Review-update: de iPhone 5S in 2019 is te verouderd om nog aan te raden

Lars Paijmans
4 december 2018, 19:32
5 min leestijd
Review-update: de iPhone 5S in 2019 is te verouderd om nog aan te raden

Reviewscore

6

Met de iPhone 5S maakte de wereld kennis met de Touch ID-sensor, en zette Apple een standaard voor vingerafdrukscanners op smartphones. Is de iPhone 5S anno 2019 net zo verouderd als Touch ID door de komst van Face ID?

Lees verder na de advertentie.

Nieuw op iPhoned: review-updates

Omdat iPhones jaren meegaan en vaak ook jarenlang worden verkocht, hebben we iets nieuws bedacht op iPhoned. Iedere iPhone die Apple nog ondersteunt met iOS-updates testen we jaarlijks in deze rubriek.

Hier testen we of een iPhone nog de moeite waard is om anno 2019 in huis te halen. We beginnen vandaag met de iPhone 5S en bespreken vervolgens alle iPhones die daarop volgden.

De iPhone 5S in 2019

Als je tegenwoordig een iPhone 5S vastpakt, valt het formaat als eerste op. Met zijn 4 inch-display en forse schermranden voelt het toestel piepklein aan, wat zowel voor- als nadelen heeft. Zo hadden wij moeite met het toetsenbord, waarbij het flink priegelen was om de kleine knopjes in te drukken. Aan de andere kant ligt het apparaat wel lekker in de hand en kun je hem met gemak met één hand bedienen.

iPhone 5S in 2018

Dat is allemaal een kwestie van gewenning natuurlijk, want toen de iPhone 5S in 2013 verscheen was het juist een groot toestel. Inmiddels is wel gebleken dat grote smartphones de toekomst zijn, waardoor de iPhone 5S nu erg verouderd aanvoelt en er ook zo uitziet.

Toch zijn we nog steeds fan van het design met de hardere hoeken en matte achterkant. Ook Apple lijkt hier nog geen afscheid van te kunnen nemen, want de nieuwe iPad Pro 2018 doet met zijn ontwerp ook weer denken aan dat van de 5S.

iOS 12 doet wonderen op de 5S

De iPhone 5S draait op de A7-chip en bijbehorende M7-processor. Deze gooiden in 2013 hoge ogen, maar hebben het inmiddels erg zwaar om moderne apps bij te benen. Zo wilden we prestaties testen met een potje Fortnite, maar door een gebrek aan voldoende werkgeheugen wordt dit spel niet ondersteund. Koop je nu nog een iPhone 5S, dan is het niet meer vanzelfsprekend dat je iedere app erop kunt draaien.

Dankzij iOS 12 reageert de iPhone 5S ondanks deze hardwarebeperkingen toch verrassend snel. Veel apps openen relatief vlot en ook animaties haperen minder sterk dan we aanvankelijk hadden verwacht. Apple heeft met iOS 12 dit jaar zijn best gedaan om de software ook op oudere iPhones goed te laten werken. Na het gebruiken van de 5S kunnen we zien dat deze aanpak zijn vruchten afgeworpen heeft.

Camera heeft het zwaar in 2019

Hoewel de software dus nog verrassend goed werkt op een vijf jaar oude iPhone, merken we al snel dat de camera de tand des tijds minder goed heeft doorstaan. Iedere jaar voert Apple verbeteringen door op cameragebied, en nu we weer vijf stappen teruggaan, vallen de foto’s van de 5S flink tegen. Foto’s zijn snel te donker, onscherp en bewogen.

Alleen als je het toestel goed stilhoudt en voldoende licht hebt, worden er degelijke foto’s gemaakt. Het kwaliteitsverschil met modernere smartphones wordt pas echt duidelijk als je gaat inzoomen, waarbij de kwaliteit ook bij een minimale vergroting al goed zichtbaar is. Zoals verwacht is de iPhone 5S geen aanrader meer als je een smartphone met een goede camera zoekt.

De laatste dagen van de 5S

Hoewel de iPhone 5S in gebruik niet eens zo heel verouderd aanvoelt, ontbreken er wel een aantal functies die we anno 2019 standaard van een iPhone verwachten. Zo is de 5S niet waterdicht, zijn er geen Live Foto’s en kan het toestel niet draadloos worden opgeladen. Houd daar dus rekening mee als je van plan bent om een 5S in huis te halen.

iPhone 5S in 2018

Over het algemeen zijn we positief verrast door de iPhone 5S. Het toestel presteert opvallend goed voor een apparaat dat vijf jaar geleden verscheen, wat in tech-jaren zo’n 50 jaar is.

Gebruik je al een paar jaar een iPhone 5S en wil je eigenlijk niet overstappen op iets nieuws, dan is het met de nodige kanttekeningen mogelijk om het tot september 2019 vol te houden met dit apparaat. Dan zal Apple iOS 13 onthullen en valt de 5S qua software-ondersteuning hoogstwaarschijnlijk buiten de boot.

iPhone 5S in 2018

Inmiddels kun je vooral de iPhone 5S refurbished kopen of nieuw met een abonnement. Voor een zo goed als nieuw exemplaar betaal je zo’n 189 euro, wat een erg aantrekkelijke prijs is voor een iPhone. Toch haal je voor veertig euro al een iPhone 6 met dezelfde refurbished conditie in huis. Een iPhone 6 is wat ons betreft een stukje toekomstbestendiger, ziet er moderner uit en heeft bovendien een groter scherm en betere camera.

Conclusie review iPhone 5S in 2019

Op de vraag of de iPhone 5S in 2019 nog de moeite waard is, kunnen we helaas geen positief antwoord geven. Zeker als je het apparaat nu in huis haalt, koop je een smartphone die hoogstwaarschijnlijk volgend jaar geen updates meer krijgt.

Daarnaast werken sommige nieuwe apps al niet meer op het toestel, en dat aantal zal alleen maar toenemen. De 5S is simpelweg te verouderd om nu nog aan te raden. Door even door te sparen haal je met de iPhone 6 of 6S een toestel in huis dat op ieder vlak beter en toekomstbestendiger is.

Pluspunten iPhone 5S

  • Draait verrassend goed op iOS 12
  • Tegenwoordig erg betaalbaar
  • Kan gebruikt worden voor basistaken

Minpunten iPhone 5S

  • Ondersteuning van apps begint af te nemen
  • In 2019 officieel verouderd zonder iOS-ondersteuning
  • Camerakwaliteit

iPhone 5S kopen

Ben je na het lezen van onze review-update toch van plan om een iPhone 5S in huis te halen? In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen van het moment, zowel op het gebied van iPhone 5S losse toestellen, abonnementen en refurbished.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu