Tweede indruk: zo bevalt de MacBook Air 2018 na 7 maanden

Erwin Vogelaar
23 mei 2019, 19:24
4 min leestijd
Tweede indruk: zo bevalt de MacBook Air 2018 na 7 maanden

Zoek je een nieuwe laptop met macOS en heb je niet de kracht voor videobewerking nodig? Dan kom je al snel bij de MacBook Air 2018 uit. Maar hoe bevalt deze laptop zeven maanden na zijn release? Dat lees je in onze tweede indruk.

Lees verder na de advertentie.

Zeven maanden later: zo bevalt de MacBook Air 2018 nu

De MacBook Air 2018 is de goedkoopste optie voor een laptop met macOS. Toch is de adviesprijs van 1349 euro een flinke drempel. Die adviesprijs is inmiddels niet veranderd, hoewel er inmiddels wel meer aanbiedingen verschijnen waar je gebruik van kunt maken. Is het de prijs na ruim een half jaar nog waard?

Ook nu nog zijn we nog erg te spreken over Apples dunne laptop. Voor die hoge prijs krijg je namelijk niet alleen de mogelijkheid om macOS te gebruiken, maar vooral een mooi apparaat van hoge kwaliteit.

macbook air 2018 tweede indruk

Wel met een kanttekening, want de MacBook Air 2018 heeft het gevreesde butterfly-toetsenbord, dat wordt geplaagd door problemen. In onze MacBook Air (2018) review stelden we al dat er nu een speciale beschermlaag onder de knoppen is gelegd, om zo stof en kruimels tegen te houden. We schreven toen dat de tijd zal leren of deze laag de problemen oplost.

Helaas lijken ook deze toetsenborden problemen te vertonen. Apple biedt daarom gratis reparaties aan bij defecte toetsenborden. Wij hebben zelf nog geen problemen ondervonden met het toetsenbord, maar zijn door de berichten er wel extra voorzichtig mee.

Maximale schermhelderheid is hoger

Voor de rest zijn we nog steeds blij met de voordelen die de MacBook Air 2018 biedt, zoals het haarscherpe Retina-scherm. De laptop heeft vergeleken met apparaten van andere merken nog wel redelijke schermranden, maar in de praktijk is dat niet storend. De randen bieden zelfs een prettige afbakening tussen je beeld en je omgeving. Wel worden de schermranden snel vies, dus die moet je zo nu en dan even schoonmaken.

We schreven in de originele review nog dat het jammer is dat de maximale schermhelderheid relatief laag ligt vergeleken met bijvoorbeeld de MacBook Pro of 12-inch MacBook. Inmiddels is dat gelukkig opgelost. Met een latere update is de maximale helderheid namelijk verhoogd. Wat wel opvalt, is dat de automatische schermhelderheid veel moeite heeft met snel wisselende lichtomstandigheden. Bijvoorbeeld als je in de trein wil werken; dan raden we aan om deze functie even uit te schakelen.

macbook air 2018 tweede indruk

Ook blijven we ons verbazen over de audiokwaliteit. Vergeleken met elk ander apparaat dat we gebruiken met ingebouwde speakers, en zelfs sommige externe speakers, komt muziek en ander geluid kraakhelder uit de speakers van de MacBook Air.

Touch ID voor Apple Pay

We schreven in de review vorig jaar dat we de Touch Bar niet missen, en dat is nog steeds zo. Wel zijn we extra blij met Touch ID voor het controleren van je identiteit, omdat Apple Pay nu daadwerkelijk naar Nederland komt. Hierdoor is het extra makkelijk om op je MacBook te betalen tijdens het online shoppen.

Ook de extra grote trackpad bevalt uitstekend. Nog geen enkele keer heeft dit formaat ervoor gezorgd dat aanrakingen per ongeluk werden geregistreerd. De Force Touch-ondersteuning gebruiken we wat minder. Het is leuk dat je door extra hard te drukken op de trackpad wat meer functies bereikt, maar die moet je maar net willen gebruiken. Denk aan het openen van adressen, of het opzoeken van termen. Tevens kwam het vaak voor dat we Force Touch per ongeluk activeerden.

macbook air 2018 tweede indruk

De twee usb-c-poorten blijken in de praktijk wel wat karig. Vaak heb je een adapter nodig om meerdere dingen (of een bepaalde kabel) aan te sluiten. Vergeet je die een keer, dan zit je direct zonder mogelijkheden.

Mocht je nog twijfelen over de MacBook Air 2018, omdat de laptop voor de prijs vergeleken met andere merken beperkte specificaties heeft? Maak je daar geen zorgen over. De MacBook presteert namelijk uitstekend.

Conclusie: MacBook Air 2018 tweede indruk

De MacBook Air 2018 is na zeven maanden nog steeds een uitstekende laptop. Door een update waardoor de maximale schermhelderheid is verhoogd, is de laptop zelfs nog een stukje beter geworden. De MacBook Air heeft nog steeds een flink prijskaartje, maar met onder ander een scherp Retina-scherm, uitstekende audio, flinke trackpad en Touch ID krijg je daar ook veel voor terug.

We hebben nog geen duidelijk antwoord of het extra laagje onder de toetsen helpt met defecten op termijn, maar in ons geval hebben wij geen problemen ondervonden.

Een MacBook Air 2018 kopen

Wil je een kopen? Check dan onze MacBook Air prijsvergelijker waarin je de verschillende modellen, kleuren en opslagcapaciteiten kunt filteren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu