Review-update: de iPhone 8 gaat in 2019 nog uitstekend mee

Erwin Vogelaar
21 december 2018, 17:00
3 min leestijd
Review-update: de iPhone 8 gaat in 2019 nog uitstekend mee

Reviewscore

8,5

De iPhone 8 was in 2017 een weinig verrassende opvolger van de iPhone 7. Dit was tevens de laatste iPhone zonder notch. Kan dat nog in 2019? Je leest het in deze review-update.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw op iPhoned: reviewupdates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier kijken we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2019 in huis te halen. We bespraken eerder de iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE, iPhone 7 en nu is de iPhone 8 aan de beurt.

Laatste iPhone zonder notch

Vergelijk je de iPhone 8 met de nieuwere iPhones, dan valt het design direct op. De iPhone 8 is namelijk de laatste iPhone zonder notch, en dus de laatste editie met het bekende design dat Apple vele jaren heeft aangehouden. Dat betekent onder andere dat de iPhone 8 nog behoorlijke schermranden heeft, maar met een hoesje eromheen valt dat nauwelijks op.

Hoewel de iPhone 8 door het design wat verouderd aanvoelt, moet je jezelf daar niet door laten foppen. De haast onzichtbare upgrade van de hardware vergeleken met de iPhone 7 heeft ervoor gezorgd dat de smartphone nog jaren mee kan. De iPhone 8 doet namelijk ook in 2019 nog zonder te uitstekend zijn werk.

iphone 8 in 2019

Met name de A11-chip in het toestel zorgt ervoor dat de iPhone 8 lekker snel is. Daarnaast heeft het toestel als eerste iPhone een glazen achterkant, waardoor je de accu draadloos kunt opladen. Tevens is het de eerste iPhone met True Tone, waardoor de kleuren op het scherm altijd hetzelfde eruit zien. Dat is nog steeds een fijne feature en vooral heel handig.

Klein maar fijn

Een groot voordeel van de iPhone 8 is het formaat. Het toestel is vergeleken met de nieuwste generatie smartphones het kleinst en laat zich goed met één hand besturen.

Daar tegenover staat dat het toestel maar een 4,7 inch-scherm heeft. Ter vergelijking heeft het kleinste toestel van de nieuwste generatie iPhones, de iPhone XS, een 5,8 inch-scherm. Dat zorgt dus voor iets meer priegelwerk.

Loopt vooral qua camera’s achter

Waar de iPhone 8 duidelijk in achterloopt op de nieuwe iPhones zijn de camera’s. De iPhone 8 heeft geen dubbele camera aan de achterkant en de iPhone 8 Plus wel. Hoewel de camera nog werkelijk uitstekende foto’s maakt, kun je bijvoorbeeld niet gebruikmaken van een portretmodus.

Ook bij de camera aan de voorkant mist er iets. Omdat de iPhone 8 geen notch heeft, is er ook geen Face ID aanwezig en is je toestel niet te ontgrendelen via gezichtsherkenning. Touch ID werkt echter prima, dus dat mag geen obstakel zijn.

Fortnite voor een lagere prijs

De jaar oude iPhone 8 draait de nieuwste games zoals Fortnite nog uitstekend. Uiteraard draait de nieuwste versie van iOS ook zonder problemen. Daarbij komt dat de iPhone 8 nog jaren wordt ondersteund met iOS-updates.

Nieuw is de iPhone 8 vanaf zo’n 630 euro te koop en de iPhone 8 Plus vanaf 740 euro. De nieuwe iPhone XR is nog geen honderd euro duurder. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het toestel refurbished aan te schaffen.

Conclusie review iPhone 8 in 2019

De iPhone 8 is ook in 2019 nog een uitstekende optie. Zeker als je een snelle, maar ook zo’n klein mogelijke iPhone wil, is er bijna geen betere keuze. Voornamelijk de camera’s zijn niet zo goed als in de nieuwere iPhones, maar voor normale foto’s doet de iPhone 8 nog uitstekend dienst.

Pluspunten iPhone 8

  • Snelle hardware gaat nog goed mee
  • Klein formaat
  • iOS 12 draait uitstekend

Minpunten iPhone 8

  • Camera’s niet zo geavanceerd als nieuwere iPhones
  • Klein scherm
  • Flinke schermranden

iPhone 8 kopen

Van plan om de iPhone 8 in huis te halen? Kijk dan even in onze prijsvergelijker. Daar hebben we de beste deals voor een losse iPhone 8, een iPhone 8 met abonnement of een refurbished iPhone 8.

Apple iPhone 8

Apple iPhone 8 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 329,-

Bekijken

Los refurbished

€ 114,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu