Sinds gisteravond is OS X El Capitan dan eindelijk te downloaden voor de Mac. Er is weinig schokkend vernieuwd, maar toch brengt de update een aantal fijne vernieuwingen. Welke dat zijn, lees je in onze El Capitan review.
Lees verder na de advertentie.
OS X El Capitan review
Prestaties en stabiliteit
De fundering van OS X El Capitan staat weer wat sterker dan zijn voorganger Yosemite, wat meteen merkbaar is na het updaten. Na de update lijkt onze Mac in elk geval iets sneller te werken. Dat komt omdat Apple Metal gebruikt voor veel van zijn apps. Met Metal kunnen ook zwaardere programma’s beter draaien. Verwacht dus minder haperingen en snellere software. Ook op Macs die al een aantal jaren meegaan moet dat zorgen voor een verbetering.
Split View
Een heel nieuwe functie is Split View. De optie komt later beschikbaar voor de iPad (Pro) maar is nu al te gebruiken op de Mac. Met Split View kun je zonder afgeleid te worden aan dingen werken, waarbij je twee vensters volledig naast elkaar kunt plaatsen. Dat werkt in elk geval heel simpel: je klikt op het groene venster-icoon linksbovenin je programma en houdt ingedrukt. Dan kun je slepen of je het venster links of rechts in beeld zet en plaats je er vervolgens iets naast.
Dat is handig als je bijvoorbeeld reisplannen maakt in de Notitie-app terwijl je Safari gebruikt om locaties te scouten. Uiteraard kun je ook gewoon twee vensters naast elkaar slepen, maar op deze manier ziet het er een stuk minder rommelig uit. De vensters in Split View blijven overigens naast elkaar staan, totdat je ze loskoppelt. Als je dus even een ander liedje wil aanzetten op Spotify of Apple Music, hoef je ze dus niet weer opnieuw te koppelen. Handig.
Mission Control
Niet nieuw, wel vernieuwd: Mission Control. In dit venster (via F3 op het toetsenbord of als je met drie of vier vingers omhoog veegt op het trackpad) zoom je uit voorbij het bureaublad, zodat je precies kunt zien welke vensters en programma’s er openstaan. Bovenin kun je nieuwe bureaubladen aanmaken, voor elk moment een andere. Zo schakel je tussen de ruimtes en programma-sets die jij op dat moment wil gebruiken. Ook apps die in volledig scherm geopend zijn, komen bovenin beeld te staan. Sleep er twee over elkaar heen en ze komen samen in Split View te staan.
Vernieuwde apps in El Capitan
Ook een aantal van Apples eigen apps is vernieuwd. Hieronder zie je de belangrijkste updates.
Notities
De notitie-app heeft een update gekregen, waarmee je ineens een stuk meer mogelijkheden krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen bij je tekst plaatsen en je locatie eraan toevoegen. Ook maak je gemakkelijk takenlijsten aan die je vervolgens kunt afvegen. Handig is verder de extensie waarmee je dingen uit andere apps aan Notities kan toevoegen.
Safari
De internetbrowser Safari is vernieuwd met meer functies. Je kunt nu tabbladen vastzetten in het venster, iets wat in Chrome al langer kan. Deze tabbladen staan altijd in je venster, ook als je een nieuw venster opent. Zo staan je belangrijke pagina’s altijd op hun plek. Je zet ze vast door tabs naar links te slepen of met een rechtermuisklik. Verder is nu per tabblad te zien welke er geluid maakt, dankzij een speaker-icoontje. Ook dit was al eerder in Chrome te vinden. Het is een fijne update, want je hoeft nooit meer te zoeken naar het tabblad met geluid en kunt ‘m gemakkelijk dempen.
Foto’s
De Foto-app verdeelt jouw foto’s vanaf nu net als op iOS in de categorieën: Momenten, Sets en Jaren. Verder heb je meer manieren om je foto’s te bewerken. Bij de bewerkingsopties kun je nu ook kiezen voor extensies, deze kun je downloaden in de App Store en aan het programma toevoegen.
Gebruik je de Mail-app, dan kun je rekenen op enkele vernieuwingen. Zo is het in El Capitan mogelijk om mailtjes weg te vegen met het trackpad en voeg je gemakkelijker mensen toe aan je contacten. Overigens is de Mail-app nog steeds geen uitstekende app, maar hij doet wat het moet doen.
Verbeterpunten
Toch is niet alles doorgevoerd in Nederland en België. Apple presenteert bijvoorbeeld wel de ov-functie in El Capitan, maar daar hebben we niets aan. Een reis van Utrecht naar Nijmegen met het openbaar vervoer levert bijvoorbeeld geen resultaten op.
Tot slot is Spotlight verbeterd, zo moet je beter kunnen zoeken met dagelijks taalgebruik. Zeg je bijvoorbeeld ‘foto’s van september’ dan moeten deze meteen in beeld komen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor documenten. Echter, dat lijkt nog niet goed te werken in het Nederlands.
Conclusie OS X El Capitan review
Met El Capitan haal je vooral een stabielere en snellere versie van het Mac OS in huis. Het is een gratis update van ongeveer 6GB in de App Store en je doet er ongeveer een half uur over om te installeren. Met het besturingssysteem is de software flink gepolijst en zijn apps verbeterd. Geinig is bijvoorbeeld ook de optie dat je muis enorm vergroot wordt als je hem even niet op je scherm kunt vinden en je er hard mee veegt. Het zijn van die kleine tweaks die Apple heeft doorgevoerd. Het voelt niet als een grote nieuwe versie van OS X, maar het maakt de ervaring net dat stukje beter waardoor upgraden de moeite waard is.