Jabra Elite Sport review: het AirPods-alternatief voor sportieve luisteraars

20 maart 2017, 20:34
4 min leestijd
Jabra Elite Sport review: het AirPods-alternatief voor sportieve luisteraars

Reviewscore

8

Terwijl Apple AirPods onderzoekt met ingebouwde hartslagmeter, brengt Jabra zijn alternatief gewoon op de markt. Dit maakt van de Jabra Elite Sport de sportieve tegenhanger van de AirPods. Wij hebben ze getest voor deze Jabra Elite Sport review.

Lees verder na de advertentie.

Jabra Elite Sport review

Sinds de komst van de koptelefoonaansluiting-loze iPhone 7, is de draadloze strijd voor je oorschelp in alle hevigheid losgebarsten. Jabra is met de Elite Sport de nieuwste concurrent, met een indrukwekkend setje oordopjes.

Zoals de naam al doet vermoeden, richt Jabra zich met de Elite Sport op de sportieve luisteraar. Het overgrote deel van de functies die de Elite Sport bijzonder maakt, komen dan ook van pas tijdens workouts. Zo zitten de dopjes extra stevig vast in je oor en houdt de ingebouwde hartslagmeter continu je conditie bij.

Jabra Elite Sport review

Onderweg opladen? Geen probleem

In de verpakking heeft Jabra meerdere opzetstukjes en vleugeltjes gestopt, die de Elite Sport geschikt maken voor ieder oor. Wij namen genoegen met alleen een opzetstukje, waardoor de oortelefoons al direct goed vastzaten. De manier waarop je de dopjes indoet, is wel even wennen. Zo moet je een draaibeweging maken waarmee je de achterkant van de ietwat grote oordoppen vastklemt. Hierdoor zitten ze niet alleen stevig in je oor, maar maakt de sensor ook goed genoeg contact met je huid om je hartslag te meten. Een schoonheidsprijs verdienen de grote zwarte doppen dan ook niet, maar functioneel zijn ze wel.

Ben je klaar met sporten (of muziek luisteren) dan berg je de Jabra Elite op in het meegeleverde doosje. Deze heeft een ingebouwde accu, waarmee je de oortelefoons oplaadt. De oortjes gaan drie uur mee op een enkele acculading, maar omdat de opbergdoos twee ladingen vasthoudt hoef je pas na negen uur een stopcontact op te zoeken. Tijdens een workout hoef je je ook geen zorgen te maken over eventuele schade door zweet. De Elite Sport zijn namelijk waterdicht. Wel zo fijn, want dit betekent dat je de oordopjes zonder zorgen even af kunt spoelen onder de kraan.

Jabra Elite Sport review

HearThrough maakt je bewust van je omgeving

Jabra zet zich bovendien in om jou veilig te houden in het verkeer. Met de HearThrough-optie schakel je tijdelijk de noise cancelling-functie van de Elite Sport uit en wordt het omgevingsgeluid versterkt. Dit werkt erg goed en zorgt ervoor dat je tijdens een rondje hardlopen niet bij iedere oversteek je oortjes uit hoeft te doen. Ineens hoor je precies wat er om je heen gebeurt, wat jou op zijn beurt weer een fijner gevoel geeft tijdens het rennen.

Om de hartslagmeter te gebruiken, heb je de Jabra Sport-app nodig. Deze app laat niet alleen zien of de oortjes verbinding maken met je oren, maar zit vol met workouts en handige statistieken die jouw prestaties bijhouden. Het is dan ook zo jammer dat deze app zo’n rommelig design heeft. Letters zijn groot en schreeuwerig en het lijkt wel alsof de app nog niet geoptimaliseerd is voor het grotere scherm van een iPhone 7 Plus.

Een ander minpunt waar we tegen aanliepen tijdens het testsen van de Jabra Elite Sport review was het gemis van de W1-chip. Dit kunnen we Jabra niet aanrekenen, omdat Apple deze chip vooralsnog exclusief voor zichzelf houdt. De W1-chip maakt het verbinden van draadloze koptelefoons met je Apple-apparaten een stuk stabieler en simpeler. Zo hoef je alleen het doosje van de AirPods open te maken om ze direct te koppelen met je iPhone.

Jabra Elite Sport review

We missen de W1-chip

In theorie is dit ook mogelijk met de Jabra Elite Sport, maar in de praktijk is de Bluetooth-verbinding gewoon te onbetrouwbaar. Regelmatig moesten we de oordopjes aan en uitzetten, waarna er na een paar minuten een stabiele verbinding was gemaakt. Hier hebben allerlei Bluetooth-koptelefoons mee te maken, maar je kunt er niet onderuit dat de AirPods hierdoor fijner in gebruik zijn dan de Jabra Elite.

Is de verbinding echter gemaakt, dan is de Elite Sport in staat om een indrukwekkende geluidskwaliteit voort te brengen. Bastonen komen goed tot zijn recht en verschillende muziekstijlen en podcasts klinken stuk voor stuk goed. Naast sportoordopjes kun je ze dan ook prima gebruiken als je bijvoorbeeld op de fiets naar muziek wilt luisteren.

Jabra Elite Sport review

Jabra Elite Sport review conclusie

De Jabra Elite Sport zijn met een prijskaartje van €249,- niet de goedkoopste Bluetooth-oortjes, maar wel een van de betere die we getest hebben. Ga je puur voor muziek en draagcomfort, dan zijn de AirPods nog steeds onze favoriet. Ben je echter op zoek naar een setje oortjes die je ook tijdens het sporten indoet en die je prestaties bij kunnen houden? Dan is de Jabra Elite Sport het betere alternatief, zeker door de indrukwekkende geluidskwaliteit en de meegeleverde opzetstukjes waarmee ze muurvast in je oor blijven zitten.

Jabra Elite Sport kopen

Ben je na het lezen van de ze review enthousiast over de Jabra Elite Sport? Bij Cool Blue zijn ze nu verkrijgbaar via deze link.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu