Tweede indruk: zo bevalt de iPhone XS Max na acht maanden

Wouter Nijsen
29 mei 2019, 20:16
5 min leestijd
Tweede indruk: zo bevalt de iPhone XS Max na acht maanden

Reviewscore

8

De iPhone XS Max is de grootste en duurste iPhone ooit, maar hoe bevalt het toestel na een aantal maanden gebruik? In deze tweede indruk lees je het.

Lees verder na de advertentie.

Acht maanden met de iPhone XS Max

Door het 6,5 inch-scherm is de iPhone XS Max de grootste iPhone die Apple tot nu toe uitbracht. Later dit jaar wordt ‘ie opgevolgd door de iPhone 11 Pro Max. Net als bij de iPhone XS en iPhone XR kijken we terug op een aantal maanden intensief gebruik. Want hoe goed is de iPhone XS Max na acht maanden, en wat heeft de concurrentie in die tijd gedaan? In deze tweede indruk bespreken we de belangrijke features.

Zoals we in de iPhone XS Max review al aangaven, is de telefoon ondanks het grootse uiterlijk niet een hele spannende iPhone. Dat is acht maanden later nog steeds zo: de XS Max is in principe een XS met een fors groter scherm, want verder wijken ze nauwelijks van elkaar af. Sterker nog: onder de motorkap zijn ze nagenoeg identiek.

De grootste en duurste iPhone ooit

Zelfs het prijsverschil tussen de iPhone XS en XS Max is niet echt veranderd. Nog steeds betaal je ongeveer 100 euro meer voor de XS Max, en dat was bij de lancering in september 2018 ook zo. De XS Max blijft een enorm dure smartphone, die daarom lang niet voor iedereen interessant is.

Niet alleen zijn veel Android-alternatieven goedkoper, Apple heeft ook zelf met de iPhone XR een betaalbare optie. En dat toestel heeft een scherm dat iets kleiner is, maar verder over dezelfde basisfeatures beschikt.

Toch behoort de iPhone XS Max nog steeds tot de beste smartphones van dit moment. Dat komt allereerst door de uitstekende prestaties van het toestel. De A12 Bionic-chip is razendsnel en ook na maanden intensief gebruik zie je nauwelijks haperingen. De XS Max vliegt door de software heen, kan veel apps tegelijk draaien en blijft altijd vloeiend in gebruik.

Dat ligt deels aan de zelfontworpen A12-chip, maar ook op de manier waarop de software van iOS naadloos aansluit op de hardware. Een groot voordeel ten opzichte van Android-toestellen, en dat merk je elke dag.

Formaat en scherm

Het formaat van de iPhone XS Max is wel een dingetje. Waar je de normale iPhone XS prima met één hand kunt bedienen, is dit bij de XS Max echt onmogelijk. Dit is een iPhone die je altijd met twee handen vast moet houden en gebruiken. Daar heb ik zelf geen problemen mee, maar ik kan me voorstellen dat mensen bij het zien van de XS Max een beetje schrikken, en dus liever kiezen voor de compactere XS.

De kwaliteit van het scherm is echter uitstekend. Het display produceert mooie beelden, felle kleuren en door het oled-paneel ziet zwart er ook echt als zwart uit. Het 6,5 inch-scherm is ideaal voor het kijken van YouTube-video’s en Netflix-series en het absolute hoogtepunt van deze iPhone.

Aan de nogal brede notch ben ik inmiddels helemaal gewend en hoewel sommige concurrenten – zoals Samsung – een subtielere manier hebben gevonden om de frontcamera en diverse sensoren weg te werken, ontbreekt bij deze toestellen goede gezichtsherkenning. Apples Face ID blijft ongeëvenaard als het om gebruiksvriendelijkheid en (vooral) veiligheid gaat.

Camera haalt de absolute top niet

De camera van de iPhone XS Max heeft inmiddels wel een achterstand op gelopen. Met de dubbele 12 megapixel-camera maak je nog steeds uitstekende foto’s en de 2x optische zoom van de telefotolens blijft een handige functie om zaken dichterbij te halen. Toch zijn de mogelijkheden van de camera nu een beetje beperkt, omdat veel concurrenten zijn overgestapt op een driedubbele camera. Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 2019 (of iPhone 11 en iPhone 11 Pro Max) ook een derde lens, maar daar hebben we nu nog weinig aan.

Door die derde lens zijn de camera’s van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10, Huawei P30 Pro en OnePlus 7 Pro vooral een stukje veelzijdiger. Maar het is vooral in de avonduren dat de iPhone XS Max-camera het moeilijk heeft.

Kiekjes zien er dan minder detailvol uit en er ontbreekt een nachtmodus om bij (zeer) slechte lichtomstandigheden een bruikbare foto te maken. De Google Pixel 3 doet dit bijvoorbeeld velen malen beter en ook een aantal goedkopere smartphones hebben inmiddels zo’n handige nachtmodus. Hopelijk voegt Apple dit met de volgende iPhone ook toe.

Redelijke accuduur

De accuduur is na acht maanden goed, maar niet geweldig. De iPhone XS Max is duidelijk een toestel dat je een volle dag gebruikt en daarna aan de oplader moet leggen. Anderhalve dag zonder opladen is mogelijk, maar dan moet je het erg rustig aan doen en niet te vaak naar je toestel grijpen. Ben je echter een normale gebruiker, dan kom je zonder problemen de dag wel door.

Wel blijf ik me verbazen over het feit dat Apple nog steeds een trage 5 Watt-oplader in het doosje doet. Daardoor duurt het opladen uren en als je van de snellaadfunctie gebruik wil maken, ben je tientallen euro’s extra kwijt aan de benodigde kabel en adapter.

Apple had makkelijk – net als bij de iPad Pro 2018 – een vlotte 18 Watt-lader kunnen meeleveren. Het bedrijf uit Cupertino ziet snelladen blijkbaar als een ‘Pro’-functie, maar dat is het al jaren niet meer. Daar moet met de iPhone 2019 echt verandering in komen.

Conclusie iPhone XS Max tweede indruk

De iPhone XS Max is acht maanden later nog steeds een uitstekende smartphone en zonder twijfel de beste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt. Het design is fraai, het scherm is prachtig en de prestaties van de interne hardware blijven indrukwekkend. Daar staat echter een flink prijskaartje tegenover, waarbij je ook rekening moet houden met de inmiddels ingehaalde camera.

Als je een grote iPhone fijn vindt, maar 1100 euro echt te gortig voor je is, dan raden we je nog steeds de iPhone XR aan. Dit toestel is fors goedkoper, heeft een scherm dat slechts 0,4 inch kleiner is en blijft een betere koop. De XR is de beste iPhone voor de meeste mensen, en dat is de XS Max duidelijk niet.

iPhone XS Max kopen

Ben je na het lezen van deze tweede indruk enthousiast geworden? In de prijsvergelijker van iPhoned vind je de beste deals voor een losse iPhone XS Max en de iPhone XS Max met abonnement.

Apple iPhone XS Max

Apple iPhone XS Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 629,-

Bekijken

Los refurbished

€ 268,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu