Libratone Loop review: bijzondere wifi-speaker met fors prijskaartje

Gijs Ettes
11 februari 2014, 19:00
3 min leestijd
Libratone Loop review: bijzondere wifi-speaker met fors prijskaartje

Reviewscore

8

De Libratone Loop is een wifi-speaker met een bijzonder uiterlijk, AirPlay-ondersteuning en een flink vermogen. In deze Libratone Loop review bekijken we of dat voldoende is om het forse prijskaartje te rechtvaardigen.

Design en aansluitmogelijkheden

Libratone Loop review

De Libratone Loop is qua design een van de meest bijzondere speakers die we op de redactie van iPhoned hebben mogen begroeten. Het apparaat is het beste te omschrijven als een grote schijf met aan de voorkant een hoes van wol, die desgewenst is te vervangen door eentje met een andere kleur (grijs, zwart of rood). Aan de voorzijde zijn verder de volumetoetsen te vinden en een kaartje waaraan je ziet dat de speaker door Libratone is gemaakt. De Deense fabrikant voorziet al zijn speakers van een onderscheidend design dat veel emotie oproept en dat is bij de Loop niet anders. Sommigen vergelijken de speaker met een schotelantenne en het ontwerp is even wennen, maar minimalistisch genoeg om in elk interieur te passen.

Als we de Loop omdraaien, vinden we uitsparingen voor een standaard (waarmee de speaker rechtop op tafel kan staan) en de bijgeleverde muurbevestiging. Verder is er een usb-ingang aanwezig voor het configureren van de speaker en een aux-ingang voor als je apparaten met een draad wilt koppelen met de Loop. Er is helaas geen bluetooth-ondersteuning aan boord.

De Libratone Loop instellen

Deze Deense speaker voelt zich het beste thuis als je hem gebruikt in combinatie met de iPhone (3GS of nieuwer), iPad (eerste generatie of nieuwer), iPod Touch (5e generatie of nieuwer) of een Mac met tenminste OS X Mountain Lion. Dankzij AirPlay is de koppeling zo gemaakt: je kunt je iPhone of iPad met een usb-kabel verbinden met de Loop en de installatiemodus inschakelen door gelijktijdig de twee knoppen aan de achterzijde van de Loop in te drukken. Vervolgens deel je de informatie van je huidige wifi-netwerk en wordt de verbinding gemaakt. Daarna kun je gemakkelijk vanuit bijvoorbeeld de Muziek-app de Loop selecteren als speaker om je favoriete liedjes af te spelen.

Libratone Loop review

De Libratone Loop kun je daarnaast configureren middels de gratis iOS- en Android-app, die ook werkt met andere Libratone-speakers als de Zipp of Live. Met een pc of Mac is de installatieprocedure via de browser te benaderen. Alle methoden werken in principe vlekkeloos en anders is er altijd nog een snelgids om te raadplegen. En is er geen wifi-netwerk aanwezig, dan kun je dankzij PlayDirect alsnog een verbinding opzetten. Het instellen vereist iets meer moeite en de werking is vergelijkbaar met bluetooth, maar dan met betere geluidskwaliteit.

Geluidskwaliteit

De Libratone Loop ziet er bijzonder uit en is op verschillende manieren (gemakkelijk) in te stellen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de speaker goed klinkt. En dat is zeker het geval. De speaker heeft voldoende vermogen om een woonkamer te vullen met geluid of een druk feest te overstemmen en heeft een kleine subwoofer die indruk wekt. Het resultaat is dat de Loop een rijk geluid produceert, of je nu luistert naar rock, pop, jazz of elektronische muziek. Het reproductie van stereogeluid is uitstekend, waardoor je aan één Loop in principe genoeg hebt.

Om de geluidskwaliteit te tweaken, kun je tevens gebruikmaken van de equalizer in de Libratone-app. Daar kies je of je bijvoorbeeld luistert naar rock, jazz of klassieke muziek, waarna het geluid automatisch wordt geoptimaliseerd.

Conclusie Libratone Loop review

We zijn dan ook erg te spreken over de Libratone Loop. Of je het design mooi vindt of niet, is vooral een smaakkwestie, maar de afwerking is in ieder geval goed en de Loop zal in menig boekenkast niet misstaan. Het instellen van de wifi-speaker is met Apple-toestellen zo gepiept en voor andere apparaten zijn er voldoende mogelijkheden, die wel wat meer moeite kosten. Met zijn prijs valt de Libratone-speaker tussen de vergelijkbare Sonos Play 5 en Bowers & Wilkins Zeppelin Air in en daar zijn de prestaties naar: de Loop produceert een rijk stereogeluid en is geschikt voor alle genres. En dat maakt deze Deense designerspeaker bijzonder veelzijdig.

De Libratone Loop is te koop voor 499,95 euro in de Apple Store (gratis verzending).

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu