Raumfeld One S review: compacte multiroomspeaker klinkt prima

Gijs Ettes
26 augustus 2015, 19:30
5 min leestijd
Raumfeld One S review: compacte multiroomspeaker klinkt prima

Reviewscore

8

De Raumfeld One S is Teufels antwoord op de populaire Play:1-speaker van Sonos. De luidspreker is een fractie groter en duurder, maar klinkt hij ook beter? Wij zochten het uit.

Lees verder na de advertentie.

Design en instellen

In de wereld van multiroomsystemen zijn Sonos en Bose waarschijnlijk het bekendst. Maar ook Teufel timmert aardig aan de weg, met als meest recente wapenfeit de Raumfeld One S. De speaker kost los 250 euro, al is het aan te raden om voor de starterskit van 500 euro te gaan. Je krijgt dan naast twee speakers ook de Raumfeld Expand, een hub die een eigen wifi-netwerk creëert en er zo voor zorgt dat het draadloze bereik wordt versterkt. Los betaal je voor de hub 70 euro. Houd er wel rekening mee dat de One S alleen 802.11g-netwerken ondersteunt, en dus niet de 802.11n-standaard. Ook ondersteuning voor AirPlay mist.

raumfeld one s review

Het design van de Raumfeld One S is minimalistisch en de luidspreker is prima afgewerkt. Wij testten het model in de kleur wit, al is hij ook volledig in het zwart verkrijgbaar. De behuizing bestaat uit een combinatie van plastic, rubber en metaal. Aan de bovenkant zijn naast volumeknoppen ook programmeerbare knoppen te vinden voor je favoriete nummers, afspeellijsten en radiozenders. Aan de voorkant bevinden zich een powerknop en twee notificatieleds. Die geven weer of de speaker is verbonden met je wifi-netwerk en lichten handig op tijdens het installatieproces.

Als gezegd is de One S draadloos te verbinden met de Expand-hub, al is er achterop ook een ethernet-aansluiting te vinden om hem bedraad te koppelen met je router. Verder zijn aan de achterkant een reset- en setupknop te vinden en een poort voor het koppelen van audiobronnen via usb. Ook kun je hier de powerkabel inpluggen. Is dat gebeurd, dan kun je met de gratis app voor iOS of Android de speaker instellen. De stappen die je moet doorlopen, staan duidelijk beschreven en binnen enkele minuten is de One S klaar voor gebruik.

raumfeld one s

Heb je meerdere speakers, dan kun je ze redelijk gemakkelijk toevoegen aan kamers. Je hebt hiervoor geen pc-software nodig; vanuit de app kun je kamers aanpassen, verwijderen of nieuwe groepen aanmaken. Wat lastig is dat je niet dezelfde muziek naar meerdere kamers kunt sturen. Wil je een bepaalde plaat laten klinken op meerdere speakers, dan moeten die allemaal deel uitmaken van dezelfde kamer. Tijdens onze test kwam het voor dat speakers zich in andere kamers bevonden, waardoor we het instelproces enkele keren opnieuw moesten doorlopen. Kamers samenvoegen is vervelend genoeg niet mogelijk.

Raumfeld-app onder de loep

Het instellen van de Raumfeld One S gaat eenvoudig en hetzelfde geldt voor het toevoegen van muziek. Je kunt lokale muziekbronnen toevoegen, zoals de liedjes op je iPhone of iPad, maar ook muziekdiensten als Spotify (de betaalde variant), TuneIn Radio, Napster en TIDAL. Ondersteuning voor Apple Music is in de huidige versie nog niet aanwezig. Wel kun je een usb-stick of harde schijf koppelen en muziek toevoegen via een UPnP-mediaserver. De meeste gangbare bestandsformaten worden ondersteund, waaronder mp3, Apple lossless, flac, wav, ogg, asf, wma en aac.

De meeste gebruikers zullen lokale muziek afspelen of de koppeling maken met Spotify. Dankzij de Connect-feature van die muziekdienst kun je de Spotify-app en alle mogelijkheden daarvan gebruiken in combinatie met de One S. En dat is wel zo handig, want de Spotify-app is een stuk uitgebreider dan die van Raumfeld. Laatstgenoemde is prima voor basisfuncties als het pauzeren en doorspoelen van nummers, maar voor het doorspitten en aanmaken van afspeellijsten is Spotify prettiger in gebruik.

De Raumfeld-app op iOS is qua functionaliteiten grofweg identiek aan de app op Android, al ziet hij er op iPhones net wat overzichtelijker en gelikter uit. Dat is vooral te danken aan het donkere thema, de weergave van onlangs afgespeelde muziek (met albumhoezen) en de afwezigheid van een hamburgermenu. Daarnaast lijkt de app sneller te werken dan de Controller-app van Sonos, al ondersteunen de speakers van die fabrikant weer meer muziekdiensten, zoals Google Play Music en Deezer.

Geluidskwaliteit

Wat wat ons betreft zwaarder weegt in de aankoopbeslissing is de geluidskwaliteit van de speaker. Op dit vlak scoort de Raumfeld One S beter dan zijn bekendste concurrent, de Sonos Play:1. Ondanks het geringe formaat heeft eerstgenoemde een hoger maximaal volume en een betere basweergave. Een enkele speaker is voldoende voor het vullen van een woonkamer of klein kantoor, al heb je voor stereogeluid de set nodig. Daarmee is een flink feestje te bouwen, en we waren dan ook onder de indruk van de geluidskwaliteit van de One S.

raumfeld one s review

De speaker heeft ook een wat voller geluid dan de Play:1, wat voornamelijk is te danken aan de twee passieve woofers aan de zijkant. Die zijn op de Sonos-speaker gewoonweg niet aanwezig en dat hoor je bij het luisteren naar bijvoorbeeld rock-, techno- of housemuziek. Bij nummers met minder bas is het verschil kleiner en klinken de speakers vergelijkbaar. De weergave van midden en hoge tonen is niet te nadrukkelijk en de luidspreker gaat niet kraken als je het volume opendraait.

Conclusie Raumfeld One S review

Met de Raumfeld One S heeft Teufel een goede balans gevonden tussen prijs en kwaliteit. De speaker is relatief gemakkelijk in te stellen en te bedienen, en klinkt uitstekend. Vooral de basweergave is indrukwekkend voor een luidspreker van dit formaat. En draai je het volume flink open, dan is er geen hoorbare vervorming. De One S is echter niet zonder nadelen. Zo is de app niet meer dan functioneel en missen we ondersteuning voor muziekdiensten als Apple Music, Google Play Music en Deezer. Heb je echter een flinke muziekverzameling op een usb-stick of netwerklocatie of ben je een fervent Spotify-gebruiker, dan is deze betaalbare Raumfeld-speaker de moeite waard.

Raumfeld One S kopen

Wil je de Raumfeld One S kopen, dan vind je hieronder de verschillende opties die je hebt. De adviesprijs van een losse speaker is 249,99 euro.

UitvoeringPrijs
Raumfeld One S€249,99Bekijken
Raumfeld One S (combi + wifihub)€499,99Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu