Fotograferen met iPhone-lenzen: waarom en welke?

Rutger Otto
15 juni 2016, 16:05
7 min leestijd
Fotograferen met iPhone-lenzen: waarom en welke?

De iPhone-camera is op zich prima, maar er zijn ook nog add-ons die je kunt gebruiken, zoals extra lenzen. In dit artikel lees je wat je daaraan hebt en onze oordeel over drie merken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-lenzen

Apple heeft de laatste jaren steeds in de camera’s van de iPhone geïnvesteerd. Het aantal megapixels is verhoogd en de sensoren zijn verbeterd, waardoor je betere foto’s maakt in licht én donker. Om nog meer invloed te krijgen op wat je fotografeert, kun je echter extra lenzen op de kop tikken.

Dit artikel draait om twee van dat soort lenzen: macro en groothoek. Daarbij hebben we drie merken getest:

  • Hema smartphone lenzenset (5 euro) met een 180 graden fisheye-lens, een macro-lens en een 0.67x groothoekobjectief.
  • Walimex (22,99 euro) met macro-lens en 0.67x groothoekobjectief.
  • Olloclip (79,99 euro) met een fisheye-lens, een 10x en een 15x macro-lens en een 0.67x groothoekobjectief.

In dit artikel ligt de focus op macro en groothoek, omdat we die drie het beste konden vergelijken. We laten eerst zien wat je met de lenzen kan, daarna bespreken we de lenzen ieder voor zich.

iphone lenzen 3

iPhone macro-lenzen

Heb je wel eens van heel dichtbij een foto proberen te maken van bijvoorbeeld je oog of een object? Dan weet je dat de lens maar tot een bepaalde afstand goed kan focussen. Ga je dichterbij, dan wordt het wazig. Om toch dichterbij te komen, heb je een macro-lens nodig. Daarmee maak je grote foto’s van kleine onderwerpen.

Vaak is het zo bij iPhone-lenzen dat de macro-lens vastzit aan het groothoekobjectief. Bij alledrie de merken die wij hebben getest, is dat het geval. Je draait de lenzen daarvoor in twee stukken. Om te zien wat er gebeurt met een macro-lens, kunnen we het beste gewoon een voorbeeld laten zien. Op onderstaande foto zie je hoe dichtbij de iPhone-camera zelf kan zonder wazig te worden.

bloemen

Foto’s die je dichterbij neemt zonder lens, worden onscherp. Met een macro-lens kun je echter bijna ín de bloem gaan en nog steeds scherpe foto’s maken. Tenminste, er zijn dan wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo is het focusgebied veel kleiner dan normaal. Ga je net iets te dichtbij of ver weg, dan wordt de foto meteen onscherp. Vooral bij bewegende onderwerpen, zoals planten in de wind en insecten, kan het lastig zijn om scherpe plaatjes te schieten.

Hieronder zie je dezelfde bloem, maar dan met de macro-lens geschoten. Tik op de afbeeldingen om ze te vergroten. Van links naar rechts zijn ze gemaakt met behulp van de Hema-, Walimex- en Olloclip-lenzen.

iPhone groothoek-lenzen

Soms zou je misschien willen dat je nét wat meer op de foto kon krijgen. Bijvoorbeeld bij groepsfoto’s als iedereen erg dicht op elkaar moet staan om in het frame te passen, of gewoon bij landschapfoto’s. Een groothoeklens zorgt voor een wijder shot. Hieronder zie je de Rode brug in Utrecht, die de ene kant van de vecht met de andere verbindt, genomen zonder lens.

rode brug

Op zich een prima foto, maar pas als je gaat werken met groothoeklenzen, zie je wat er op bovenstaande afbeelding allemaal níet is meegenomen van de omgeving. Onderstaande foto’s tonen niet alleen het verschil, maar ook direct de beperkingen van een extra lens. Ook dit keer staan de foto’s op volgorde van goedkoop naar duur.

rode brug hema

Hema

rode brug walimex

Walimex

rode brug olloclip

Olloclip

Zoals je ziet staat de brug iets verder weg dan op de eerste foto. Dat komt omdat de randen van het beeld aan elke kant meer uit elkaar zijn gegaan. Zo zie je meer van de lucht, maar ook meer van de voorgrond en de straat links en rechts.

Meer overzicht

Nu is deze foto van een afstandje genomen, maar hoe dichter je onderwerp is, hoe groter het verschil merkbaar wordt. Het volgende plaatje is geschoten vanaf een brug boven een autoweg. Onderstaand plaatje is genomen zonder opzetlens.

weg

Zelfs als je uit de buurt zou komen, zou je niet herkennen waar deze foto is genomen. Dat komt omdat je context mist. Maak je dezelfde foto met een groothoeklens, dan krijg je ineens een stuk meer overzicht. Van links naar rechts: Hema, Walimex en Olloclip.

Nuttig voor selfies

Een groothoeklens is niet alleen handig voor de camera op de achterzijde van de iPhone. Voor een selfie met meerdere mensen is zo’n lens ook ideaal, omdat het beeld groter is en er dus meer mensen op passen. Daarnaast zullen vloggers het handig vinden, omdat het shot van de frontcamera bij video-opnames zonder lens nog smaller wordt dan normaal. Wil je nog een deel van de omgeving in beeld hebben, dan is een extra lens aan te raden. Hieronder een doodgewone selfie voor een blauwe garagedeur.

selfie

Vooral bij selfies is het verschil opvallend. Dat komt omdat het onderwerp altijd heel dicht op de camera-lens zit. De onderstaande foto’s zijn genomen met de groothoeklens, zonder selfiestick. Gebruik je die erbij, dan kun je nog meer van de omgeving vastleggen. Hieronder van links naar rechts: Hema, Walimex en Olloclip.

Het verschil tussen de iPhone-lenzen

Je hebt nu resultaten gezien van de verschillende lenzen, maar voor welke moet je gaan? Hieronder een kort oordeel van mijn ervaringen per merk.

Hema

De Hema-lenzen zijn superbetaalbaar. Voor maar vijf euro kun je ze gemakkelijk uitproberen zonder echt een miskoop te doen. Het bevestigen van de lens aan het toestel gaat gemakkelijk met een knijper. De kwaliteit van de groothoek laat wel iets te wensen over, omdat de randen vrij duidelijk in de hoeken zijn te zien. Daarvoor lijkt de lens wat te compact vormgegeven. De knijperconstructie werkt overigens wel gemakkelijk. Je schuift hem goed over de lens en aan de achterzijde is extra grip bevestigd, zodat hij goed blijft zitten. Lenzen zet je erop door te draaien. Er worden lenskapjes meegeleverd en een zakje om alles stofvrij te houden.

Walimex

De Walimex-groothoeklens is met 15 euro een tientje duurder en dan krijg je er geen fisheye-lens bij (die van de Hema spiegelt behoorlijk, dus is niet geweldig). Qua materiaal ziet de lens er dan ook al een stuk degelijker uit. Wel heeft Walimex nog enkele beperkingen. Je ziet iets minder van de zwarte randen op foto’s, maar ze zijn nog steeds duidelijk aanwezig. Daarnaast bevestig je de lens door middel van een magneetje dat je bij de cameralens van je iPhone plakt.

Dat ziet er chique uit tijdens het fotograferen, maar de magneet is iets sterker dan de lijm, waardoor de kans groot is dat het ringetje niet blijft zitten. Ook oogt de magneet an sich niet erg mooi op de iPhone. Als de ring niet meer blijft plakken, heb je er dus niets meer aan en heb je nieuwe magneten nodig. Je wil het risico namelijk niet lopen de lens te verliezen. De lenzen worden met beschermkapjes geleverd.

Olloclip

De duurste lenzen uit de test is de 4-in-1-oplossing van Olloclip. Naast een groothoek en twee macrolenzen (waarvan je met de ene nog dichterbij kunt fotograferen dan met de rest) is er ook een fisheye aanwezig. De bouwkwaliteit van deze lenzen is erg degelijk. Ze zijn ook een stuk groter, waardoor je niet tot nauwelijks meer last hebt van donkere hoeken op de foto’s. Wel worden ze een beetje wazig naar de rand toe.

De lenzen bevestig je aan de iPhone door ze bovenop het toestel te schuiven. Je hebt dus altijd alle lenzen op je toestel zitten. Onhandig in het ontwerp is wel dat de Olloclip de lichtsensor bedekt, waardoor de iPhone denkt dat het donker is en de helderheid van het toestel omlaag schuift. Ook bij de Olloclip worden beschermkapjes geleverd met een bewaarzakje.

Conclusie

Een extra lens op je iPhone heeft zeker waarde voor hoeveel van het beeld je vastlegt. De resultaten zijn echter niet altijd zoals je zou willen. Bij de geteste lenzen waren er donkere of wazige hoeken te zien. Overigens heb je daar bij video’s geen last van, om de simpele reden dat de iPhone iets inzoomt als je van die functie gebruikmaakt. Wil je dus voornamelijk filmen met een groohoeklens, laat je dan niet tegenhouden.

Voor macrofotografie kun je met alle lenzen wel uit de voeten, al vonden wij de resultaten van de Walimex en Olloclip iets mooier. De perfecte lens zit er nog niet tussen, maar denk je eraan een extra lens te kopen voor wijdere shots, probeer het dan eens met een goedkope set. Bevalt het, dan kun je over gaan op duurdere lenzen zoals die van Olloclip.

Ervaring met dit soort lenzen? Laat een berichtje achter in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu