De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone SE review: oude bekende met de techniek van nu

Lars Paijmans
10 april 2016, 19:00
11 min leestijd

Reviewscore

8,5

Met de iPhone SE lijkt Apple op het eerste gezicht een stap terug te doen. Het vertrouwde aangezicht verbergt echter een waslijst aan verbeteringen. In deze iPhone SE review lees je of een kleinere iPhone in 2016 nog steeds fijn is.

Als je ons een paar jaar geleden naar het ideale formaat van een iPhone-scherm had gevraagd, hadden we waarschijnlijk 4 inch gezegd. Ten tijde van de iPhone 5(S) was 4 inch precies goed: gemakkelijk met één hand te bedienen, groot genoeg om je sociale netwerken te bekijken en simpele games te spelen. De grotere iPhone 6 en nog grotere 6 Plus lieten ons daarna inzien dat een maatje groter ook heel handig kan zijn, zeker als je het toestel intensief gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Design: vertrouwd maar niet verouderd

Het was daarom weer even wennen om een 4 inch-iPhone in handen te hebben, toen we de iPhone SE uit de doos haalden. Het toestel is nagenoeg identiek aan de iPhone 5, waarmee Apple teruggaat naar het vierkante design. Geen afgeronde schermranden zoals bij de iPhone 6 dus, maar scherpere hoeken en een aluminium achterkant met witte glazen balken aan de boven- en onderkant. Nieuw is de kleur roségoud, die tot nu toe alleen beschikbaar was voor de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Als je het belangrijk vindt om aan de buitenwereld te laten zien dat je een iPhone SE gebruikt, ben je dus op het roségouden kleurtje aangewezen.

iphone se review

Het duurde echter maar een dag of twee om weer helemaal gewend te raken aan het compacte design van de iPhone SE. Dit kwam vooral aan het licht toen we een berichtje wilden versturen terwijl we de trein uitstapten. Met één vrije hand tikten we moeiteloos met een duim de woorden in, terwijl dit bij de iPhone 6S toch wat meer moeite kost. Ook kun je het toestel prettig vasthouden als je hem gebruikt als fotocamera, waarover later meer in deze iPhone SE review.

De iPhone SE bedient perfect met één hand

Door de vele overeenkomsten met de iPhone 5S is het geen verrassing dat de iPhone SE lekker in je hand ligt. Zeker als je de iPhone regelmatig met een hand bedient, merk je direct hoeveel makkelijker het is om – vergeleken met de 4,7 inch-iPhone 6 – met je duim naar de linker bovenhoek van het scherm te gaan of het toetsenbord met één vinger te bedienen. Ook past zo’n kleinere iPhone natuurlijk een stuk beter in je broekzak.

iphone se review2

Het ontwerp is vertrouwd, maar dat neemt niet weg dat de iPhone SE er erg goed uitziet. De iPhone 5S vonden we al mooi, en die mening is anno 2016 niet veranderd. Zo steekt de kleur van de achterkant extra fel af dankzij de glazen balken aan de boven- en onderkant en is de kleur spacegrijs ook echt donkergrijs. Er valt echter iets voor te zeggen dat je bij het kopen van een nieuwe iPhone ook verwacht hij er echt nieuw uitziet. Wat dat betreft ben je bij de SE dus aan het verkeerde adres, gezien de gelijkenissen met de 5S.

Scherm en features

Het Retina-scherm van de iPhone SE is prettig om naar te kijken, al is de resolutie van het display met 1136 bij 640 pixels lager dan dat van de iPhone 6S (1334 bij 750 pixels). De SE heeft een pixeldichtheid van 326 pixels per inch en beeldverhouding van 16:9.

Als je weer gewend bent aan het kleinere scherm, merk je dat ook kleine details zoals kleine lettertjes goed leesbaar blijven. Bij het bekijken van video’s levert het display mooie heldere beelden op, al kun je voor de beste video-ervaring beter een andere iPhone nemen. Daarvoor zijn we inmiddels teveel verwend door grotere schermen.

iphone se review

De iPhone SE kun je gemakkelijk en veilig met je vingerafdruk ontgrendelen dankzij de Touch ID-sensor, terwijl de nfc-chip het toestel klaar maakt voor Apple Pay. Net als bij de iPhone 5S zit de vergrendelknop op de bovenkant van het toestel. Omdat het hier om een 4-inch iPhone gaat, kun je hier gemakkelijk bij, zelfs als je de SE met een hand vasthoudt. Aan de linkerkant zijn de ronde volumeknoppen te vinden, inclusief de schakelaar om het geluid mee aan- of uit te zetten. De koptelefoonaansluiting zit aan de onderkant, evenals de microfoon en ingebouwde luidspreker.

3D Touch ontbreekt bij de iPhone SE

Apple heeft ervoor gekozen om 3D Touch niet toe te voegen aan de iPhone SE. Het drukgevoelige scherm werd geïntroduceerd met de iPhone 6S. Het is onder meer te gebruiken om extra acties te activeren door stevig met je vinger op het scherm te drukken. Dat is met de iPhone SE dus niet mogelijk.

3D Touch is op dit moment echter nog geen onmisbare functie, en als je nog nooit een iPhone met 3D Touch gehad hebt, zul je het bij de SE ook niet missen. Op wat handige snelle acties van app-iconen na gebruiken we de functie nauwelijks.

iphone se review

Het ontbreken van 3D Touch wordt pas vervelender als Apple besluit om de functie verder uit te breiden. Dit zouden nieuwe features van iOS 10 kunnen zijn, waardoor je als iPhone SE-gebruiker dus buiten de boot valt. Zo ver is het nu nog niet, maar wij kunnen het ons voorstellen dat daar later dit jaar nog verandering in komt.

Touch ID en Hey Siri

Ook is het jammer dat Apple de iPhone SE niet uitgerust heeft met de tweede generatie Touch ID-vingerafdrukscanner. De iPhone 6S en 6S Plus zijn voorzien van een snellere variant, zodat je het toestel razendsnel kunt ontgrendelen. Het is een verschil van een seconde of twee, maar omdat je een iPhone iedere dag zo vaak ontgrendelt, is het jammer dat de SE niet de beste scanner van het moment heeft.

Apple’s spraakassistent Siri kun je met de iPhone SE op afstand activeren door ‘Hey Siri’ te roepen. Hiervoor hoeft de iPhone SE niet aan het stopcontact te hangen. Handig als je iets aan Siri wilt vragen, maar even geen handen vrij hebt om de homeknop in te drukken. Ideaal als je tijdens het koken een timer in wilt stellen, maar vieze handen hebt of op afstand een wekker wilt zetten zonder je iPhone op te pakken.

Krachtige hardware en goede camera

Ondanks het vertrouwde uiterlijk, is er aan de binnenkant heel wat veranderd. Kort gezegd zou je de smartphone kunnen omschrijven als een iPhone 5S met de kracht van een iPhone 6S. Dankzij de A9- en M9-chips kan de SE zich qua snelheid goed meten met de 6S. Op alle vlakken voelt de telefoon een stuk sneller aan dan de A7-chip waar de iPhone 5S mee uitgerust was.

De iPhone SE is een krachtpatser

Apps openen razendsnel, de interface draait vloeiend en ook zware games zijn geen probleem voor de iPhone SE. Nu we de telefoon meer dan een week intensief gebruikt hebben, durven we met zekerheid te zeggen dat de prestaties ook voor fanatieke iPhone-gebruikers goed genoeg zijn. Aan het uiterlijk zie je het niet, maar de iPhone SE is een echte krachtpatser.

Een ander punt waarop de iPhone SE de iPhone 5S ver achter zich laat is de 12 megapixel-camera, die je ook kunt gebruiken om 4K-video’s te maken. Ter vergelijking: de iPhone 5S heeft een 8 megapixel-camera. In de praktijk kwamen we er snel achter dat de camera van de iPhone SE inderdaad niet onderdoet voor die van de iPhone 6S en 6S Plus. Logisch ook, omdat het exact dezelfde is.

iphone se review

Zelfs als je inzoomt kun je haarscherpe foto’s maken, en ook na het schieten van een plaatje kun je achteraf nog inzoomen op een specifiek onderdeel, zonder dat je er een wazig geheel aan overhoudt. Zeker foto’s waar veel verschillende kleuren op te zien zijn komen goed tot zijn recht, en het toestel kan vlot zelfstandig scherpstellen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld bij een concert of sportwedstrijd staat en iedere seconde telt.

Opvallend genoeg is de frontcamera van de iPhone SE met 1,2 megapixel wel hetzelfde gebleven, al gaan je selfies er wel beter uitzien dankzij de flitsfunctie waarbij het scherm van de iPhone kort oplicht. De frontcamera is goed genoeg voor doorsnee gebruik, maar als je professionele foto’s wilt maken gebruik je liever de reguliere camera.

Een 4K-video opnemen met de iPhone SE is een leuke optie, al moet je er wel rekening mee houden dat het geheugen van je toestel er in hoog tempo op raakt. Zeker als je besluit om het 16GB-model aan te schaffen, gaat dit ongetwijfeld problemen opleveren. Naast 4K-video’s worden apps immers ook steeds groter.

Hoewel de iPhone SE geen 3D Touch heeft, kun je de camera wel gebruiken om Live Foto’s te schieten. De iPhone neemt anderhalve seconde voor en na het schieten van de foto op, zodat er een kort filmpje van gemaakt wordt. Als je vervolgens het scherm even ingedrukt houdt, begint het stilstaande plaatje te bewegen.

Hoewel 3D Touch ontbreekt, maakt de iPhone SE wel Live Foto’s

Ook dit is een functie die eigenaren van een 16GB-model beter links kunnen laten liggen. Een Live Foto neemt namelijk twee keer zoveel ruimte in beslag dan een standaard foto. Zelfs als je niet verlegen zit om opslagruimte, raden we aan om de Live Foto-functie alleen in te schakelen als je hem echt denkt te gebruiken. De meeste foto’s die we maken zijn goed genoeg als ze stilstaan, en een paar seconden beweging voegt vaak weinig tot niets toe.

Uitstekende accuduur

Op het gebied van accuduur heeft zelfs de iPhone 6S het nakijken. De SE houdt het namelijk indrukwekkend lang vol met de 1624 mAh-accu. Met gemak kun je het toestel een volle dag intensief gebruiken, zonder je zorgen te maken over het opladen. Dit komt onder meer door de efficiënte A9-chip en het kleinere scherm dat minder energie vraagt. Bovendien heeft iOS 9 wat handige energiebesparende functies toegevoegd, die de accuduur nog verder oprekken in geval van nood. Ook is de iPhone SE geen energie kwijt aan 3D Touch.

Uit een recent marktonderzoek blijkt dat vooral Android-gebruikers en nieuwe klanten overwegen om een iPhone SE aan te schaffen. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige mensen zal het kleinere scherm een belangrijke rol spelen, maar de iPhone SE is ook de goedkoopste manier om een nieuwe iPhone in huis te halen. Geen gek idee, want dankzij de krachtige hardware kun je weer een hele tijd vooruit. Zo zal Apple de iPhone SE de komende jaren blijven ondersteunen met iOS-updates. iPhone 6(S)-gebruikers zullen bij zichzelf na moeten gaan of het kleinere scherm belangrijk genoeg is om de overstap naar de iPhone SE te maken.

iphone se review

De iPhone SE vult een interessante positie in het aanbod van Apple. Het is de goedkoopste iPhone die Apple ooit uitbracht, al krijg je daarvoor ook een toestel dat eruit ziet als een iPhone van een paar jaar geleden. Ook heeft Apple wat concessies gedaan om de prijs zo laag mogelijk te houden. Denk hierbij aan het ontbreken van 3D Touch, een minder snelle vingerafdrukscanner en de verouderde frontcamera. Kijk echter verder en je ziet een iPhone met krachtige prestaties, indrukwekkende camera en een accuduur waar zelfs de 6S jaloers op kan zijn.

Het zal vooral van de manier waarop jij een iPhone gebruikt afhangen of de iPhone SE iets voor jou is. Ben je een power user waarbij de iPhone de primaire manier is waarop jij video’s kijkt, communiceert en games speelt, dan zal het 4-inch formaat wellicht wat te klein zijn. Heb je naast een iPhone echter ook een iPad waar je deze dingen op doet, dan is het het waard om te overwegen of een kleiner toestel beter bij je past.

Voor power users is de iPhone SE te klein

Persoonlijk waren we opvallend snel gewend aan het kleinere display tijdens het testen voor deze iPhone SE review, en sloot het goed aan bij de plek die de iPhone in ons leven heeft. Onderweg gebruiken we hem om in contact te blijven, sociale netwerken te checken en soms een spelletje te spelen, maar zodra we thuis zijn verschuiven deze functies naar de Mac of iPad.

Conclusie iPhone SE review

De 4-inch iPhone SE is ideaal voor mensen die hun iPhone vooral onderweg gebruiken. We waren snel gewend aan het kleinere toestel, dat bovendien goed in je hand ligt. Tel hier de geweldige accuduur en krachtige fotocamera bij op en je hebt een ideale iPhone voor een relatief lage prijs. Het is jammer dat de SE achterblijft op het gebied van Touch ID, 3D Touch en de frontcamera, al zijn dit geen minpunten die opwegen tegen de voordelen.

Als je nu een iPhone 6 of iPhone 6S hebt, zul je moeten overwegen of een kleiner formaat beter bij jouw gebruik aansluit. Maar als je momenteel een iPhone 5S of ouder gebruikt, is dit het ideale moment om over te stappen naar een nieuw model. De iPhone SE mag dan misschien oud en vertrouwd ogen, qua snelheid en camera voelt het toestel aan als een volwaardige, gloednieuwe iPhone.

iPhone SE kopen in Nederland

De iPhone SE is in de Benelux verkrijgbaar vanaf 489 euro. Voor de beste en goedkoopste iPhone SE abonnementen en iPhone SE losse toestellen kun je bij het onderstaande overzicht terecht.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 235,-

Bekijken

Los refurbished

€ 75,64

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu