakelijk om de iXpand te kunnen gebruiken en is vrij overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Bovenin staan kaarten waar je doorheen veegt. Van hieruit kun je onder meer zien hoeveel ruimte je nog op de iPhone en de Flash Drive hebt staan of heb je de mogelijkheid om je contacten te backuppen. Daarnaast kun je de app verbinden met sociale media, zodat je foto’s van Instagram en Facebook kunt opslaan op de iXpand. Na het maken van een backup is het mogelijk om de betreffende bestanden van je iPhone te wissen. Zo maak je snel ruimte vrij, zonder iets kwijt te raken.

Onder de kaarten vind je de drie basisopties van de app: bestanden kopiëren (zowel van iPhone naar iXpand als andersom), bestanden bekijken die op iXpand of iPhone staan en ‘Backup en Restore’ waarmee je eerder opgeslagen foto’s, sociale media en contacten kunt backuppen of terugzetten. De app geeft heel overzichtelijk aan waar je moet zijn. Vanaf het homescreen is het zelfs mogelijk om via 3D Touch een snelkoppeling toegang te krijgen tot een snelle backup of foto’s en video’s.

sandisk ixpand

Apparaat in de Lightning-poort

Het is niet per se de bedoeling dat je de iXpand altijd in je iPhone houdt, maar het opslaan van bestanden duurt vrij lang, zeker als je veel video’s en foto’s hebt. Terwijl de app daarmee bezig is, kun je gewoon andere dingen op je iPhone gaan doen. Je houdt het toestel dan wel in je hand terwijl het apparaatje uitsteekt. Omdat hij zo klein is, zit hij niet echt in de weg, behalve als je de onderkant van de iPhone op je pink laat rusten. Ook als het toestel op tafel ligt, ligt hij niet meer plat. De onderkant komt dan een stukje omhoog. Omdat de Flash Drive behoorlijk soepel is, is hij prima aan te sluiten op je iPhone, zelf met een hoesje eromheen.

De bestanden die je op de iXpand hebt gezet, zijn direct binnen de app te bekijken. Handig als je onderweg bijvoorbeeld een video wilt bekijken, want de app ondersteunt de belangrijkste videoformaten: .wmv, .avi, .mkv, .mp4 en .mov. Het is ook mogelijk om ze naar andere apps te sturen om ze daarmee te openen. Ook geluidsbestanden als .ogg, .flac, .wma, .wav en .mp3 kunnen in de app worden afgespeeld.

Als de backup op de iXpand staat, kun je hem uit de iPhone halen en met de andere kant in de computer of Mac pluggen. Dat gaat dankzij usb 3.0 vrij snel.

ixpand review 4

Gebreken

Ondanks dat het een handig apparaatje is waar je veel mee kunt, zijn er wel wat gebreken. Zo geeft de app regelmatig aan dat het ‘wil communiceren met de Sandisk iXpand Flash Drive’, terwijl hij al gekoppeld is. Het is daarnaast jammer dat je alleen een automatische backup na koppeling kunt maken van alles, niet van mappen of bestanden die je zelf kiest.

Daarnaast is het toch wat gedoe om steeds een apparaatje te moeten gebruiken om je backups te maken. Het alternatief is natuurlijk een clouddienst, al betaal je daar een abonnementsprijs voor. De iXpand Flash Drive is in verschillende formaten verkrijgbaar: 16GB, 32GB, 64GB en 128GB. De prijzen variëren bij verschillende webshops.

ixpand review 3

Conclusie

Of je de SanDisk iXpand moet gebruiken, ligt helemaal aan je situatie. Kom je ruimte tekort op je iPhone en wil je bestanden ergens anders lokaal opslaan, dan is dit een handige manier om eens in de paar weken data over te zetten. Daarnaast kun je er gemakkelijk video’s mee bekijken via de app die je lokaal op de iXpand opslaat. Heb je liever via de cloud vanaf elk apparaat toegang tot je foto’s en video’s, dan heb je mogelijk meer aan een iCloud-abonnement.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu