Logitech Crayon review: wij tekenen voor dit goedkopere Apple Pencil-alternatief

Lars Paijmans
14 augustus 2019, 19:30
4 min leestijd
Logitech Crayon review: wij tekenen voor dit goedkopere Apple Pencil-alternatief

Reviewscore

7

Met de Crayon heeft Logitech een alternatief voor de Apple Pencil, maar is het tekenpennetje met de lagere adviesprijs ook echt een betere koop? We bespreken het met je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Logitech Crayon review

Als je op zoek bent naar een stylus voor je iPad, kom je al snel bij de Crayon van Logitech en Apple Pencil uit. Hoewel we ons in deze review voornamelijk op de Crayon focussen, zijn er zoveel overeenkomsten met de Pencil dat we deze er regelmatig mee vergelijken. Zo weet jij aan het einde van deze review hopelijk precies welke iPad-stylus het beste bij je past.

Een kindvriendelijk design

Zodra je de Crayon uit de doos haalt, merk je dat Logitech niet vergeten is dat iPads vaak op scholen worden gebruikt. Met de aluminiumbehuizing en brede grip voelt de stylus stevig aan en de felle oranje rubberen accenten geven het pennetje een kindvriendelijk uiterlijk. Een groot verschil met de Apple Pencil, waarbij de nadruk lag op een zo’n strak en smal mogelijke witte pen te produceren. Hoewel we het niet hebben getest, durven we te wedden dat de Crayon steviger en fijner te gebruiken is voor kinderen.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Crayon puur een kinderstylus is. De pen doet namelijk veel dingen die de Pencil ook doet. Zo koppel je ‘m razendsnel (op de aan/uit-knop drukken is genoeg) en laat een klein lampje zien als het pennetje aan staat.

Om de accu te besparen, wordt de Crayon na een half uur automatisch uitgeschakeld. De accu houdt het zeven uur vol, waarna hij moet worden opgeladen met de Lightning-poort die in de bovenkant van het pennetje verwerkt zit. De accuduur is hiermee wat korter dan de Apple Pencil, maar lang genoeg. Ook omdat het opladen snel is gebeurd, is dit verschil met de Pencil wat ons betreft te verwaarlozen.

Drukgevoeligheid ontbreekt

Wat de Crayon helaas niet heeft, is drukgevoeligheid. Het maakt daardoor niet uit hoe hard je met de punt van het pen op je scherm duwt, terwijl veel populaire apps voor grafisch design deze functie wel ingebouwd hebben. Zo is het met de Apple Pencil mogelijk om een lijn dikker aan te zetten door wat steviger te drukken, net zoals je dat met een echte stift ook zou doen.

Het ontbreken van deze functie is jammer en kan voor sommige ontwerpers een flinke afknapper zijn. Wel herkent de Crayon als je de punt schuin houdt, zodat je bijvoorbeeld gebieden kunt arceren, of een ander effect krijgt tijdens het tekenen of schetsen. Gelukkig ondersteunt de Crayon ook de palmdetectiefunctie van de iPad, zodat je met een gerust hart je hand kunt laten rusten op het scherm zonder dat de tablet hierop reageert.

Bredere iPad-ondersteuning dan Apple

Het voordeel van de Crayon is dat je hem op iedere iPad sinds de iPad 2018 kunt gebruiken. Of je nu een iPad 2018, iPad Pro of iPad Air 2019 hebt; de Crayon werkt er moeiteloos mee samen. Een opmerkelijk verschil met de Pencil, waar je de tweede generatie moet aanschaffen om ‘m op de iPad Pro 2018 te gebruiken.

Gek genoeg is Logitech dus beter in het ondersteunen van Apple-apparaten dan Apple zelf. Heb je nu dus bijvoorbeeld een iPad 2018 en ben je van plan om over een tijdje naar een iPad Pro te upgraden, dan kun je de Crayon in ieder geval blijven gebruiken.

Zijn gebreken de dertig euro korting waard?

Dit alles maakt van de Logitech Crayon een veelzijdige en capabele stylus voor je iPad, die zich wat ons betreft echter niet kan meten met de Apple Pencil. Het design is minder mooi, het opladen gaat minder handig en het ontbreken van drukgevoeligheid is jammer. Toch heeft de Crayon een voordeel ten opzichte van de Pencil: een adviesprijs van 69,95 euro, waardoor deze dertig euro goedkoper is dan de eerste generatie Apple Pencil. En zelfs twee keer goedkoper dan de tweede generatie Pencil.

Het zal voornamelijk van je budget en wat je met de stylus gaat doen afhangen wat de beste keuze voor jou is. Persoonlijk zou ik de dertig euro extra uitgeven voor een drukgevoelige Apple Pencil die fijner in de hand ligt, maar is het verschil tussen de tweede generatie Pencil van 135 euro wel erg fors. Dat zou alleen voor professionele designers te verantwoorden zijn, terwijl mensen die zo nu en dan eens wat willen tekenen op hun iPad, aan de Crayon ruim voldoende hebben.

Conclusie Logitech Crayon review

De Crayon van Logitech is een prima tekenstylus voor de iPad, die door honderden apps wordt ondersteund. De accuduur van zeven uur zal voor de meesten lang genoeg zijn, koppelen is zo gebeurd en de Crayon ligt fijn in de hand.

Het is jammer dat drukgevoeligheid ontbreekt en het design er zeker in vergelijking met Apples alternatief wat minder strak uitziet, maar zeker voor een adviesprijs van rond de 70 euro is dit voor veel mensen ruim voldoende. Ben je op zoek naar extra functies en bijvoorbeeld voor je werk of studie continu in de weer met design-apps, dan raden we aan om even door te sparen voor de Apple Pencil.

Logitech Crayon kopen?

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je de Logitech Crayon aanschaffen? De stylus kost 69,95 euro en is te koop bij Coolblue, Amac en Logitech.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu