Tweede indruk: de iPhone X na vier maanden

Lars Paijmans
2 maart 2018, 17:11
5 min leestijd
Tweede indruk: de iPhone X na vier maanden

Reviewscore

9,5

Sinds onze iPhone X review in november hebben we het toestel iedere dag intensief gebruikt. Bevalt het toestel vier maanden later nog steeds zo goed, en is het echt de toekomst van de smartphone?

Lees verder na de advertentie.

iPhone X tweede indruk

Toen we vier maanden geleden de iPhone X voor het eerst in handen kregen, was vooral de nieuwe bediening erg wennen. Jarenlang draaide de iOS-besturing rond de homeknop, die met de komst van de X spontaan verdween. Daarom was het aan ons om een nieuwe bediening onder de knie te krijgen, waarbij vegen over het scherm een centrale rol speelt.

iPhone X tweede indruk

Na een paar dagen voelde de bediening al vertrouwd, en inmiddels willen we ook niet meer terug naar hoe het eerst was. Iedere keer als we een oudere iPhone vasthebben, vegen we een paar keer tevergeefs over het scherm. Ook kunnen we niet meer zonder het snelle schakelen tussen apps, dat de nieuwe bediening mogelijk maakt.

Die hoge snelheid in het bedienen komt goed van pas, want ook wat prestaties betreft is de X met afstand de snelste iPhone die we ooit gebruikt hebben. Of je nu door tientallen actieve apps bladert of een veeleisende game speelt; de iPhone X presteert continu op het hoogste niveau. Het enige waar je aan merkt dat de iPhone zwaar belast wordt, is dat het toestel korte tijd wat warmer wordt.

Camera maakt indruk, zeker met RAW

Over de camera van de iPhone X hadden we in de originele review al veel lovende woorden. Daar zetten we vier maanden later graag nog eens een streep onder. De camera van de X blijft ons keer op keer verbazen, zeker als je jezelf verdiept in het maken van RAW-foto’s met je iPhone.

Dit is de eerste ‘kleine’ iPhone met een dubbele lens, en dat zie je direct terug in de kwaliteit. Of je nu vol in de zon een plaatje schiet of een moment tijdens een concert in een donkere zaal vastlegt: de kleuren spatten van je scherm en je kunt vaak probleemloos inzoomen, zonder teveel op kwaliteit in te leveren.

Ook de frontcamera is erop vooruit gegaan, al zijn we wat minder te spreken over de nieuwe Portretbelichting-functie die Apple met de iPhone 8 Plus en X introduceerde. Met de functie simuleert de iPhone X professionele studiolampen, zodat je de volledige achtergrond kunt laten wegvallen als je een persoon of object wilt uitlichten.

Zo nu en dan levert dit een tof effect op, maar in de meeste gevallen vallen haren weg, of knipt de belichting een stuk van een kledingstuk weg. Net als de Portretmodus, die de achtergrond wazig maakt, valt er nog genoeg te verbeteren om deze functie echt van toegevoegde waarde te laten zijn.

iPhone X tweede indruk

De notch geaccepteerd

De grootste vraag waar we met de komst van de iPhone X benieuwd naar waren, heeft alles met de notch te maken. Zouden we na verloop van tijd wennen aan de uitsnede aan de bovenkant van het scherm? Of vormt het toch een doorn in het oog die een echt voorkantvullend display in de weg staat?

Vier maanden later zijn we net als bij de nieuwe bediening volledig aan de notch gewend. Het is niet de mooiste designkeuze die Apple ooit gemaakt heeft, maar anderzijds zit de inkeping zelden in de weg. Aan de linker- en rechterkant van de notch is in 90 procent van de gevallen immers alleen plek voor de tijd en het accu-icoon. Pas als je een video kijkt en de X een kwartslag draait, merk je dat er aan de zijkant een hapje uit de video genomen wordt. Dit kan in sommige gevallen vervelend zijn, maar zit net zo vaak niet in de weg.

Ondertussen lijkt ook de Android-concurrentie ervan overtuigd te zijn dat de notch voorlopig de beste oplossing is. Deze week kondigde de ene na de andere fabrikant een iPhone X-kloon aan, met als grote verschil dat er in de notches van deze toestellen niet de geavanceerde techniek zit die Face ID mogelijk maakt.

Lees ook: Opinie: Android omarmt de iPhone X notch met schaamteloze klonen

iPhone X tweede indruk

Face ID

Want na vier maanden is Face ID vooral de techniek waar we het meest van onder de indruk zijn. Apple nam een grote gok door de Touch ID-vingerafdrukscanner te schrappen en volledig over te stappen op gezichtsherkenning, maar heeft uiteindelijk de juiste beslissing gemaakt. Terwijl concurrerende toestellen allemaal nog een vingerafdrukscanner hebben, is Apple de enige die zo’n goede gezichtscanner heeft om deze achterwege te laten. Face ID werkt dan ook in 95 procent van de gevallen uitstekend.

Nu de camera de tijd heeft gehad om de kenmerken van mijn gezicht te leren kennen, reageert de scanner niet alleen nauwkeuriger maar ook sneller. Zelfs als ik ingepakt zit in een sjaal en capuchon, weet de Face ID-camera me te herkennen. Ook in het donker werkt de scanner goed, en je hoeft de iPhone niet heel geforceerd voor je gezicht te houden om hem zijn werk te laten doen.

iPhone X tweede indruk

In de overige vijf procent van de gevallen geeft Face ID een foutmelding omdat het toestel te dicht bij mijn gezicht zit, of er iets in de weg zit om de scanner goed te laten werken. Het heeft ons er in ieder geval van overtuigd dat gezichtsherkenning de toekomst is, en we over een paar jaar nauwelijks nog smartphones met een vingerafdrukscanner zullen zien. Dat Face ID functies als Animoji mogelijk maakt, is wat dat betreft vooral een leuke bonus.

Conclusie iPhone X tweede indruk

In de originele review stelden we al dat de iPhone X zijn hoge aanschafprijs waard is, maar niet voor iedereen. Deze mening is wat ons betreft weinig veranderd: de iPhone X is bedoeld voor Apple-gebruikers die met het nieuwste van het nieuwste aan de slag willen en bereid zijn om een hoofdprijs te betalen.

Voel je jezelf niet aangesproken door deze omschrijving, dan raden we aan om nog even een paar maanden te wachten. In september zou Apple namelijk drie opvolgers van de iPhone X onthullen, waarvan er eentje zich speciaal richt op de groep die nu nog twijfelt. Ben je nu echter toe aan een nieuwe telefoon, dan is de iPhone X wat ons betreft het allerbeste toestel dat nu verkrijgbaar is.

iPhone X kopen

Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor de iPhone X. Kies je voor een losse iPhone X, dan begint het bij 1005 euro. Een iPhone X met abonnement is verkrijgbaar bij alle grote providers.

Apple iPhone X

Apple iPhone X prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 899,-

Bekijken

Los refurbished

€ 239,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu