Tweede indruk: de iPhone 8 Plus na vijf maanden

Rick van der Veer
2 februari 2018, 19:25
4 min leestijd
Tweede indruk: de iPhone 8 Plus na vijf maanden

Reviewscore

8

We hebben de iPhone 8 Plus natuurlijk al uitgebreid getest en dat vastgelegd in de review. Maar hoe bevalt hij na maanden aan intensief gebruik? Lees hiervoor onze tweede indruk van de iPhone 8 Plus.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 Plus: tweede indruk

In onze iPhone 8 Plus review overheerste het gevoel dat het toestel in de schaduw van de iPhone X stond. Dat laatste toestel werd immers uitgerust met een randloos oled-scherm, terwijl Touch ID werd ingeruild voor Face ID. Toch voelt het niet zo in het dagelijks gebruik, want anno 2018 kan de iPhone 8 Plus zich nog altijd met de concurrentie meten, ondanks het ‘ouderwetse’ scherm.

iPhone 8 Plus tweede indruk

Het uiterlijk van de iPhone 8 Plus is grotendeels hetzelfde als dat van zijn voorgangers. Het belangrijkste verschil zit ‘m in de glazen achterkant, die draadloos laden mogelijk maakt. Ondanks dat dit nog altijd niet zo vlot gaat als laden via de kabel, is het een fijne toevoeging. Vooral als je toch langere tijd op één plek bent, zoals tijdens het werk, is het handig om je iPhone op de draadloze lader te bewaren. Bovendien kun je op steeds meer plaatsen met de Qi-standaard je smartphone zonder draadje bijvullen. Ook zit de functie zelfs in sommige meubels ingebouwd.

Kinderziektes in iOS 11

Doordat het ontwerp van de iPhone 8 Plus al zo lang hetzelfde is, is het de meest verfijnde en doorontwikkelde versie tot nu toe. Dat geldt helaas niet voor iOS 11, want deze versie van Apples mobiele besturingssysteem wordt vanaf het begin al geplaagd door kinderziektes. Van een niet-werkende calculator, tot een crashende Mail-app tot vastlopers door een verkeerd ingestelde datum.

Het is dan ook niet vreemd dat Apple voor iOS 12 minder de focus legt op nieuwe functies, maar op het oppoetsen van wat er nu al is. Volgens geruchten is Apple hard aan het werk om met simpele iOS 12-verbeteringen de basis weer op orde te krijgen, en worden nieuwe functies doorgeschoven naar iOS 13. Zo zou bijvoorbeeld het nieuwe ontwerp voor het homescreen pas in die versie terugkeren.

Veel vermogen

Dat betekent niet dat iOS 11 in de praktijk onbruikbaar is. De iPhone 8 Plus is razendsnel in het gebruik en er zijn eigenlijk nagenoeg geen apps die het toestel qua rekenkracht op zijn knieën krijgt. Onder de motorkap draait namelijk dezelfde A11 Bionic-chip als in de iPhone X.

iPhone 8 Plus tweede indruk

Ook de accuduur van het toestel bevalt uitstekend. De 8 Plus wordt gevoed door een accu van zo’n 2700 mAh, wat voor een iPhone aan de flinke kant is, ondanks dat het minder is dan die in de iPhone 7 Plus. Gecombineerd met de vier energiezuinige rekenkernen van de A11-chip betekent dat het toestel gemakkelijk een hele dag op één lading meekan. Het stereotype dat iPhone-gebruikers vaak aan het stopcontact hangen gaat hier dus niet op.

Camera: beter dan ooit

De dubbele camera achterop de iPhone 8 Plus is een verbeterde versie van die van de 7 Plus en dat merk je in het gebruik goed. Over dat laatste toestel waren we al te spreken en de iPhone 8 Plus doet daar een schepje bovenop. Naast de verbeteringen in het algemeen, is ook de Portretmodus verbeterd.

Over de camera van de 8 Plus zijn we heel tevreden

Vooral in omstandigheden met minder licht presteert de camera een stuk beter. Ook is het makkelijker om portretfoto’s te schieten, zonder dat de camera kwijt is wat bij je onderwerp hoort en wat niet. Het enige gemis is dat je geen portretfoto’s met de selfiecamera kunt maken, iets wat met de iPhone X wél kan.

Of je een iPhone 8 Plus of een iPhone X moet halen als je een iPhone met een groot scherm wil, is lastig te zeggen. De twee smartphones zijn nagenoeg identiek qua rekenkracht, maar de iPhone X heeft een randloos oled-scherm. Vind je het klassieke ontwerp juist mooier, dan kun je je aan de iPhone 8 Plus geen buil vallen. Toch liggen de prijzen niet zó ver uit elkaar: als je de aanschafprijs van de iPhone 8 Plus kunt opbrengen, is de iPhone X al bijna binnen handbereik.

iPhone 8 Plus en iPhone 8 kopen in Nederland

Heb je na het lezen van deze tweede indruk interesse in het aanschaffen van een iPhone 8 Plus? De adviesprijzen van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus bedragen respectievelijk 810 en 920 euro, maar inmiddels liggen deze prijzen al wat lager. Voor de goedkoopste iPhone 8 Plus abonnementen of een losse iPhone 8 Plus kun je in onderstaand overzicht terecht.

Apple iPhone 8 Plus

Apple iPhone 8 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 299,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 149,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone 8 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu