Nest Cam IQ review: hoogbegaafde camera voor een hoge prijs

Lars Paijmans
7 september 2017, 19:38
4 min leestijd
Nest Cam IQ review: hoogbegaafde camera voor een hoge prijs

Reviewscore

8

Met slimme horloges, lampen en deurknoppen, moest Nest iets anders bedenken om de intelligentie van zijn nieuwste camera uit te drukken. Dit is onze Nest Cam IQ review, over een beveiligingscamera die zelfstandig je huis bewaakt.

Lees verder na de advertentie.

De Nest Cam IQ oogt vriendelijk

Met het vriendelijk-ogende design zou de Nest Cam IQ niet misstaan in een Apple Store. De nieuwste camera van Nest heeft het ontwerp duidelijk hoog zitten: van de stevige standaard tot de grote zwartgekleurde lens en speakergaten op de achterkant. Alles laat zien dat het hier om een premium product gaat, dat goed past in een huiskamer, keuken of slaapkamer.

Nest Cam IQ review

Met ‘IQ’ in de naam heeft Nest nogal wat waar te maken. Er zijn dan ook heel wat functies aan boord die de Nest Cam IQ verheffen boven een doorsnee beveiligingscamera. Dit begint al bij de manier waarop je de camera instelt en aansluit. Het enige wat je hoeft te doen is de Nest-app downloaden, de camera in het stopcontact te stoppen en de stappen op je iPhone-scherm te doorlopen. Binnen vijf minuten was de camera klaar en konden we hem een plekje in de huiskamer geven.

Gemakkelijk te installeren en aan te passen

Deze simpele installatie bleek een voorbode op de rest van de weken dat we de camera getest hebben. De Cam IQ doet namelijk zijn best om het jou zo makkelijk mogelijk te maken. De app stelt zichzelf in, geeft je een notificatie als het nodig is en laat je vervolgens handmatig deze instellingen aanpassen om dit beter bij jou aan te laten sluiten.

Geen overbodige luxe, want hierdoor konden we bijvoorbeeld inschakelen dat de app ons alleen alarmeert als er iemand gedetecteerd wordt zonder een bekend gezicht. Ook zet de camera zichzelf uit als ik thuis ben.

Nest Cam IQ review

Om dit te kunnen doen, kan de Cam IQ gezichten herkennen en aan personen koppelen. Het kan een tijdje duren tot de camera bekend is met jou en je medebewoners, al kun je de camera hier een handje mee helpen door in de app handmatig gedetecteerde gezichten te bevestigen als vertrouwd persoon. Vervolgens zal de Cam IQ je niet meer lastigvallen als een medebewoner langs komt lopen. Naast gezichten herkent de Cam IQ ook objecten, zodat de lens hierop automatisch kan inzoomen.

Timelapse van je huiskamer

Terwijl jij weg bent, blijft de Cam IQ alert en maakt zo zelfstandig een overzicht van wat hij ziet. In de app kun je hierdoor op het einde van de dag door een tijdlijn scrollen, zodat je een timelapse van je huis te zien krijgt. Iedere keer als er beweging gedetecteerd is, volgt de camera dit automatisch door in te zoomen. Ook ‘s nachts kun je een oogje in het zeil houden, want met het indrukwekkende nachtzicht ziet de Nest Cam IQ beter in het donker dan jij en ik.

Daarnaast heeft de IQ een krachtige ingebouwde luidspreker en drie microfoons. Hiermee kun je met een knop in de app live verbinding maken met de camera. Handig als er iemand thuis is en je via de camera een boodschap wil doorgeven. De kwaliteit is goed genoeg, maar verwacht geen kraakhelder geluid alsof je met iemand aan het bellen bent.

Een bekend gezicht aan de muur

De grote vraag met de Cam IQ is niet of hij slim genoeg is, maar of je deze overdaad aan functies nodig hebt. Met een adviesprijs van 350 euro is de Nest Cam IQ namelijk wel erg prijzig. Bovendien ben je er dan nog niet. Om alle functies te gebruiken, heb je een abonnement op Nest Aware nodig. Deze dienst geeft je voor een vast bedrag per maand toegang tot speciale meldingen, zodat de camera je bijvoorbeeld laat weten wie er binnen komt.

Bovendien is de verbinding van de camera bepaald niet vlekkeloos. Tijdens het testen van de camera kregen we regelmatig een melding dat er beweging werd gedetecteerd, om er vervolgens achter te komen dat de camera een paar minuten was uitgevallen. Ook dacht de camera meerdere malen dat een foto aan de muur een onbekende indringer was, waardoor ik voor niets werd gewaarschuwd. Gelukkig kun je in de notificatie direct een afbeelding zien van de camera, zodat je niet direct in paniek raakt als de app je een melding stuurt.

Nest Cam IQ review

Conclusie Nest Cam IQ review

Dat maakt van de Nest Cam IQ een indrukwekkend product, met haarscherp beeld, heldere nachtcamera en indrukwekkende groothoeklens. De vraag is alleen of dit voor jou genoeg is om de hoge aanschafprijs van 350 euro te verantwoorden, naast het Nest Aware-abonnement. Bovendien laat de app nog wel wat te wensen over met foutieve notificaties en willekeurige momenten dat de camera de verbinding verliest. Toch gaf de Nest Cam IQ ons een veiliger gevoel als we de deur ‘s ochtends achter ons dichttrokken, en dat is toch waar je een dergelijke camera voor in huis haalt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu