Review-update: de iPhone 6S is in 2019 een prima koop met kanttekening

Florence Peeters
11 december 2018, 20:33
5 min leestijd
Review-update: de iPhone 6S is in 2019 een prima koop met kanttekening

Reviewscore

7

Waar de designbasis is gelegd met de iPhone 6 in 2014, onderscheidde de iPhone 6S zich in 2015 vooral door de krachtige hardware. Refurbished is het toestel nog steeds goed verkrijgbaar. Maar is het je geld nog wel waard anno 2019? In deze review-update geven we daar antwoord op.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw op iPhoned: reviewupdates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier kijken we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2019 in huis te halen. We bespraken eerder de iPhone 5S en ook de iPhone 6 passeerde de revue. Nu is het de beurt aan de iPhone 6S. De komende weken nemen we alle iPhones die daarop volgen onder de loep.

De iPhone 6S in 2019

Het ontwerp van de iPhone 6S is net zo iconisch en bekend als dat van de iPhone 6, want de twee toestellen verschillen aan de buitenkant niet van elkaar. De telefoon ligt lekker in de hand, en zal voor de meeste iPhone-gebruikers erg vertrouwd voelen.

iphone 6s preview

Opvolgers als de iPhone 7 en 8 hebben dat bekende design immers overgenomen. Hoewel in de huidige smartphonewereld zowel Android-telefoons als iPhones standaard een stuk groter zijn, voelt het 4,7 inch-scherm niet enorm klein aan.

Je hebt voldoende schermruimte om veel apps op je thuisscherm te tonen, en aardig wat informatie te zien. Bovendien voldoet de schermkwaliteit anno 2019 nog aardig, met een resolutie van 1334 bij 750 pixels.

Hardware bewijst zichzelf opnieuw dankzij iOS 12

Natuurlijk is het toestel onder de motorkap wel degelijk anders, en zo is de iPhone 6S de krachtigere versie van de 6. Apple presenteerde het S-model in 2015 met een A9-chip en 2GB aan werkgeheugen.

Dit garandeert vandaag de dag nog steeds een vlot werkende telefoon. Zoals Apple heeft beloofd, doet iOS 12 veel goeds voor dit toestel. De update maakt de 6S lekker vlot, en ook de grafische prestaties zijn nog dik in orde.

iphone 6s review

De 6S houdt zich zelfs verrassend goed staande bij het draaien van zwaardere apps of games. Al zou een potje Fortnite niet altijd vlekkeloos gaan en ogen, worden veruit de meeste apps en taken zonder problemen uitgevoerd. Dit is dan ook een grote verbetering ten opzichte van de iPhone 6, en het maakt de 6S meteen een stuk toekomstbestendiger.

Maar tegelijkertijd geeft Apple wel een signaal af door de 6S dit jaar uit de productie te nemen. Ook ontwikkelaars weten dit, en daarom blijft het wat onzeker of je nog langere tijd goed zit met ondersteuning voor deze iPhone.

Verder is het ook de vraag hoelang de 6S nog updates krijgt van Apple. De iPhone 5S zal volgend jaar sowieso geen iOS 13 ondersteunen, maar je weet maar nooit of Apple ook de 6 en 6S de nek omdraait. De afgelopen twee jaar zijn er namelijk steeds niet twee, maar drie iPhones uitgebracht. Daardoor is het assortiment snel groter geworden.

Camera

De iPhone 6S is de eerste iPhone waar Apple achterop een 12 megapixel-camera heeft geplaatst. Hiermee heeft de 6S een nieuwe standaard neergezet op cameragebied, ook voor opvolgers. Zo werd met de betere cameralens ook Live Foto’s geïntroduceerd, waarmee van iedere foto een kort en deelbaar filmpje wordt gemaakt.

Tijdens het nabewerken kun je daardoor het beste shot kiezen, en zijn foto’s sneller een succes. Doordat de camera achterop ook bij nieuwere modellen hetzelfde is gebleven, zijn foto’s van de 6S zeker niet slecht voor deze tijd. Op dit gebied komt het toestel nog prima mee in 2019.

Met de 5 megapixel-frontcamera kom je sneller van een koude kermis thuis, want selfies worden bij minder licht al snel korrelig. Hierop loopt de 6S anno 2019 enigszins achter, maar het is niet per se een ramp.

Goede prijs met beperkingen

Het is gunstig voor de iPhone 6S dat het verschil in prijs tussen de iPhone 7 en de 6S momenteel nog groot is. Voor een nieuwe iPhone 6S betaal je op dit moment zo’n 333 euro, terwijl je voor een nieuwe iPhone 7 bijna 140 euro meer betaalt: zo’n 470 euro. De iPhone SE is dan weer wel een betere koop, al scheelt dat nieuw maar een tientje. En heb je dan een beduidend kleiner scherm.

iphone 6s videoreview

In tegenstelling tot de niet-waterdichte iPhone 6S, kun je met de iPhone 7 wel onder de douche staan. Bovendien heeft dit nieuwere toestel ook een betere accuduur en draait deze op een krachtigere A10-chip.

Dit geeft je meer zekerheid dat je de dag doorkomt en je toestel vlotte prestaties levert. Het is vooral aan jezelf of je daar wat meer geld voor neer wil tellen. Met de iPhone 6S koop je een prima toestel voor nu, met de 7 koop je meer zekerheid.

Conclusie iPhone 6S in 2019

De iPhone 6S is wat ons betreft een goede koop, maar met een kanttekening. Het toestel heeft veel features die vandaag de dag nog krachtig en relevant genoeg zijn, en dankzij iOS 12 blijft het een vlotte smartphone. Het is aan te raden om de iPhone 6S nu aan te schaffen, mits je je wel beseft dat het het minimale aan iPhone is wat je in 2019 onbezorgd kan kopen.

Voor een gemiddelde tot zwaardere gebruiker is de iPhone 7 een betere keus, want daarmee weet je zeker dat je de komende jaren goed zit. Dit is waarschijnlijk ook zo met de iPhone 6S, maar het kan hard achteruit gaan waardoor je over een tijdje toch met een verouderd toestel zit.

iPhone 6S kopen

Heb je na deze review-update besloten dat de iPhone 6S de telefoon voor jou is? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen van het moment. Vergelijk hier de beste deals om een iPhone 6S los te kopen of juist met een abonnement. Check ook de beste deals voor een refurbished iPhone 6S.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu